Eteläpohjalaiset innostuneet kierrättämisestä – jäteasemien kävijämäärät kasvussa, muovi herättää vielä kysymyksiä

Riina Haapala

Lakeuden Etapin jäteasemien kävijämäärät ovat kasvussa. Vuonna 2019 jäteasemilla kirjattiin noin 108 650 käyntiä, mikä on reilu 2 000 edellisvuotta enemmän.

PalvelupäällikköAnna Mäntylä uskoo taustalla olevan kaksi syytä. Toinen on viestintä, jolla kasvatetaan tietoisuutta. Toinen ovat tempaukset, joilla houkutellaan sellaisia kävijöitä, jotka eivät tunne jäteasemia.

– Yksi on myös se, että kiinnitämme huomiota palvelun laatuun, Mäntylä sanoo.

– Yritämme keskittyä jokaisella jäteasemalla siihen, että sinne on helppo ja matala kynnys tulla.

Eniten kävijöitä on Seinäjoki-Nurmon asemalla, jossa kävi viime vuonna noin 34 800 asiakasta. Keskimäärin kävijöitä oli yhdellä aukiolotunnilla 19. Eniten kävijämäärät nousivat edellisvuoteen nähden Alavudella ja Ähtärissä. Nousua oli myös Lapualla, Ylistarossa ja Peräseinäjoella.

Etapin jäteasemille tuodaan ylivoimaisesti eniten haravointijätettä ja risuja. Niitä tuotiin viime vuonna 5 500 tonnia. Toiseksi eniten tuotiin puuta (4100 tonnia) ja poltettavaa jätettä 1700 tonnia.

Alkuvuonna eniten kysymyksiä ovat kuitenkin herättäneet muovipakkaukset, joita alettiin alkuvuodesta ottaa maksutta vastaan jäteasemilla. Lisäksi Etappi toimitti yli 20 asunnon taloyhtiöihin muovipakkausten keräysastiat.

– Muovin kanssa saattaa tuntua ensin haastavalta, että mikä on muovipakkaus, Mäntylä sanoo.

Hänen mukaansa muovipakkausten keräys on kuitenkin lähtenyt hyvin käyntiin ja jäte on ollut sitä mitä pitääkin.

– Muutaman kerran on ollut joku ämpäri, mutta yllättävän vähän. Seuraamme itse sitä tarkasti, varsinkin näin alkuun, Mäntylä kertoo.

Ennen muovipakkausastian tyhjentämistä auton kuljettaja katsoo, mitä astiassa on.

– Pari kertaa on jäänyt tyhjentämättä astia muovipakkauksiin, kun on ollut jotain muuta astiassa. Muovipakkausten keräysastioita on 528 ja pääsääntöisesti ne tyhjennetään kerran viikossa. Se, että kahdesti ei ole voitu tyhjentää sitä muovipakkauksiin, on tosi hienosti.

Säännöllisin väliajoin sosiaalisessa mediassa nousee esiin keskustelu, kun joku bongaa luontoon hylätyn sohvan tai muun huonekalun. Anna Mäntylä kertoo, että sohvan vieminen Etapille on maksullista. Suurin osa jäteasemilla otettavista jätteistä on kuitenkin maksutonta.

– Se on aika pieni hinta siitä, että saadaan ympäristö pidettyä hyvänä ja materiaali oikeisiin paikkoihin.

Mäntylän mukaan esimerkiksi sohvien hylkääminen luontoon ei tänä päivänä ole kovin yleistä.

– Jokainen on liikaa, mutta ihmiset ovat kyllä pääosin vastuullisia.

Kävijämäärät 2019

Alavus 9 645

Ilmajoki 13 239

Jalasjärvi 6 575

Kihniö 1 437

Kuortane 3 139

Kurikka 9 439

Lapua 18 091

Peräseinäjoki 1 775

Sjk-Nurmo 34 798

Ylistaro 3 271

Ähtäri 7 240

yhteensä 108 649

Kommentoi