Neljä pankkia auttaa velallisiaan koronakurimuksessa – asuntolainoihin on nyt tarjolla lyhennysvapaata jopa vuodeksi

Useat pankit ovat ilmoittaneet lyhennysvapaista asuntovelallisille koronakriisin aikana.

Ensimmäisenä ehti Pohjoismaiden suurin pankki Nordea, joka tiedotti perjantaina myöntävänsä asiakkaidensa asuntolainoihin enintään kuusi kuukautta lyhennysvapaata. Pienille ja keskisuurille yrityksille Nordea tarjoaa tarvittaessa kolmen kuukauden lyhennysvapaata sekä muita apukeinoja.

Sunnuntaina vuorossa oli Danske Bank, joka tiedotti tarjoavansa koronan takia korkeintaan kuuden kuukauden lyhennysvapaata asuntolainaan. Pankki tarjoaa myös muutoksia yritysasiakkaiden maksuohjelmiin ja korotuksia yritysasiakkaiden luotollisten tilien limiitteihin tai muihin käyttöpääomalimiitteihin.

Maanantaiaamuna muutosmahdollisuuksista lainanmaksussa tiedotti ensimmäisenä Aktia, joka antaa sekä yksityisille että yrityksille lyhennysvapaata korkeintaan kahdeksan kuukautta. Yritysasiakkailleen pankki tarjoaa lisäksi tarvittaessa tukea mahdollisen kassakriisin ratkaisemiseksi käyttöpääoman ja maksuvalmiuden rahoituksen muodossa.

OP Ryhmä ilmoitti maanantaina lounasaikaan tarjoavansa taloudellista helpotusta asiakkailleen, joiden taloudenhoito on vaikeutunut koronakriisin vuoksi. OP Ryhmä tarjoaa sekä kotitalouksille että pk-yrityksille mahdollisuuden lykätä luottojen maksuja, mikäli koronapandemia on vaikuttanut asiakkaiden luotonhoitokykyyn.

Asuntovelallisille pankki antaa lyhennysvapaata 12 kuukautta. Yritysten osalta maksuaikojen muutokset arvioidaan tapauskohtaisesti ja hyödyntäen laajasti Finnveran tarjoamia takauksia. Maksuohjelman muutoksista ei peritä erillistä maksua.

– Suomen suurimpana rahoittajana kannamme vastuumme suomalaisten kotitalouksien ja pk-yritysten taloudellisesta tilanteesta ja toimimme asiakkaidemme hyväksi tämän poikkeuksellisen kriisin keskellä, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio ilmoittaa pankin tiedotteessa.

Sekä yksityishenkilöitä että pk-yrityksiä kannustetaan olemaan yhteydessä omaan osuuspankkiinsa mahdollisista rahoitustarpeista ja muutoksista nykyisten luottojen maksuohjelmiin. Ensisijaisesti suositellaan digitaalisten palvelukanavien käyttöä.

OP Ryhmä on Suomen suurin asuntolainojen antaja, jonka markkinaosuus Suomen asuntolainakannasta on 40 prosenttia. Toisena on Nordea 29 prosentin osuudellaan.

Danske Bankin osuus asuntolainakannasta on 11 prosenttia ja Aktian neljä prosenttia.

Loput markkinaosuudet jakautuvat siten, että Handelsbankenilla ja S-Pankilla on kummallakin kolme prosenttia suomalaisten asuntolainoista. Kuntarahoituksella on niistä kuusi prosenttia, Säästöpankkiryhmällä viisi prosenttia, POP Pankki -ryhmällä kaksi prosenttia.

Ålandsbankenilla, Hypo-konsernilla ja Oma Säästöpankilla on kullakin yhden prosentin markkinaosuus asuntolainakannasta.

Pankkien markkinaosuudet tilastoi Suomen Pankki.