Epävakaat ajat vaikuttavat myös kullan hintaan, joka on nyt erityisen korkealla.
Talouden horjuessa monet lähtevät myymään vanhoja kultaesineitään ja muuttamaan niitä rahaksi. Vanhasta kultasormuksesta voi saada jopa 300 euroa.
– Kun myyjiä löytyy paljon, houkuttelee tämä myös enemmän ostajia markkinoille, vahvistaa Suomen Kultareservin toimitusjohtaja Sebastian Rasimus, jonka mukaan kauppa käy, vaikkakin koronalla on ollut omat vaikutuksensa myös kultakauppaan.
Kullan hinta rikkoi helmikuun lopussa aikaisemman ennätyksen, jolloin kullan hinta oli historiallisessa huipussaan.
– Kulta toimii yleensä turvana vaikeina ja varsinkin epävarmoina aikoina. Tällaiset ajat nostavat kullan hintaa. Tänään kullan hinta on lähes historiallisessa huipussa, Rasimus jatkaa.
Suomen Kultareservisulattaa kaiken ostamansa kullan. Tyypillisimmillään yritykselle kaupataan vanhoja kultakoruja, joista tehdään muun muassa kultaharkkoja.
Rasimus varoittaa alalla olevista huijareista.
– On tärkeää olla tarkkana siitä, kenelle myy. Me suosittelemme ainoastaan ostajia, joita tapaa kasvotusten. On tärkeää myös nähdä, että arviointi tehdään oikein ja että ostajilla on käytössä CE-merkitty vaaka, josta näkee tarkan määrän paljonko kultaa on.
Panttilainaamo Kampissa eletään normaalia hiljaisempia aikoja. Tavallisesti yli 80 prosenttia lainavakuuksista on kultakoruja.
– Kyllä tämä tilanne vaikuttaa totta kai myös meidän kävijöihimme, kertoo konttorijohtaja Riku Pyrrö
Kullan lisäksi muita tyypillisiä lainavakuuksia ovat arvokkaammat kellot, pöytähopeat, soittimet ja uudempi kodinelektroniikka, kuten läppärit ja kännykät.
Esimerkiksi miesten 18-karaatin kultasormuksen lainasumma on 110–160 euroa. Puoli vuotta vanhan ja ostohinnaltaan tuhannen euron iPhone-älypuhelimen lainasumma on kunnosta riippuen 300–400 euroa.
Panttilainaamon verkkosivuilla tehtyjen alustavien arvioiden määrä tarjottavista vakuuksista on lisääntynyt. Varsinainen panttaus tapahtuu aina konttorissa.
Panttilainaamon liiketoimintajohtaja Michael Widen kertoo, että kullan hinta lähti nousuun jo viime vuoden kesällä.
– Kultaa on aina pidetty pääoman perussatamana, kun maailma on muuten epävakaa. Kun kullan hinta kohoaa, se tuo kiinnostusta myös muihin sijoituskohteisiin ja silloin sitä ostetaan ja myydään enemmän kuin muulloin.
Normaalissa tilanteessa panttilainaamossa tehdään noin 3 500–4 000 uutta lainaa kuukaudessa.
Valtaosa lainoista, noin 90 prosenttia, lunastetaan pois.
– Meitä käytetään lähes kokonaan lainojen antajana, ei suinkaan jälleenmyyntikanavana, Widen huomauttaa.
Mikäli pantattua tuotetta ei lunasteta, ne myydään julkisella huutokaupalla.
Myös Suomen Kultatukun toimitusjohtaja Rauno Taskila kertoo, että asiakasmäärät ovat koronasta johtuen viime aikoina laskeneet.
– Se tapahtui meillä vasta noin viikko sitten. Alkuvuosi oli vielä pelkkää kasvua edellisvuosiin nähden, mutta nyt loppuivat asiakkaat, jotka uskaltavat tulla liikkeeseen.
Laskua on ollut jopa kymmeniä prosentteja. Myymälät pidetään kuitenkin ainakin toistaiseksi auki.
Kullan myyntiä joudutaan todennäköisesti siirtämään osin postin varaan.
– Jos tilanne vaatii, niin siirrämme pääpainon sinne. Toimitamme asiakkaalle kotiin maksetun postikuoren seurantatunnuksella, jolla he voivat lähettää meille kullat. Yrityksemme liikeidea on aina ollut henkilökohtainen ja kasvokkain palvelu, mutta nyt se ei ole mahdollista, Taskila jatkaa.
Kultatukku on Suomen suurin vintage- ja kierrätyskorujen myyjä.