Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – Nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"

Tuomas Massinen

Museot ympäri maailmaa on suljettu koronatilanteen takia, mutta maailmankuulut kulttuurikohteet tarjoavat nyt taide-elämyksiä verkon välityksellä.

Näyttelyihin voi tutustua kotisohvalta esimerkiksi virtuaaliopastusten, 360-asteisten videoiden ja zoomattavien valokuvien avulla.

Keski-Italian Firenzessä sijaitseva Uffizi-galleria avasi maaliskuun alkupuolella Facebook-sivun, jotta se voisi palvella maailman taiteenystäviä koronatilanteen aikana.

– Joka päivä Facebook-sivulle julkaistaan video, jossa pääsee virtuaalikierrokselle johonkin Uffizin, Pitti-palatsin tai Bobolin puutarhojen alueelle. Videolla museoassistentti tai -kuraattori esittelee taideteoksia ja käy läpi niihin liittyviä tarinoita ja tietoja, kertoo Uffizin tiedottaja Tommaso Galligani

Virtuaalikierrokset ovat ilmaisia. Niitä varten ei tarvita virtuaalilaseja, vaan tietokone tai älypuhelin riittää.

Galliganin mukaan virtuaalikierrokset ovat olleet hyvin suosittuja.

– Esimerkiksi ensimmäinen julkaistu Facebook-video on kerännyt jo yli 430 000 katselukertaa. Siinä Uffizi-gallerian johtaja Eike Schmidt lähettää terveisensä.

Uffizin uusi Facebook-sivu on kerännyt yli 35 000 seuraajaa parissa viikossa.

– Ihmiset pitävät videoistamme ja kiittävät meitä taidepalvelusta, jota tarjoamme päivittäin tässä vaikeassa ajassa, Galligani toteaa.

Uffizissa on runsaasti maalauk­sia ja veistoksia antiikin ajoista renessanssitaiteen aarteisiin. Niitä voi katsella myös esimerkiksi gallerian verkkosivujen valokuvista.

Uffizin teoksia löytyy myös Googlen taideosaston verkkosivustolta, joka tekee yhteistyötä yli 500 museon ja gallerian kanssa. Google Arts & Culture -sivuston kautta voi vierailla useissa maailmankuuluissa kohteissa virtuaalisesti, lisätyn todellisuuden avulla. Sivusto hyödyntää Google Mapsin katunäkymätekniikkaa.

Englannin kansallisgalleriassa Lontoossa on esillä muun muassa renessanssiajan taidemaalarin Tizianin teoksia. Kuva: AOP/Guy Bell/Shutterstock

Googlen taidesivustolla on edustettuna myös muun muassa Englannin kansallisgalleria eli National Gallery Lontoossa. Siellä on esillä länsieurooppalaisen maalaustaiteen merkittävimpiä traditioita myöhäiskeskiajasta Italian renessanssiin ja Ranskan impressionisteihin.

Kansallisgallerialla on maksuttomia virtuaalikierroksia myös omilla verkkosivuillaan. Niiden suosio on suorastaan räjähtänyt koronatilanteen takia.

– Tällä viikolla virtuaalikierroksilla on ollut 796 prosenttia edellisviikkoa enemmän vierailijoita. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden kasvua on ollut 1 144 prosenttia. Lisäksi verkkokokoelmaa on katsottu tällä viikolla 78 prosenttia enemmän kuin viime viikolla, selvittää kansallisgallerian lehdistö- ja suhdetoimintapäällikkö Alexandra Moskalenko

Kansallisgallerialla on paljon digitaalista näyttelysisältöä verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.

– Kaikki keskeisimmät maalauskokoelmat ovat esillä verkkosivuillamme, ja osa niistä on nähtävillä myös muilla alustoilla, kuten Art UK:ssa.

Moskalenkon mukaan kansallisgallerian on muunneltava ketterästi nykyisiä sisältöformaattejaan ja tehtävä erilaisia kokeiluja koronatilanteen takia.

– Meidän täytyy sopeutua vaikeaan tilanteeseen, Moskalenko toteaa.

Hollantilaisen 1600-luvulla eläneen Nicolaes Maesin taidetta on nähtävänä Lontoon kansallisgalleriassa. Kuva: AOP/Guy Bell/Shutterstock

Kotimaiset museotkin tarjoavat monenlaista digitaalista silmänruokaa kulttuurinnälkäisille ilmaiseksi.

Esimerkiksi Riihimäen lasimuseoon voi tutustua sen verkkosivuilla kolmiulotteisessa maailmassa. Virtuaaliesittelyä varten ei tarvita virtuaalilaseja, vaan sitä voi katsoa tietokoneruudulta.

– Se esittelee Tapio Wirkkalan suunnittelemat tilat mutta myös tutustuttaa kävijää lasiin ja sen historiaan, kertoo museonjohtaja Hanna Mamia-Walther

Virtuaaliesittely julkaistiin nettisivuilla kaksi vuotta sitten, ja virtuaalivierailijoita on ollut satoja päivittäin. Korona-aika on lisännyt katselumääriä selvästi.

– Viikonloppuna vierailijoita oli yli tuhat.

Luonnontieteellinen keskusmuseo tarjoaa vierailijoille videoita ja näyttelynäkymiä maksutta.

– Museon rakennusvaiheesta on tehty videoita, ja näyttelyihin pääsee kurkistamaan Google Mapsin kautta, kertoo markkinointikoordinaattori Salla Mehtälä

Museon näyttelyt perustuvat luonnontieteellisiin kokoelmiin.

– Laji.fi-sivun kautta on selattavissa yli kolme miljoonaa kokoelmanäytettä Suomen luonnontieteellisistä museoista ja hurja määrä tietoa luonnosta. Näytteistä 500 000 on jo kuvattu, ja ne ovat kaikkien nähtävillä.

Varsinaisia virtuaaliopastuksia ei museolla ole. Sellaisia ei ole myöskään Ateneumin taidemuseolla.

Ferdinand von Wrightin Taistelevat metsot on yksi Ateneumin kotimaisista klassikkoteoksista. Kuva: Armi Salonen/arkisto Armi Salonen/arkisto

Ateneum on kuitenkin järjestänyt monia muita verkkopalveluita museoyleisölle jo vuosia, kertoo tiedottaja Anna Kari

Kotisohvalta voi tutustua muun muassa Suomen taiteen tarina -lyhytelokuviin, Ateneumin teoksista tehtyihin äänioppaisiin sekä Kansallisgalleria.fi-sivustoon, jossa on kuvina Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon teokset.

– Suomenkieliset lyhytelokuvat ovat houkutelleet hyvin yleisöä jo aiemmin, mutta korona-aikana katsojamäärät ovat kasvaneet huomattavasti: Youtubessa suosituimmilla elokuvilla on ollut parhaimmillaan yli 14 000 katsojaa, Kari kertoo.

Espoon modernin taiteen museon Emman yleisötyön intendentti Reetta Kalajo kertoo, että museon ollessa kiinni yleisöä palvellaan maksuttomalla digisisällöllä: tarjolla on muun muassa taiteilijahaastatteluja, dokumentteja ja taustoittavia näyttelyvideoita.

– Esimerkiksi Rut Bryk: Perhosen kosketus -dokumenttia on katsottu jo toistatuhatta kertaa.

Emmalla ei ole toistaiseksi virtuaalikierroksia, mutta Kalajon mukaan museon verkkomateriaalia on katseltu viime aikoina huomattavasti aiempaa enemmän.

Emma on osa museo- ja näyttelykeskus WeeGeetä Espoon Tapiolassa. Kuva: Sirkku Aalto/arkisto Sirkku Aalto/arkisto

Ateneum aikoo julkaista yleisölle uusia nettivideoita koronatilanteen takia.

– Tuotamme Ateneumin sosiaalisen median kanaviin ja verkkosivuillemme uusia videoita toimintaamme liittyen mahdollisimman pian, Kari kertoo.

Mamia-Walthertaas sanoo, että Riihimäen lasimuseo suunnittelee lisäävänsä nettisivuilleen taiteilijahaastatteluja ja virtuaaliopastuksia.

Kalajo kertoo, että Emmassa on työn alla virtuaalikierros Tacita Deanin näyttelyyn.

Mehtälän mukaan Luonnontieteellisellä keskusmuseolla ei ole juuri nyt suunnitteilla uusia digisisältöjä, mutta siellä mietitään, miten museo voi palvella asiakkaita nyt parhaiten.

Museovierailut

Google Arts & Culture -sivuston kautta voi katsella satojen museoiden ja gallerioiden teoksia. Taidesivustolla ovat mukana muun muassa nämä kuuluisat kulttuuripaikat:

Orsayn taidemuseo Pariisissa

Van Gogh -museo Amsterdamissa

Uffizi-galleria Firenzessä

Rijksmuseum Amsterdamissa

Englannin kansallisgalleria Lontoossa

Munch-museo Oslossa

Ateneumin taidemuseo Helsingissä

The British Museum Lontoossa

Philadelphian taidemuseo

Israel-museo Jerusalemissa

Brooklyn-museo New Yorkissa

Länsi-Kiinan hyönteismuseo

Nykytaiteen kansallismuseo Tokiossa

Guggenheim-museo Bilbaossa

Jalkapallomuseo São Paulossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 4. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 7. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 8. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 11. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 12. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 13. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 14. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa
 15. Oma raha: Hotellihuoneita siivoava Riia Korhonen, 35, on monesti harkinnut alan vaihtoa kehnon palkan takia – "Vaikka rakastankin itse työtä, olen saanut tästä ammatista monta kertaa tarpeekseni"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 2. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 3. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 4. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 5. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 6. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 7. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
 8. Rahapula vai raittius syynä? Tämä käppyrä romahti 1990-luvun laman tasolle
 9. Tangokuningatar valitaan tänään - yleisön suosikiksi nousi Mia Leivo
 10. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 11. Ilkka: City Kauppapaikat hankki kauppakeskuksia kahdeksasta kaupungista
 12. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 13. Nostot, panot, saldot... – HS: Tätä kaikkea Kela, verottaja ja ulosottomies pääsevät pian kurkkimaan suomalaisten pankkitileiltä
 14. Käteen jää 1 200 e/kk – Yle: Matalapalkkatyö tuli Suomeen pysyvästi, jopa sadattuhannet silpputyön ja sosiaaliturvan varassa
 15. Etelä-Pohjanmaan syyhyepidemia taittumassa

Näytä lisää