Paremmat renkaat eteen vai taakse? Autoliitto lyttää rengasammattilaisen näkemyksen

Ei makuasia. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen antaa yksiselitteisen ohjeen: Jos kesärengassarjassa on kaksi huonompaa, ne tulee laittaa eturenkaiksi. Tero Mustonen

Samu Karvala

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ei allekirjoita neuvoa, jonka lohjalainen huoltopäällikkö Jyri Rodas jakoilauantaisessa jutussa.

Rodas suositteli asentamaan parempikuntoiset kesärenkaat eteen.

–Vuonna 2018 parempikuntoiset renkaat laitetaan eteen; nykyautot vetävät, jarruttavat ja ohjaavat noin 70–80 prosenttia etuakselilla, Rodas perusteli.

Oletetaan, että autossa on selkeästi kaksi kuluneempaa ja kaksi uudempaa rengasta. Tällöin Vesalainen painottaa, että uusien (selkeästi parempien) renkaiden paikka on auton vetotavasta riippumatta aina ehdottomasti auton takapäässä.

–Jutussa annettiin kyllä vaarallisen virheellistä tietoa, Vesalainen paheksuu.

Autolla on huomattavasti turvallisempaa törmätä nokka kuin kylki edellä.

Autoliiton koulutuspäällikkö neuvoo miettimään asiaa siltä kannalta, että kun autolla ajetaan vetisellä tieosuudella, lähtee auto vesiliirtoon ensin siitä päästä, jossa on huonommat renkaat.

–Mikäli huonommat renkaat olisivat takapäässä, vertautuisi auton käyttäytyminen siihen, että kuljettaja nykäisisi täydessä vauhdissa käsijarrusta, joka vaikuttaa takarenkaisiin. Jokainen tietää, mitä siitä seuraa: auto lähtee sivuluisuun.

–Jos taas huonommat renkaat ovat edessä, murtuu pito ensin etupäästä. Tällöin auto ei välttämättä käänny sinne, minne halutaan, mutta pysyy kuitenkin todennäköisemmin suorassa, jolloin auton hallinnan palauttaminen on helpompaa.

Vesalainen kehottaa huomioimaan myös sen, että jos vesiliirto päättyy törmäykseen, on autolla huomattavasti turvallisempaa törmätä nokka kuin kylki edellä.

Jutun herättämä keskustelu jakoi kansalaiset kahteen leiriin. Esimerkiksi nimimerkki Tepeteus kirjoitti.

–Huonoilla takarenkailla tapahtuu juuri niitä oudon tuntuisia onnettomuuksia. Esim. auto alkaa heittelehtiä suoralla tiellä. Tai ajaudutaan kurvissa sisäkaarteen puolelle.

–Huonojen eturenkaiden käytöstä voi tasoittaa hyvällä ratinpyörityksellä ja kaasujalalla, mutta takarenkaat tekevät mitä tahtovat, komppasi nimimerkki Trimo.

Kannatuspuheenvuorojakin Rodas sai.

–Olen aina laittanut paremmat eteen, ihan Tekun fysiikantuntien perusteella. Vesiliirtotilanteessa eturenkaat auraavat veden pois, vain jyrkässä käännöksessä etu- ja takarenkaiden ajolinjat poikkeavat merkittävästi toisistaan mutta silloin ei vauhtia muutenkaan ole paljoa. Myös jarrutuksessa eturenkaiden pito on olennainen, nimimerkki Tammisiltalainen kertoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.