Seinäjoen tilinpäätös 22 miljoonaa euroa alijäämäinen – lainamäärä asukasta kohden yli 5 000 euroa

Seinäjoen kaupungin rahoitusjohtaja Mika Itänen. Arkistokuva viime syksyltä, kun Itänen esittele vuoden 2020 talousarviota. Riina Haapala

toimitus

Seinäjoen kaupungin tilinpäätös vuodelta 2019 oli 22,4 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vuonna 2018 alijäämää oli 7,5 miljoonaa euroa.

Vuoden 2019 vuosikate oli 249 000 euroa.

Heikko tulos johtuu erikoissairaanhoitomenojen yli 10 prosentin kasvusta. Myös kaupungin omien palveluiden menot suhteessa tuloihin ovat olleet 8,2 prosentin kasvussa.

Kunnallisveroissa vuosi 2019 oli poikkeuksellinen. Kuntaliitto arvioi, että noin 400 miljoonaa euroa kuntien kunnallisverotuloista jäi verokortti- ja tulorekisteriuudistuksen vaikeuksien vuoksi tilittämättä. Tämä näkyi myös Seinäjoen kunnallisverotuloissa 4–5 miljoonan euron vajeena. Kokonaisuutena verotulot kasvoivat kuitenkin yhteensä 3,9 prosenttia.

Seinäjoki myös investoi vuonna 2019. Nettoinvestoinnit olivat 45 miljoonaa euroa ja koko kaupunkikonsernissa 88 miljoonaa euroa. Suurimpia investointeja ovat Tammikampuksen tilojen saneeraaminen, teatteritekniikan peruskorjaus sekä Kauppa-Joupin eritasoliittymä. Myös Keskustori avattiin käyttöön.

Vuosikate ei riittänyt investointien rahoittamiseen, mikä merkitsee velkaantumisen jatkumista. Lainamäärä on 5199 euroa asukasta kohden eli yhteensä 312 miljoonaa euroa. Konsernilainaa on 9230 euroa per asukas, yhteensä 633 miljoonaa euroa.

Kaupunkikonserni paransi hieman kokonaistulosta, mutta tulos on tilikaudelta 21,5 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Vuoden 2020 tavoitteena on vähintään nollatulos. Se edellyttää yhtäältä rakenteellisia uudistuksia ja toisaalta sitä, että kaupungin vetovoima jatkuu vahvana.

Vuoden 2019 lopussa kaupungin taseessa on kumulatiivista ylijäämää 13,5 miljoonaa euroa ja kaupunkikonsernilla 93 miljoonaa euroa.

– Vielä kun kaupungilla on taseessa kumulatiivista ylijäämää, on tärkeää sopeuttaa kaupungin ja kuntayhtymien toimintaa ja taloutta vastaamaan muuttuneita olosuhteita mahdollisimman ajoissa, toteaa rahoitusjohtaja Mika Itänen kaupungin tiedotteessa.

Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöksen 30. maaliskuuta. Valtuustoon asia etenee 15. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää