Saako käydä kaupassa? Kuka toisi ostokset? – Seinäjoella vastataan ikäihmisten huoliin

Terveet, oireettomat läheiset voivat auttaa ikäihmistä arjessa. Etelä-Pohjanmaan Opisto tarjoaa myös digineuvontaa, jonka avulla voi sujuvoittaa omaa arkea. Tarja Tikkanen

Riina Haapala

Saako käydä kaupassa? Voiko mennä terveyskeskukseen varatulle ajalle? Miten nämä tekisi turvallisesti?

Muun muassa tällaiset asiat ovat huolestuttaneet seinäjokelaisia ikäihmisiä ja heidän läheisiään. Tämä näkyy muun muassa Ikäkeskuksen neuvontapuhelimessa. Moni on myös huolissaan siitä, että jos ei itse pääsekään kauppaan, voiko naapuri tuoda ostokset oven taakse.

– Ajatus on tällä hetkellä se, että jos on terveitä, oireettomia läheisiä, he voivat auttaa näissä arjen asioissa, sanoo Ikäkeskuksen asiakasohjausyksikön johtaja Mirva Ämmälä

Moni kauppa tarjoaa ikäihmisille ja riskiryhmiin kuuluville omaa aukiolotuntiaan aamuisin. Osa kaupoista tarjoaa myös kotiinkuljetusta.

– Ne, joilla ei ole läheisiä tai ketään joka auttaisi, niin Ikäkeskuksen kautta lähdetään järjestämään apua, Ämmälä kertoo.

Ämmälä myös muistuttaa, että koronaviruksesta huolimatta arki pyörii. Joku sairastuu tai loukkaantuu ja tarvitsee palveluita. Niitä on saatavilla edelleen lähes samalla tavalla kuin normaalisti. Vain päivätoiminta on laitettu tauolle ja sen työntekijät ovat siirtyneet kotihoitoon.

– Ne, jotka pystyvät olemaan kotona, eivät tule vuorohoitoon, vaan hoitaja käy heidän luonaan, kertoo ikäihmisten palveluiden tulosaluejohtaja Anneli Saarinen

Koska vierailut asumispalveluyksiköissä muutoin paitsi saattohoidossa olevien asukkaiden luona on kielletty, monella läheisellä on huoli läheisensä voinnista. Palvelukeskusjohtaja Kristiina Kallio kertoo yhteydenottojen lisääntyneen.

– Toivomme maltillisuutta. Hoitajat ovat usein aamuisin ja iltaisin tiukasti kiinni asukkaiden hoidossa. Toivomme, että puhelut keskitettäisiin kahdentoista ja kolmen välille, jos se on vain mahdollista, Kallio sanoo.

Kotihoidon asiakkaiden läheisiä puolestaan on askarruttanut läheisen vointi ja hoitajien suojainten käyttö. Kotihoidon johtaja Suvi Tuomi muistuttaa, että he noudattavat sairaanhoitopiirin ohjeistuksia ja uusiin suosituksiin reagoidaan päivittäin.

Vaikka yli 70-vuotiaiden suositellaan pysyvän kotona, Ämmälä muistuttaa, että omaa toimintakykyä kannattaa pitää yllä.

– Liikkua lähiympäristössä ja omakotitalossa voi tehdä pieniä pihatöitä että toimintakyky pystyy.

Vaikka kättelyt ja halailut pitää jättää nyt väliin, on läheisyys tärkeää.

– Vaikka läheinen olisi kaukana, niin pidetään yhteyttä puhelimen tai Skypen välityksellä. Kauempaakin voi tilata kauppakassipalveluita netin välityksellä, jos ikäihmiseltä se ei suju, Ämmälä sanoo.

– Ja vaikka kotihoito käy, niin se ei estä sitä, että perheenjäsenet voisivat olla tukena ja apuna siinä arjessa, Tuomi lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää