Korona perui osan Sedun opiskelijoiden harjoitteluista – valtaosa yhä työpaikoilla

Koronavirus on siirtänyt koulut etäopetukseen. Näin on tehty pääsääntöisesti myös ammattioppilaitoksissa. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin työssäoppimiset.

Suurimmalla osalla Sedun opiskelijoista harjoittelut jatkuvat. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla ainoastaan Seinäjoen keskussairaalassa ei tässä tilanteessa ole aikaa ohjaukseen, joten työssäoppijoita ei oteta. Monessa paikassa tilanne on päinvastainen.

– Tosi monet paikat mielellään ottavat, kun tarvitaan lisäkäsiä ja opiskelijat ovat apuna. Muutamia yksittäisiä tapauksia on keskeytetty tai peruttu, mutta meidän alalla suurin osa on päässyt työssäoppimaan, kertoo sosiaali- ja terveysalan opettaja Kaisa Pohtola

Maaliskuun puolivälissä harjoittelunsa aloittaneista muutamalla ensimmäinen paikka perui. Heille löydettiin kuitenkin uudet. Pohtola on hoitotyön opettaja ja sanoo, että hoitoalalla tilanne on hyvä. Haasteellisempaa on niillä, jotka ovat työssäoppimassa päiväkodissa.

– Kun lapsia ei ole, tilanne on tosi hankala. Meillä on ammattitaitovaatimukset, joiden pitää täyttyä ja niitä ei voi saada täyteen, kun suurin osa lapsista on kotona, Pohtola kertoo.

Etäopiskelu on muutenkin haastanut niin opettajia kuin opiskelijoita.

– Yhdellä ryhmällä pitäisi olla nyt lääkehoitoa, jossa harjoitellaan lääkkeiden jakoa ja pistoshoitoa, mutta niitä ei voi harjoitella etänä. Se on siirretty syksylle, Pohtola kertoo.

Normaalisti lähihoitajaopiskelijoille järjestettäisiin taitokoetilanteita, joissa simuloidaan oikeita tilanteita.

– Nyt olemme tehneet kollegan kanssa videoita, jotka laitetaan Teamsiin ja opiskelijat saavat kommentoida, miten he toimisivat tilanteissa, Pohtola kertoo.

Rakennusalan koulutusvastaava Jarkko Rajala kertoo, että huhtikuun alussa 18 opiskelijaa aloitti työssäoppimisen. Kahta lukuun ottamatta kaikille löytyi paikka.

– Töitä on, ei sen suhteen ole mitään ongelmaa. Tällä hetkellä on hyvä tilanne rakentamisen suhteen tällä alueella ja näyttää siltä, että projektit viedään päätökseen, jos ei tilanne kiristy valtion suunnalta, Rajala kertoo.

– Meidän täytyy luottaa, että työmailla ympäristö on järjestetty niin, ettei koko orkesteri kokoonnu kahvikämppään yhtä aikaa. Kun työskennellään, jokainen on omalla työpisteellään eikä tule torikokouksia.

Rajala kertoo kuulleensa kollegalta, että eräästä pintakäsittelypuolen yrityksestä on ohjeistettu, että opettajien olisi hyvä ohjata opiskelijoita etänä. Sen sijaan edistymisestä raportoidaan esimerkiksi puhelimitse kuvien avulla.

– Rakennuspuolella laitetaan Whatsapp-viestejä ja soitellaan kuulumisia, Rajala kertoo.

Rajala sanookin, että Sedussa luotetaan siihen, että työpaikoilla on päteviä ohjaajia ja opiskelijoille annetaan työtehtäviä, joista he selviytyvät. Harjoittelusopimukset tehdään edelleen paikan päällä ja tällöin varmistetaan myös, että työpaikka on turvallinen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ohjeistanut, että erityisesti opintojen loppuvaiheessa olevien opiskelijoiden mahdollisuudet suorittaa tutkinto pitää turvata, ettei valmistuminen viivästy. Monella häämöttää takarajana heinäkuussa armeijan alkaminen.

– Meillä on [rakennusalalla] kymmenkunta kolmannen vuoden opiskelijaa vielä valmistumatta. Osa ei pysty tekemään näyttöjä työpaikoilla ja heitä otetaan koululle tekemään näyttöjä, että saadaan opiskelijat valmistumaan ajoissa.

Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoa opiskelevan Johanna Aholan työssäoppiminen keskeytyi koronaviruksen takia. Ahola oli ehtinyt olla viikon ajan harjoittelussa koulunkäynninohjaajana, kun koronaviruksen vuoksi koulut siirtyivät etäopetukseen.

Ensin oli iskeä pieni epätoivo, sillä Aholan on tarkoitus valmistua tänä keväänä.

– Ajattelin, että tästäkö jää kiinni, Ahola kertoo.

Ahola keksi olla yhteydessä Eskooseen ja onnistui saamaan uuden harjoittelupaikan. Eskoon asukkaat eivät tällä hetkellä käy päivä- tai työtoiminnassa koronaviruksen vuoksi.

– Minun tehtävänä on keksiä päivätoimintaa heille, Ahola kertoo.

Aholan harjoittelun kannalta kävi lopulta hyvin. Hän kuitenkin kertoo, etteivät kaikki ole olleet yhtä onnekkaita.

– Olen ymmärtääkseni ainut meidän luokalta, kun pystyy jatkamaan. Muilla saattaa valmistuminen mennä syksyyn.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat