Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin kehysriihessä hallitukselle esittelemät talousennusteet ovat karua luettavaa.
Suomen Pankin ennusteen mukaan Suomen talous sukeltaa väistämättä koronan vuoksi tänä vuonna 5–13 prosenttia.
– Kohtalaisen nopeakin toipuminen on yhä mahdollinen, jos rajoitustoimia ei tarvitse pitää pitkään voimassa ja jos kyetään välttämään yritysten konkurssiaalto ja suurtyöttömyys, Rehn arvioi.
Riski pitempiaikaisista vaurioista on silti kasvanut, ja Olli Rehnin mukaan Suomen taloudelle ja työllisyydelle haitallisinta on rajoitustoimien jatkuminen pitkään.
– Mikäli terveydenhuollon voimavaroja lisäämällä voidaan nopeuttaa epidemian saamista hallintaan ja siten aikaistaa rajoitteiden purkamista, olisi lisäpanostuksilla hyvin suuret hyödyt paitsi terveyden myös kansantalouden kannalta, Rehn arvioi.
Suomen Pankki on tehnyt kaksi vaihtoehtoista laskelmaa eri strategioiden taloudellisista vaikutuksista.
Laskelma 1 on tehokkaaseen väliintuloon nojaava skenaario, jossa koronan vastaisia toimia lisättäisiin selvästi ja viruksen leviäminen tukahdutettaisiin nopeasti tiukoilla rajoituksilla toukokuun puoliväliin saakka. Myös kapasiteettia taudin testaamiseen, tartuntaketjujen jäljittämiseen ja tartuntatapausten eristämiseen lisättäisiin merkittävästi
Laskelma 2 on nykyisten toimien jatkaminen syyskuun loppuun saakka. Se on Rehnin mukaan kallis tie.
– Mitä kauemmin rajoitustoimia joudutaan pitämään voimassa, sitä voimakkaampi on taantuma, Olli Rehn summasi esityksessään.
Suomen Pankin ennuste on, että joka tapauksessa julkinen talous sukeltaa kriisin aikana: Suomen Pankin mukaan kriisissä tarvitaan myös eurooppalaista solidaarisuutta ja siksi eurooppalainen finanssipoliittinen elvytysohjelma on Olli Rehnin mukaan myös Suomen etu.
– Taloutemme on hyvin riippuvainen Euroopan talouden kehityksestä ja elpymisestä. Yksin voimme elvyttää kotimaista kysyntäämme, mutta vientiä emme, Olli Rehn muistutti esityksessään.
Esityksensä lopuksi hän nostatti henkeä.
– Pahemmastakin on selvitty – tästäkin selvitään, kun puhalletaan yhteen hiileen, sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Nyt tärkeää toimia yhdessä, meillä ja muualla.