Koronaviruksen vaikutukset kulttuuri- ja tapahtuma-alaan ovat peruuntuneiden esiintymisten myötä taloudellisestikin valtavat, arvioi muun muassa LiveFIN ry.
Valtakunnallinen musiikkitapahtumien ja niiden järjestäjien yhteenliittymä ja etujärjestö arvioi, että koronavirus aiheuttaa maalis-toukokuun aikana arviolta yli 90 miljoonan menetykset populaarin elävän musiikin kentälle. Edunvalvoja ehti vaatia hallitukselta koko alan ja 30 000 työpaikan pelastamiseksi järeitä tukitoimia.
Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen reagoi hallituksen tiedotustilaisuudessa luovien alojen toimijoiden kriisiin lupaamalla alalle poikkeusoloista selviämiseksi tukitoimia.
Luovien alojen toimijat eivät ainoastaan jääneet odottamaan ministeriön tukitoimia, vaan monet ovat lähtenet ideoimaan vaihtoehtoisia toimintamalleja. Muusikot ovat esimerkiksi lähteneet toteuttamaan sosiaalisen median kanavissa suoria lähetyksiä, ja stand up -koomikot ovat luvanneet järjestää alle kymmenen henkilön yksityiskeikkoja metsään.
Seinäjoen alueella kulttuuritoimijat ovat vasta ehtineet siirtämään sovittuja tai peruuntuneita esityksiä ja tuotantoja syksylle. Toistaiseksi toimijoiden kesken on vasta käynnistetty keskusteluja vaihtoehtoisista toimintamalleista. Vaikka kulttuurin tekeminen palveleekin hyviä tarkoitusperiä ja rakentaa yhteisöllisyyttä, ansaintamallikin olisi ratkaistava, mikäli kyseessä ei ole apuraharahoitteinen projekti.
– Kaikilla on tässä varmasti omat henkilökohtaiset murheet toimeentulosta päällimmäisenä mielessä. [...] Mutta varmasti myöhemmin tulemme aiheesta keskustelemaan. Ajatus esitysten esittämisestä verkossa ei ole varmaankaan mahdoton ajatus, mutta se vaatii pureskelua, miten sen saa tehtyä, Kulttuuriyhdistys KoHon Laura Kivimäki pohtii.
Kulttuurikollektiivi Sillassa ja Improaallossa toimiva Juulia Soidinaho puolestaan kertoo, että kulttuurin tekijöiden kesken jaetaan nyt parhaat ideat yli maakuntarajojen. Myös paikallisesti on vaihdettu alustavasti ajatuksia siitä, missä ja miten kulttuuria voisia lähteä tekemään vaihtoehtoisilla toteutustavoilla.
– Paljon pyörii ajatuksia, ja olemme käyneet keskusteluja. Eri maakuntien taitelijoiden kesken kulkee nyt viestejä siitä, mitä voitaisiin tehdä ja on jo tehty, Soidinaho kertoo.
Pisimmällä suunnitelmat ovat Seinäjoen elävän musiikin yhdistyksessä. Selmu ratkoo jo toteutustapoja, miten elävää musiikkia ja kulttuuria olisi mahdollista tarjota koteihin tapahtumasulusta huolimatta.
Selmun toiminnanjohtaja Marko Kivelä kertoo, että yhdistyksen sisällä toimiva Preppaamo-hanke suunnittelee parhaillaan erilaisia avauksia, joilla kulttuurisisältöjä viedään kotioloihin yhteistyössä eri paikallisten toimijoiden kanssa. Mahdollisia ovat esimerkiksi improvisaatioteatteri, paikallisten yhtyeiden esiintymiset sekä Selmun oman dokumentin esittäminen. Kaikki tapahtuisi suorina lähetyksinä, tapahtumaluonteisesti verkossa.
– Näen, että meidän tehtävä yhdistyksenä on nyt osaltaan tuoda ihmisille muuta ajateltavaa ja mielihyvää koteihin, Kivelä perustelee.