Raakaöljyn hintasota ei näy tavalliselle tankkaajalle: "Paljon tulee vielä tapahtumaan"

Saudi-Arabian julistama hintasota romahdutti raakaöljyn hinnan lähes 30 prosenttia maanantaina ennen lounasaikaa. Raakaöljyn hinta on nyt alimmillaan sitten vuosituhannen vaihteen.

Suomalaiset tankkaajat saavat kuitenkin odotella tovin ennen kuin alennusmyynti näkyy meillä, jos se ylipäätään näkyy.

– Maanantain aikana voidaan odottaa Saudi-Arabian yhteistyökumppaneiden kannanottoja, mutta markkinoiden reagointiin menee useita päiviä. Paljon tulee vielä tapahtumaan, Neste Oilin johtaja Sami Oja arvioi.

Suomen bensiinikauppiaittenliiton toimitusjohtaja Vesa Hildén puolestaan muistuttaa, ettei raakaöljyn hintatason lasku vaikuta Suomessa ennen kuin varastot on myyty loppuun.

– Ainakin täällä Seinäjoella bensa-asemilla näkyy olevan hintataso entisellään eikä minulle ole tullut muuta tietoa muualtakaan Suomesta, Hildèn sanoo.

Maanantaina Suomen halvinta bensaa ja dieseliä myytiin Alavudella. Siellä päivän litrahinta on 95E10:lle 1,368 euroa, 98E:lle 1,405 euroa ja dieselille 1,222.

Kalleimmat hinnat ovat tänään Inarissa: 95E10 maksaa 1,870 euroa, 98E 1,890 euroa ja diesel 1,750 euroa.

Päivän hintatiedot kertoo riippumaton polttoaineiden seurantasivusto Polttoaine.net

Suomalaisen energiayhtiön St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen kertoo, että kuluttajien paikoittain havaitsemat bensa-alet johtuvat paikallisesta hintakilpailusta eivätkä ne liity raakaöljyn hintasotaan.

– Jos hintataso jää tuolle tasolle, tulee se vaikuttamaan hintoja laskevasti meilläkin, mutta pienellä viiveellä. Katsotaan nyt, mihin hinta asettuu, Wiljanen sanoo.

– Tilanne muuttuu nyt nopeasti. Ei kukaan olisi vielä perjantaina arvannut, että tänään tilanne on tämä.