Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset

Matias Helinko

”Kärsimyksen sunnuntai”, ”Herran palvelijatar” ja ”Kunnian kuninkaan alennustie”. Kolme ensimmäistä jaksoa ovat nyt ulkona, katsottavissa kotisohvilta suoratoistona.

Kirkollisia toimituksia lukuun ottamatta Seinäjoen seurakunta on perunut kaikki tapahtumansa kevään ajalta. Palvelut ja toiminta keskittyvät toistaiseksi sähköisiin kanaviin. Lakeuden Ristin viikoittainen jumalanpalvelus videostriimataan Youtubessa ja Facebookissa sekä lähetetään Radio Deissä.

Takana on nyt kolme sunnuntaita suoria lähetyksiä: Marianpäivän Herran palvelijatar -teemaista sanajumalanpalvelusta on katsottu seurakunnan Youtube-kanavalla noin 1600 kertaa. 5. paastonajan sunnuntain ”Kärsimyksen sunnuntai” -lähetystä seurasi Facebookissa samanaikaisesti suorana parhaimmillaan noin satakunta katselijaa. Kokonaistavoittavuus oli 2500 henkilöä.

Seurakunnan viestintäjohtaja Kirsi Polton mukaan poikkeusaikojen jumalanpalvelukset ovat saaneet ainoastaan kiittävää palautetta.

– Kotiseurakuntana haluamme olla saavutettavissa mahdollisimman laajasti myös kriisin aikana. Palaute lähetyksistä on ollut valtavan hyvää, erityisesti videoinneista, Poltto toteaa.

Seurakunnan viestintä seuraa lukuja tarkasti. Jos tavallisesti Lakeuden Ristin sunnuntaijumalanpalvelusten osallistujamäärät lasketaan kymmenissä, viime viikkoina osallistujat lasketaan sadoissa tai tuhansissa, laskentatavasta riippuen.

– Määrät eroavat huomattavasti normaalista tilanteesta. Lähetyksiä on seurannut alusta loppuun saakka reilut sata ihmistä, ja parhaimmillaan lähetykset ovat tavoittaneet Facebookissa 2500 ihmistä.

Kuten laajemmin yhteiskunnassa, myös seurakunnan palveluissa on Polton mukaan otettu kriisin aikana ”hurja digiloikka”. Digitaalisten jumalanpalvelusten äärelle ovat löytäneet etenkin seniorikansalaiset, seurakunnan jumalanpalvelusten perinteinen kohderyhmä. Yli 55-vuotiaiden osuus lähetysten seuraajissa on 65 prosenttia. Yli 65-vuotiaiden osuus nousee jo 40 prosenttiin.

Vaikka suuri joukko senioreista pystyy seuraamaan digitaalisesti lähetyksiä ja esimerkiksi palvelutaloilla on tähän tekniikkaa, kaikkia digiloikka ei vielä kosketa. Poltto kertoo, että seurakunta tekeekin parhaillaan tiivistä yhteistyötä palvelutalojen kanssa. Ikäihmisten tarpeita on erikseen tiedusteltu kyselyllä, ja pääsiäiseksi seurakunta tarjoaa erityistä yhteistyötä. Hartauksien ollessa tauolla seurakunta vie viestinsä perille radioihin, keskusradioihin ja viime kädessä CD-levy-formaatissa.

Vaikka tapahtumia perutaan, kirkko ja seurakunnat haluavat olla ihmisten tukena poikkeuksellisessa tilanteessa. Seinäjoen seurakunta on lisännyt keskusteluapua, ja seurakunnan työntekijät ovat seurakuntalaistensa tavoitettavissa myös puhelimitse.

Korvaavana toimintana seurakunta on avannut Lakeuden Ristin sunnuntain jumalanpalveluksen jälkeen pistäytymistä ja hiljentymistä varten. Seurakunnan työntekijät ovat tavattavissa ja valmiita keskusteluun.

– Kirkossa voi edelleen käydä hiljentymässä, kun otetaan huomioon 10 henkilön kokoontumisrajoitus. Kanttorit soittavat musiikkia ja pappi on paikalla, jos ihmiset haluavat keskustella. Kirkot pidetään auki, kunnes toisin ohjeistetaan, Poltto kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää