Eilispäivän tähteet saavat pienellä vaivalla uuden elämän – keitetyistä perunoista syntyy perunamunakas, katso reseptit

toimitus

Jokainen suomalainen heittää vuodessa roskiin 20–25 kiloa ruokaa.

Syötäväksi tarkoitettu mutta syystä tai toisesta jätteeksi päätyvä ruoka on paitsi itse ruuan, myös rahan tuhlaamista. Siksi kannattaakin miettiä, miten itse pystyisi vähentämään omaa ruokahävikkiään.

Kaupassa on hyvä pohtia, paljonko ruokaa todellisuudessa ehtii käyttämään. Ruoka kannattaa säilyttää kotona siten, ettei se pilaannu ennenaikaisesti.

Yksi tapa oman ruokahävikin vähentämiseen on ruuantähteiden hyödyntäminen. Vaikka saman ruuan syöminen kahdesti ei houkuttelisi, ei tähteitä kannata nakata biojäteastiaan, sillä niistä saa jalostettua seuraavana päivänä vielä hyvin uuden aterian.

Pasta on kiitollinen ruokalaji tähteeksi jääneiden ruokien hävittämiseen, sillä maukkaaseen kastikkeeseen pystyy upottamaan melkein mitä tahansa.

Jos vaikkapa uunilohta on jäänyt pieni palanen, valmista seuraavana päivänä lohipastaa. Pastakastikkeessa ei haittaa, jos tähteeksi jääneet lohenpalaset eivät ole siistejä tai kauniita.

Keitetyistä perunoista saa ruokaisan aterian hyödyntämällä ne perunamunakkaaseen.

Aidossa espanjalaisessa perunamunakkaassa raa’at perunat kypsennetään paistinpannulla öljyssä, mutta maukkaan joskin vähemmän autenttisen munakkaan saa aikaiseksi myös kypsistä perunoista.

Perunamunakas on täyttävää, ja se sopii hyvin vaikkapa salaatin ohessa syötäväksi lounaaksi. Perunamunakkaan voi syödä niin lämpöisenä, huoneenlämpöisenä kuin kylmänäkin.

Yli jäänyttä pientä määrää porkkanaraastettakaan ei kannata hylätä käyttökelvottomana, sillä siitä saa tehtyä vielä herkullisia lettuja.

Porkkanaraasteen, samoin kuin vaikkapa aamupuuron tähteet, voi hyödyntää myös esimerkiksi sämpylöissä.

Pastaan pystyy upottamaan helposti Kuva: Marko Puumalainen

Lohipasta

2–3 annosta

1. Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja lisää joukkoon pasta, kun vesi kiehuu kunnolla.

2. Veden kiehuessa ja pastan kypsyessä aloita kastikkeen valmistaminen. Sulata paistinpannulla voi, hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa. Lisää joukkoon hunaja ja suola ja anna kiehua hiljakseltaan pannulla pari minuuttia.

3. Raasta pannulle sitruunan kuori ja purista joukkoon sitruunan mehu. Keitä kastiketta pari minuuttia ja lisää joukkoon creme fraice, lohi, mustapippuri ja tilli.

4. Kun pasta on lähes kypsää, lisää kastikkeen joukkoon desilitra pastan keitinlientä. Siivilöi pasta ja lisää paistinpannulle.

5. Lisää lopuksi joukkoon pakasteherneet ja jatka paistamista, kunnes herneet ovat lämmenneet.

Perunamunakas

1. Kuori ja siivuta perunat. Hienonna sipuli.

2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää joukkoon perunaviipaleet ja sipuli. Lisää joukkoon 0,5 tl suolaa ja paista noin kymmenen minuuttia, välillä perunaviipaleita kääntäen.

3. Nostele perunat ja sipulisilppu lautaselle. Ota paistinpannu pois liedeltä ja jätä öljy jäähtymään pannuun.

4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa ja lisää joukkoon 0,5 tl suolaa. Lisää kulhoon perunaviipaleet ja sipulisilppu. Kaada sitten massa paistinpannulle, jossa on jäähtynyt öljy.

5. Paista miedolla lämmöllä noin 25-30 minuuttia, kunnes munamassa on hyytynyt. Käännä munakas lautasen avulla ja jatka paistamista vielä muutama minuutti. Tarjoile joko lämpimänä tai jäähtyneenä.

Porkkanaletut ovat herkullinen tapa hyödyntää porkkanaraasteen tähteet. Kuva: Marko Puumalainen

Porkkanaletut

24 pientä lettua

1. Mittaa tehosekoittimeen maito ja porkkanaraaste. Pyöritä massaa tehosekoittimessa pari minuuttia ja lisää joukkoon kananmunat.

2. Anna tehosekoittimen käydä ja lisää joukkoon vehnäjauhot, suola, sokeri ja rasva. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina kulhoon. Anna turvota puoli tuntia.

3. Paista letut voissa ja tarjoile esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa.

Tilastot

Luonnonvarakeskus arvioi, että ruokahävikki Suomessa on kaiken kaikkiaan vuodessa 400–500 miljoonaa kiloa.

Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruokaketjun vaiheissa: alkutuotannossa, teollisuudessa, kaupassa, ravintoloissa ja kotitalouksissa.

Kotitaloudet tuottavat eniten ruokahävikkiä kaikista ruokaketjun vaiheista.

Kotitalouksien arvioidaan heittävän Suomessa vuosittain roskiin alun perin syömäkelpoista ruokaa 120–160 miljoonaa kiloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
  2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
  3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
  4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
  5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
  6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
  7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
  8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
  9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
  10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
  11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
  12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
  13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
  14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
  15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Ystävä: Michael Schumacherin toipuminen edennyt – katsoivat Saksan GP-kisan yhdessä televisiosta
  2. Video: Uudella lottotytöllä on missitausta – korvaa Jasmin Hamidin
  3. Kuopion koulusurma herätti maailman huomion – KSML: Nämä huippumediat noteerasivat verityön
  4. Tarttuuko flunssa, jos sairas pärskii kohti? – Asiantuntija kyseenalaistaa vanhan väitteen Ylellä
  5. Husu Hussein vaati rangaistusta kunnianloukkauksesta – poliisi ei tutki Jussi Halla-ahon "häpäisevää" twiittiä
  6. Tässäkö Suomen rauhallisin torikamera? – "Tänään meni yksi kuorma-auto"
  7. Haloo Helsinki laittoi yleisön sekaisin viimeisellä Ruisrock-keikallaan pitkään aikaan: Elli Haloo lopetti esityksen kirjaimellisesti selällään
  8. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
  9. Teemu Pukin Valioliiga-seuralta suoraa tukea Suomelle – "Seisomme täysin Huuhkajien takana"
  10. Kaivinkoneen kuljettaja menehtyi jäätyään puristuksiin Lellunnevantien maankaatopaikalla
  11. Oppilas puukotti tyttöä miekalla kaulaan Kuopiossa, uhreina opettaja ja koulutovereita – yksi kuollut, kymmenen sairaalaan
  12. Livetallenne: Hallituksen ravintolarajoitusten lieventämistä koskevasta infosta 19.5.2020
  13. Lidlin 0,99 euron uutuusoluesta tuli kuin tulikin hitti – "Päässyt loppumaan hetkellisesti"
  14. Yrittäjä nosti kalastuskiellossa olevan taimenen firmansa markkinahoukuttimeksi: "Tulkaa tekin pyytämään" – salakalastuksesta on kärynnyt jopa NHL-miljonäärejä
  15. Nyt tulee jo kuumaa: Meteorologi ennustaa jopa 30 asteen lämpöä Suomeen – "Sadetta ei ole luvassa"

Näytä lisää