Ohjaaja Anu Hälvä: "Pepissä yhdistyvät lapsuuden ja aikuisuuden parhaat puolet"

Peppi Pitkätossu saa ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä tämän viikon lauantaina. Ohjaaja Anu Hälvä toivoo, että lavalla nähdään oikealla tavalla viihdyttävä näytelmä.

– Toivottavasti näytelmä on sellainen, että se koskettaa ja jättää ajateltavaa.

Hälvä sanoo, että lastenteatterin tehtävä on myös kasvattaa uutta teatterisukupolvea. Hän toivookin, että Pepin nähneet lapset haluaisivat tulla teatteriin toistekin.

– Olen ollut itse kuusivuotias, kun isoäiti vei minut Helsingin kaupunginteatteriin katsomaan Pinokkiota ja tässä ollaan. Lastenteatteri on tärkeä laji, Hälvä sanoo.

Hälvällä itsellään on takana pitkä teatteri- ja televisioura. Moni muistaa hänet muun muassa sarjoista Metsolat, Blondi tuli taloon ja Ihmeidentekijät.

AstridLindgrenin luoma Peppi-hahmo täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Hälvän mukaan se on kiehtova niin lapsille kuin aikuisillekin.

– Pepissä yhdistyvät lapsuuden ja aikuisuuden parhaat puolet, Hälvä kuvaa.

– Joku sanoi, että tämän voi myös ajatella niin, että Peppi on Tommin ja Annikan mielikuvitushahmo.

Seinäjoella Peppi on kuitenkin todellinen ja rooli on varsin fyysinen. Lavalla tullaan näkemään paljon vauhtia ja energiaa.

Peppi-näytelmän teemat ovat kuitenkin varsin ajattomia.

– Peppi edustaa anarkismia, mutta ei pahalla tavalla. Peppi haastaa ja kyseenalaistaa normeja viattomuuttaan. Se pistää meidätkin ajattelemaan, Hälvä sanoo.

– Avoimuus uusille asioille ja rehellisyys. Hyvät perusarvot kiteytyvät Pepissä.

Peppi Pitkätossun parissa on viihtynyt jo monta sukupolvea. Hälvä kertoo itsekin lukeneensa Peppi-kirjoja ja nähneensä ”the Peppi-elokuvasarjan” eli Olle Hellbomin ohjaamat elokuvat, joissa Peppiä näyttelee Inger Nilsson. Hälvä ohjaa Peppi Pitkätossun nyt toista kertaa. Ensimmäinen oli kymmenen vuotta sitten Mikkelissä. Pohjalla oleva dramatisointi on sama, mutta näytelmä on Hälvän mukaan erinäköinen.

– Olen tehnyt dramatisointiin vähän muutoksia, mutta sisältö ei ole muuttunut, Hälvä kertoo.

– Mielestäni tämä ei ole se areena, jossa ruvetaan tekemään ohjaajan taidetta ja kikkailemaan.

Hälvän mukaan Peppi Pitkätossu sopii koko perheelle.

– Puhutaan klassikosta, joka kuuluu lähes jokaisen lapsuuteen. Olen ehkä pikkuisen jäävi sanomaan, mutta kyllä tätä aikuinenkin jaksaa katsoa.