Kirjastojen sulku tyhjensi hyllyt Seinäjoella – nyt hankitaan lisää e-kirjoja

Riina Haapala

Valtioneuvoston päätös sulki viime viikolla kaikki Suomen kirjastot. Kaksi päivää ennen sulkemista kävi Seinäjoellakin kirjastossa vilinä: Seinäjoen pääkirjastossa tehtiin tiistaina 17. maaliskuuta peräti 7 371 lainaa. Vs. kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallion mukaan kirjaston kävijämäärät alkoivat vilkastua jo maanantaina. Se näkyy myös hyllyissä.

– Ei niin tyhjäksi kuin vessapaperihyllyt, mutta hyllyt saattavat olla puolillaan tai jopa alle, Länsikallio kertoo.

Koska kirjaston työntekijät ovat töissä, osa kunnista on aloittanut kirjakassipalvelun. Siinä työntekijät keräävät asiakkaan toiveen mukaisen kirjapaketin ja laittavat kirjat pussiin, jonka voi noutaa kirjaston ulko-ovelta sovittuna aikana. Tällaista palvelua tarjoaa muun muassa Kauhajoen kirjasto.

Seinäjoella ei vastaavaan ole lähdetty.

– Kyllä me siitä keskustelimme, mutta Seinäjoella mahdollisuus ei oikein ole realistinen.

Länsikallio sanoo, että Seinäjoella määräys myös tulkittiin niin, etteivät kirjastot voi olla auki niin sanotusti takaoven kautta. Toisaalta myös asukasmäärä on isompi, joten toiminta olisi hankalampaa.

– En tuomitse Kauhajoen toimintaa, mutta me ymmärsimme tämän niin että sekä etu- että takaovi ovat kiinni, Länsikallio sanoo.

– Tarkoitus on suojella ikäihmisiä. Ymmärrämme ja tunnemme tuskaa kun emme voi palvelulla, mutta tilanne on nyt tämä.

Aivan kaikkia palveluita ei kuitenkaan ole suljettu. Jos kirjoja ei ehtinyt lainaamaan ennen sulkua, e-kirjoja voi edelleen lainata. Tätä varten tarvitsee kirjastokortin ja pin-koodin. Lisäksi Eepos-kirjastot ostavat uusia e-aineistoja 10 000 eurolla, jotta niitä riittäisi mahdollisimman monelle.

Länsikallio kertoo, että lainattavissa olevia e-kirjoja ja e-äänikirjoja oli viime vuoden lopussa 1613. Määrä on tällä hetkellä suunnilleen sama. Moni e-kirjalisenssit ovat vuoden mittaisia ja sen jälkeen ne pitää uusia. Samalla osa putoaa pois.

Yhtä e-kirjaa voi lukea vain yksi ihminen kerrallaan. Suosituimmista kirjoista on kuitenkin useampi lisenssi. Tosin samalla tavalla kuin painetuissa kirjoissa, suosituimpiin e-kirjoihin saattaa olla pitkä jono.

Mutta kuinka monta e-kirjaa 10 000 eurolla saa? Kirsti Länsikallion mukaan e-kirjalisenssit ovat suunnilleen samoissa hinnoissa kuin painetutkin kirjat.

– Ei ainakaan halvempia kuin painetut, Länsikallio kertoo.

E-kirjalisenssin keskihintaa ei Seinäjoella ole laskettu.

Länsikallio kertoo, että e-kirjastoon on tilattu lisää niin uutta kuin vanhaakin lasten ja nuorten kirjallisuutta, otettu lisää lisenssejä aikuisten varatuimpaan kirjallisuuteen ja hankittu jonkin verran sellaisia lisenssejä, joita on aiemmasta tarjonnasta jäänyt hankkimatta. E-kirjojen tarjonta on kuitenkin suppeampi kuin painettujen.

– Meillä on tietyt henkilöt, jotka tuntevat kysynnän ja tarjonnan lait ja sen mukaan tekevät valinnan ja päätökset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää