Korona rajoittaa tai peruuttaa tapahtumia – koostimme listan muutoksista Seinäjoen alueella

Matias Helinko

Urheiluseurat ja suurten yleisötapahtumien järjestäjät ovat joutuneet reagoimaan hallituksen torstaina tekemään päätökseen, jonka mukaan koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Aluehallintovirastot vahvistivat perjantaina päätöstä määräyksillään, joiden mukaan yli 500 hengen yleisötilaisuudet sekä sisä- että ulkotiloissa kielletään kuukaudeksi eteenpäin.

Paikalliset seurat ja tapahtumajärjestäjät käynnistivät heti toimenpiteet, joilla linjauksiin vastataan.

Seinäjoella pelattavien urheilulajien pääsarjoista Veikkausliigan kauden oli määrä alkaa lauantaina 11. huhtikuuta. Veikkausliigan hallitus on kuitenkin päättänyt siirtää kauden aloitusta kesäkuun alkuun. Kausi käynnistetään, kun estotoimenpiteet eivät enää ole voimassa. Tällä tiedolla kausi pelataan tiiviisti, ja tarvittaessa kautta voidaan pidentää marraskuussa.

Jalkapallokauden alkuun on tulossa myös muita muutoksia. Suomen Palloliiton hallitus on päättänyt toistaiseksi keskeyttää kaiken kilpailutoiminnan maaliskuun loppuun saakka. Päätös ei kuitenkaan koske Suomen Cupin otteluita, jotka pelataan suljetuin ovin.

Pesäpalloliitossa on tehty päätös perua kaikki liiton järjestämät tapahtumat maaliskuun loppuun saakka mukaan lukien miesten, naisten ja tyttöjen Halli-SM-lopputurnaukset.

Salibandyliitossa on niin ikään tehty päätös, joka pysäyttää kaikki liiton sarjat, eli miesten ja naisten Salibandyliigan sekä miesten toiseksi korkeimman sarjatason, Divarin. Tämä tehdään siitä huolimatta, että salibandyssa pelataan parhaillaan kevään ratkaisuotteluita.

Amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigan sarjakauden pitäisi alkuperäisen suunnitelman mukaan käynnistyä lauantaina 23. toukokuuta. Lajiliiton hallitus käsittelee kaikkien kotimaisten jenkkifutissarjojen aikatauluja sekä toimenpiteitä kuluvan viikon aikana.

Hevosurheilussa tapahtumat suljetaan yleisöltä. Suomen Hippos sulkee ravit yleisöltä toukokuun loppuun saakka. Kilpailualueelle pääsevät vain hevosten valmentajat, hoitajat, ohjastajat sekä autonkuljettajat.

Harrastajapuolella korona rajoittaa useiden lasten ja nuorten ryhmien harjoitus- ja kilpailutoimintaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut ryhmäharrastuksien välttämistä.

Cheerleadingin erikoisseura Silver Sharks kertoo peruvansa kaikki harjoitukset ja muut tapahtumat 29.3. saakka. Tämän jälkeen tilanne arvioidaan seurassa uudelleen. Seura myös kertoo peruvansa toukokuulle suunnitellun kevätnäytöksensä.

S-Kiekko Junioreissa kaikki yhteistapahtumat mukaan lukien harjoitukset on peruttu toistaiseksi. Seura myös peruu kuluvan kauden päätöstilaisuutensa. Vastaavan päätöksen on tehnyt Seinäjoen taitoluistelijat, joka peruu kevään Jääshown, Game On Ice -tapahtuman sekä seuran päätöstilaisuuden.

Salibandyn puolella pysäytetään pääsarjatoiminnan lisäksi harrastesarjat. Näiden osalta pelikausi loppuu välittömästi kuluvan kauden osalta.

Kesälajeissa kausi on vasta aluillaan, mutta siitä huolimatta toiminta keskeytetään. SJK-junioreissa toiminta keskeytetään maaliskuun loppuun saakka, koskien harjoitus-, ottelu-, koulutus- ja turnaustoimintaa. Sama päätös on tehty Seinäjoen Maila-Jusseissa: pesäpalloliiton ohjeistuksen mukaan kaikki liiton tapahtumat peruutetaan maaliskuun loppuun asti.

Seinäjoen Seudun Urheilijoissa toimintaa rajoitetaan kaikkien alle 13-vuotiaiden osalta. Harjoitustoiminta perutaan varotoimena maaliskuun loppuun saakka. Tilanne arvioidaan uudelleen kuun lopussa.

Urheilun lisäksi rajoituksilla on huomattava vaikutus alueen kulttuuritapahtumiin.

Seinäjoen Rytmikorjaamo ilmoittaa rajoittavansa keikkojen yleisömäärää hallituksen ja aluehallintoviranomaisen määräysten mukaisesti. Suurimpien artistien keikoista perutaan tai siirretään tällä tietoa Sannin, Mokoman, Battle Beastin, Apocalyptican ja Lordin esiintymiset. Mokoman, Lordin ja Battle Beastin esiintymisille on etsitty uusi päivä syyskaudelle, Apocalyptican esiintyminen siirtyy maaliskuulle 2021.

Suurista yleisötapahtumista perutaan niin ikään JVG:n Seinäjoki Areenalla huhtikuulle päivätty esiintyminen.

Nordic Live Productions peruu Seinäjoen Viihdemaailma Ilonaan varatut keikat artisteilta Gettomasa, Nick-E Maggz ja SMC Hoodrats.

Seinäjoen Ideapark peruu keskusareenalleen sovitut esiintymiset.

Seinäjoen kaupunginteatteri on puolestaan päättänyt jatkaa esitystoimintaa, mutta kertoo seuraavansa tarkasti aluehallintoviraston ohjeistusta ja tiedottaa välittömästi, jos nykytilanteeseen tulee muutoksia.

Seinäjoen seurakunta siirtyy toistaiseksi sanajumalanpalveluksiin: seurakunta välttää hygieniasyistä ehtoollisen jakamista.

Pytinki-messut Seinäjoki Areenassa perutaan tältä vuodelta kokonaan.

Ota yhteyttä toimitukseen: sjk.toimitus@media.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu