Poliisilta selkeä ohje: Ravintolassa ja leffassa käymällä ei riko kieltoa yli 10 hengen kokoontumisista

Jussi Vehkasalo

Poliisi valvoo hallituksen linjausta yli kymmenen osallistujan julkisten kokoontumisten kieltämisestä poliisin muun työn ohessa. Poliisitoiminnassa tämä tarkoittaa poliisin mukaan sitä, että poliisi kieltää kaikki käsittelyssä olevat sekä käsitteleväksi tulevat yleisötilaisuudet, jos niissä on yli kymmenen osallistujaa ja ne pidetään yleisellä paikalla.

Laissa tarkoitettuja kokouksia ja tilaisuuksia eivät ole esimerkiksi pihapelit tai ravintolassa ja elokuvateatterissa käynti, sanotaan Poliisihallituksen tiedotteessa. Tosin liki kaikki elokuvateatterit on jo laitettu kiinni, esimerkiksi Finnkino ja Cinamon ehtivät jo tiedottaa sulkevansa kaikki teatterinsa 13. huhtikuuta asti.

Yleisiä kokouksia ovat mielenosoitukset ja muut kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestetyt kaikille avoinna olevat tilaisuudet. Yleisötilaisuus taas on yleisölle avoin huvitilaisuus, kilpailu, näytös tai muu näihin rinnastettava tilaisuus. Käsiteltyjen yleisötilaisuusilmoitusten osalta järjestäjillä on velvollisuus peruuttaa tilaisuus kokoontumislain perusteella. Poliisi estää, keskeyttää ja päättää tilaisuudet, joissa järjestäjä ei noudata velvollisuuksiaan peruuttaa yleisötilaisuuksia.

– Jokaisen on nyt syytä ymmärtää vastuu omasta käyttäytymisestään ja vastuu myös muista ihmisistä. Koronaviruksen pysäyttämiseksi tehtävät toimet koskettavat jokaista. Meillä kaikilla on mahdollisuus ja samalla painava velvollisuus vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti tilanne pääsee normalisoitumaan, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tiedotteessa.

Poliisi ei voi kieltää ennakolta yleistä kokousta. Tässäkin velvollisuus on poikkeusoloissa järjestäjällä ja puheenjohtajalla. Poliisi antaa näille ohjeita ja määräyksiä, sekä keskeyttää ja päättää kokouksen, jos se sitä edellyttää.

Julkisen kokoontumisen (yleisellä paikalla järjestettävä yli kymmenen osallistujan yleinen kokous tai yleisötilaisuus) järjestäminen kiellosta huolimatta on kriminalisoitu kokoontumisrikkomuksena, poliisin käskyjen noudattamattomuuden osalta niskoitteluna ja julkisrauhan rikkomisen osalta julkisrauhan rikkomisena.

Poliisi valvoo kokoontumisrajoitusten noudattamista muiden tehtäviensä ohessa ja voimavarojensa puitteissa, mutta vastuullisen käyttäytymisen tulee lähteä jokaisesta itsestään.

Hallituksenpoikkeusololinjaukset koronavirustilanteen vuoksi ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.

– Poliisin toiminta keskittyy yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseen ja turvallisuuden takaamiseen. Poliisi hoitaa poikkeusoloissa sille kuuluvat tehtävät, mutta painottaa kiireellisten hälytystehtävien hoitamista. Sen lisäksi poliisi hoitaa rikostorjunnan ja lupahallinnon tehtävät. Poliisi turvaa riittävän toimintakyvyn ja riittävän määrän henkilöstöä ydintehtäviinsä. Hallituksen selkeät linjaukset tukevat tämän tehtävän suorittamista, jatkaa poliisiylijohtaja Kolehmainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää