Ely-keskus ja TE-palvelut kartoittavat kausityövoiman tarvetta Etelä-Pohjanmaalla – huoli työvoiman saannista suuri

Monella maatalous-, puutarha- ja marja-alan yrityksellä on huoli työvoiman saatavuudesta. Kuvituskuva. Marko Happo

toimitus

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus ja TE-palvelut kartoittavat kausityövoiman tarvetta Etelä-Pohjanmaan alueella.

Ely-keskuksen mukaan huoli työvoiman saannista on suuri, sillä poikkeustilanteesta johtuen moni maatalous- ja puutarhayritys on jäänyt vaille ulkomaista kausityövoimaa.

Suomen hallitus on linjannut että, ensivaiheessa ainoastaan 1500 ulkomaalaisen henkilön tulo Suomeen voidaan järjestää. Ely-keskuksen mukaan määrä on valtakunnallisesti pieni suhteessa kausityövoiman tarpeeseen ja työntekijöiden saaminen Suomesta on nyt ensiarvoisen tärkeää myös Etelä-Pohjanmaan alueella.

– Kartoituksen lisäksi olisi erittäin tärkeää, että yritykset ilmoittaisivat avoimen työpaikan TE-palveluiden Avoimet työpaikat -verkkosivuilla, toteaa TE-palveluiden Matti Keltamäki tiedotteessa.

Työpaikan ollessa julkisesti avoinna, TE-palvelut voivat tarjota työpaikkoja TE-toimistoon ilmoittautuneille työnhakijoille. Tällä hetkellä TE-toimistoon ilmoittautuu valtava määrä joko määräaikaisesti tai toistaiseksi lomautettuja henkilöitä, joiden joukosta voisi löytyä työvoimaa tilapäisesti. Suuri osa nuorista on myös jäänyt ilman kesätyöpaikkaa koska esimerkiksi palvelualoilla työvoiman tarve väheni dramaattisesti.

Maatalous- ja puutarhatuotanto sekä tuotantoeläinten hoito ovat tällä hetkellä kaikista kriittisimpiä kausityövoimaa tarvitsevia aloja.

– Alkutuotannon ylläpito on maamme huoltovarmuuden kannalta erityisen tärkeää, koska koronakriisin edetessä ei maatalous- ja puutarhatuotteiden tuonnin jatkuvuudesta voida olla varmoja. Erityisesti kasvihuonetuotannossa ja marjatiloilla on viime vuosina käytetty pääosin ulkomaista kausityövoimaa, toteaa Ely-keskuksen maaseutuyksikön yksikönpäällikkö Ritva Rintapukka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu