Ahdistaako koronavirus? – Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri avaa huolipuhelimen, johon vastaavat ammattiauttajat

Soittajat eivät koskaan ehdota tulevansa kauppa-asioinnin vuoksi kotiin tai kysele esimerkiksi pankkitunnuksia, kaupunki muistuttaa. Anton Soinne

Riina Haapala

Jatkuvasti leviävä koronavirus aiheuttaa monissa huolta ja ahdistusta. Päivystysapunumero palvelee kuitenkin vain fyysisissä vaivoissa.

Henkisen puolen kysymyksiä varten Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on perustamassa huolipuhelimen.

Hallintoylihoitaja Kaija-Riitta Suonsyrjä kertoo esittäneensä ajatusta huolipuhelimesta viime viikolla. Asia eteni nopeasti ja huolipuhelin avattiin tänään keskiviikkona. Se palvelee maanantaista perjantaihin kello 9-15 numerossa 050 474 2854.

– Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla eletään aika rauhallista vaihetta ja uskon, että tämä riittää. Kun potilasvirrat alkavat kasvaa ja alkaa tulla tehohoitopotilaita ja karanteeneja, on varauduttu, Suonsyrjä sanoo.

Puhelin on tarkoitettu kaikille Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueen asukkaille, joita tilanne ahdistaa.

– Meillä on vielä hyvin rauhallinen tilanne, mutta meillä on paljon lapsia ja nuoria kotona ja perheessä on voinut tulla lomautuksia. Se herättää ahdistusta ja huolta. Puhelimessa kuunnellaan ja annetaan neuvoja, kertoo kehittämisylihoitaja Minna Laitila

Huolipuhelimeen vastaavat henkisen auttamisen asiantuntijat: psykiatriset sairaanhoitajat, psykologit ja sairaalasielunhoitajat.

– Olemme jakaneet päivystysvuorot, että aina on ammattilainen vastaamassa puhelimeen, Laitila kertoo.

Toistaiseksi huoli ja ahdistus eivät ole Etelä-Pohjanmaalla näkyneet ainakaan psykiatrian päivystyksessä. Huolipuhelimen kanssa ollaankin liikkeellä etupainotteisesti. – Koronaviruksella on niin laajamittaiset vaikutukset perustoimeentuloon ja normaalielämään, niin uskon, että tälle tulee olemaan kysyntää, Suonsyrjä sanoo.

Huolipuhelimeen voi soittaa anonyymisti eikä soittajasta tallenneta mitään tietoja tai kysytä nimeä. Huolipuhelimesta ei myöskään anneta hoidollisia neuvoja, vaan niissä päivystysapunumero on edelleen oikea valinta. Puheluiden määrää myös seurataan. – Jos on tarve laajempaan toimintaan, niin voidaan tehdä niin, Suonsyrjä kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu