Eilispäivän tähteet saavat pienellä vaivalla uuden elämän – keitetyistä perunoista syntyy perunamunakas, katso reseptit

toimitus

Jokainen suomalainen heittää vuodessa roskiin 20–25 kiloa ruokaa.

Syötäväksi tarkoitettu mutta syystä tai toisesta jätteeksi päätyvä ruoka on paitsi itse ruuan, myös rahan tuhlaamista. Siksi kannattaakin miettiä, miten itse pystyisi vähentämään omaa ruokahävikkiään.

Kaupassa on hyvä pohtia, paljonko ruokaa todellisuudessa ehtii käyttämään. Ruoka kannattaa säilyttää kotona siten, ettei se pilaannu ennenaikaisesti.

Yksi tapa oman ruokahävikin vähentämiseen on ruuantähteiden hyödyntäminen. Vaikka saman ruuan syöminen kahdesti ei houkuttelisi, ei tähteitä kannata nakata biojäteastiaan, sillä niistä saa jalostettua seuraavana päivänä vielä hyvin uuden aterian.

Pasta on kiitollinen ruokalaji tähteeksi jääneiden ruokien hävittämiseen, sillä maukkaaseen kastikkeeseen pystyy upottamaan melkein mitä tahansa.

Jos vaikkapa uunilohta on jäänyt pieni palanen, valmista seuraavana päivänä lohipastaa. Pastakastikkeessa ei haittaa, jos tähteeksi jääneet lohenpalaset eivät ole siistejä tai kauniita.

Keitetyistä perunoista saa ruokaisan aterian hyödyntämällä ne perunamunakkaaseen.

Aidossa espanjalaisessa perunamunakkaassa raa’at perunat kypsennetään paistinpannulla öljyssä, mutta maukkaan joskin vähemmän autenttisen munakkaan saa aikaiseksi myös kypsistä perunoista.

Perunamunakas on täyttävää, ja se sopii hyvin vaikkapa salaatin ohessa syötäväksi lounaaksi. Perunamunakkaan voi syödä niin lämpöisenä, huoneenlämpöisenä kuin kylmänäkin.

Yli jäänyttä pientä määrää porkkanaraastettakaan ei kannata hylätä käyttökelvottomana, sillä siitä saa tehtyä vielä herkullisia lettuja.

Porkkanaraasteen, samoin kuin vaikkapa aamupuuron tähteet, voi hyödyntää myös esimerkiksi sämpylöissä.

Pastaan pystyy upottamaan helposti Kuva: Marko Puumalainen

Lohipasta

2–3 annosta

1. Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja lisää joukkoon pasta, kun vesi kiehuu kunnolla.

2. Veden kiehuessa ja pastan kypsyessä aloita kastikkeen valmistaminen. Sulata paistinpannulla voi, hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa. Lisää joukkoon hunaja ja suola ja anna kiehua hiljakseltaan pannulla pari minuuttia.

3. Raasta pannulle sitruunan kuori ja purista joukkoon sitruunan mehu. Keitä kastiketta pari minuuttia ja lisää joukkoon creme fraice, lohi, mustapippuri ja tilli.

4. Kun pasta on lähes kypsää, lisää kastikkeen joukkoon desilitra pastan keitinlientä. Siivilöi pasta ja lisää paistinpannulle.

5. Lisää lopuksi joukkoon pakasteherneet ja jatka paistamista, kunnes herneet ovat lämmenneet.

Perunamunakas

1. Kuori ja siivuta perunat. Hienonna sipuli.

2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää joukkoon perunaviipaleet ja sipuli. Lisää joukkoon 0,5 tl suolaa ja paista noin kymmenen minuuttia, välillä perunaviipaleita kääntäen.

3. Nostele perunat ja sipulisilppu lautaselle. Ota paistinpannu pois liedeltä ja jätä öljy jäähtymään pannuun.

4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa ja lisää joukkoon 0,5 tl suolaa. Lisää kulhoon perunaviipaleet ja sipulisilppu. Kaada sitten massa paistinpannulle, jossa on jäähtynyt öljy.

5. Paista miedolla lämmöllä noin 25-30 minuuttia, kunnes munamassa on hyytynyt. Käännä munakas lautasen avulla ja jatka paistamista vielä muutama minuutti. Tarjoile joko lämpimänä tai jäähtyneenä.

Porkkanaletut ovat herkullinen tapa hyödyntää porkkanaraasteen tähteet. Kuva: Marko Puumalainen

Porkkanaletut

24 pientä lettua

1. Mittaa tehosekoittimeen maito ja porkkanaraaste. Pyöritä massaa tehosekoittimessa pari minuuttia ja lisää joukkoon kananmunat.

2. Anna tehosekoittimen käydä ja lisää joukkoon vehnäjauhot, suola, sokeri ja rasva. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina kulhoon. Anna turvota puoli tuntia.

3. Paista letut voissa ja tarjoile esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa.

Tilastot

Luonnonvarakeskus arvioi, että ruokahävikki Suomessa on kaiken kaikkiaan vuodessa 400–500 miljoonaa kiloa.

Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruokaketjun vaiheissa: alkutuotannossa, teollisuudessa, kaupassa, ravintoloissa ja kotitalouksissa.

Kotitaloudet tuottavat eniten ruokahävikkiä kaikista ruokaketjun vaiheista.

Kotitalouksien arvioidaan heittävän Suomessa vuosittain roskiin alun perin syömäkelpoista ruokaa 120–160 miljoonaa kiloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
  2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
  3. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
  4. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
  5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
  6. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
  7. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
  8. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
  9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
  10. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
  11. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
  12. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
  13. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
  14. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa
  15. Oma raha: Hotellihuoneita siivoava Riia Korhonen, 35, on monesti harkinnut alan vaihtoa kehnon palkan takia – "Vaikka rakastankin itse työtä, olen saanut tästä ammatista monta kertaa tarpeekseni"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
  2. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
  3. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
  4. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
  5. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
  6. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
  7. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
  8. Rahapula vai raittius syynä? Tämä käppyrä romahti 1990-luvun laman tasolle
  9. Tangokuningatar valitaan tänään - yleisön suosikiksi nousi Mia Leivo
  10. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
  11. Ilkka: City Kauppapaikat hankki kauppakeskuksia kahdeksasta kaupungista
  12. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
  13. Nostot, panot, saldot... – HS: Tätä kaikkea Kela, verottaja ja ulosottomies pääsevät pian kurkkimaan suomalaisten pankkitileiltä
  14. Käteen jää 1 200 e/kk – Yle: Matalapalkkatyö tuli Suomeen pysyvästi, jopa sadattuhannet silpputyön ja sosiaaliturvan varassa
  15. Etelä-Pohjanmaan syyhyepidemia taittumassa

Näytä lisää