SJK:n maalivahti kutsui tulevaisuuden lupauksia harjoittelemaan: "Paras tapa auttaa nuoria on tulla pitämään hauskaa karanteenin sijasta"

Matias Helinko

Kotimaisen jalkapallon Veikkausliiga-kauden aloitus siirtyi huhtikuulta kesäkuun alkuun. Samaan aikaan harrastajapuolella Palloliiton ohjeistusten mukaisesti harjoitus-, ottelu-, koulutus- ja turnaustoiminta on keskeytetty maaliskuun loppuun saakka.

Kuten muissakin lasten ja nuorten harrastuksissa, Palloliitto suosittelee junioripelaajille omatoimista ulkoharjoittelua viranomaisten asettamat ohjeistukset huomioiden. Tämä tarkoittaa turvavälejä ja pienryhmiä.

Norjan Sandefjordista takaisin Suomeen ja SJK-paitaan helmikuussa siirtynyt maalivahti Walter Viitala teki oman avuksensa tuleville maalivahdeille.

– Moikka kaikki seinäjokelaiset ja lähipaikkakuntalaiset! Jos karanteeni alkaa tympiä ja kaipuu kentälle on kova, niin haluisin kutsua tulevia Luke Hradeckyja tai vain pelipaikasta kiinnostuneita junioreita harjoittelemaan mun kanssa pienryhmissä, Viitala kirjoitti Twitterissä.

Ensimmäiset harjoitukset tuore seinäjokelainen veti perjantaina aurinkoisella OmaSp Stadionilla. Ainakin toistaiseksi pienryhmä todellakin oli pieni, sillä Viitalan jakamattoman huomion sai yksi seuran E10-ikäluokan junioreista, Valtteri Kaunisto

– Mulla on paljon aikaa, ja mietin, mitä voisin tehdä seuran puolesta ja muiden hyväksi. Otin yhteyttä seuran junioripuoleen ja kerroin, että viestiä saa jakaa organisaatiossa. Siinä oli oikeastaan lähtökohdat, Viitala kertoo pienryhmäohjauksestaan.

– Uskon, että paras tapa auttaa nuoria tällaisena aikana on tulla pitämään hauskaa karanteenin sijasta.

Pienryhmäharjoitukset eivät Viitalan mukaan ole tähtitiedettä: tekniikkaa, pieniä vinkkejä mutta myös ”henkimaailman juttuja”.

– Voimme keskustella esimerkiksi siitä, millaisia unelmia pelaajilla on. Myös mulle voi esittää kysymyksiä; osaan neuvoa, ja haluan osoittaa junioreille, että linja on jatkossa aina auki, jos tarve on, Viitala kertoo ajatuksistaan.

Toiveissa on, että maalivahtien heimon pienryhmät lähtisivät koronasulun jälkeen pyörimään säännöllisesti.

Viitala siirtyi Seinäjoelle kahden vuoden sopimuksella Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa vietettyjen pelivuosien jälkeen.

Veikkausliigan vuoden maalivahti ja Suomen mestari lähti kauden 2016 jälkeen ulkomaan kierrokselle: ensin Tanskan pääsarjan Viborgiin, sen jälkeen Ruotsin Malmö FF:ään ja tämän jälkeen Norjan Sandefjordiin.

SJK-siirtouutisen yhteydessä Viitala kertoi tarvitsevansa uusia haasteita. Jäähdyttelemään hän ei ole tulossa, vaan tähtäin on edelleen maailmalla ja kenties vuoden 2021 jalkapallon EM-kilpailuissa. Lukas Hradeckyn ja Jesse Jorosen lisäksi Huuhkajiin tarvitaan kolmas maalivahti EM-kisoihin.

– Nyt tuntui siltä, että olisi hyvä aika tulla takaisin Suomeen ja saada peliaikaa, ja näyttää taas kyntensä ja siitä lähteä taas uuteen nousuun. Unelmat ovat vielä vahvasti mukana, ja tänne ei olla tultu lepäämään laakereilla, Viitala kertoi siirtonsa taustoista Veikkausliiga-podcastissa.

Tällä hetkellä ammattilaisorganisaatiossa pelaajat harjoittelevat pienryhmissä. Poikkeustilanteesta huolimatta Viitala kertoo kotiutuneensa hyvin SJK:n ryhmään, samoin kuin uuteen kotikaupunkiinsa.

– Haluan tehdä tästä kotikaupungin. Tällä hetkellä tuntuu kotoisalta, ja vastaanotto on ollut lämmin. Ehkä nämä vaikeat ajat vielä entistä enemmän yhdistävät ihmisiä, Viitala toteaa.

Kommentoi