Kansanliike Maakuntatalon puolesta – "Kaupungissa on paljon kulttuurialan ammattilaisia, jotka etsivät paikkaansa"

KANSANLIIKE Kulttuuriyhdistykset haluavat palauttaa Maakuntatalon entiseen loistoonsa.

BioRex Marilyn rakentaa uudet tilat keskustaan. Maakuntatalon ja vanhan elokuvateatterin säilyminen mahdollistaisi alueellisen elokuvatuotannon laajan esittämisen kaupungissa, tuumaavat Tero Heinämäki, Sanna Panula ja Harri J. Panula. Anna-Pia Ahola

anna-pia.ahola@media.fi

Seinäjoen kulttuuriyhdistykset järkyttyivät Maakuntatalon purkusuunnitelmasta. Maakuntatalossa toimii toistaiseksi muun muassa kaupungin ainoa elokuvateatteri Bio Rex Marilyn.

Harri J. Panula Etelä-Pohjanmaan elokuvakeskuksesta toteaa, että tilanne on akuutti. Purkua vastustava kansanliike syntyi heti, kun sanomalehti Ilkka uutisoi viikko sitten (11.4.), että purkulupahakemus on jätetty Seinäjoen kaupungille.

–Me näemme, että talo on pystyssä ainakin toiset 50–60 vuotta eteenpäin. Se nyt joko palautetaan entiseen loistoonsa tai sitten puretaan viimeinen pala 50-luvun Seinäjokea, Panula sanoo.

Hän muistuttaa, että vaikka vuonna 1958 valmistunut Maakuntatalo muistetaan elokuvateatterista, se on aikoinaan ollut paljon muutakin.

–Se oli eteläpohjalaisen vapaa-ajan ja kulttuurin keskus. Oli tansseja, konsertteja ja talossa oli muun muassa palloiluhalli ja uima-allas, Panula kertoo.

Kulttuuriyhdistykset haluavat Maakuntatalosta paikan, jossa kulttuurintekijät voisivat vapaasti kokoontua, harjoitella ja esiintyä. Nuorten kulttuuriharrastuksille ei ole kulttuuriyhdistysten mukaan riittävästi ilmaisia tiloja ja useat teatteriryhmät kärsivät esitys- ja harjoitustilojen puutteesta.

– Kaupungissa on paljon kulttuurialan ammattilaisia, jotka etsivät paikkaansa. Jos paikkaa ei löydy, on vaarana, että tekijät lähtevät, sanoo Tero Heinämäki Kulttuuriyhdistys Kohosta.

Eteläpohjalaisen elokuvan edistämisyhdistystä edustava Sanna Panula toteaa, että koska Maakuntatalo on iso, sinne mahtuu niin elokuvateatteri alueellisen elokuvatuotannon esittämiseen, lasten ja vanhusten teatterit kuin puvustokin teattereiden käyttöön.

Panulat ja Heinämäki uskovat, että Maakuntatalo on vielä ehjä. Ainoa tarpeellinen muutos olisi esteettömyyden parantaminen. He näkevät, että jos Maakuntatalo puretaan, samalla katoaa iso pala sekä kulttuuri- että rakennushistoriaa.

– Nykyään rakennetaan niin kalliita seiniä, että uusiin rakennuksiin taiteilijoilla ei ole varaa, Sanna Panula sanoo.

– Maakuntatalossa näkee kaupungin kehityksen, tavallaan kaupungin vuosirenkaat, pohtii Heinämäki.

Kulttuuriyhdistysten mukaan Maakuntatalon säilyttäminen ja palauttaminen kulttuurin kohtauspaikaksi olisi myös kaupunkistrategian mukaista toimintaa.

–Seinäjoen kaupungin kulttuuristrategiassa sanotaan muun muassa, että ”lasten ja nuorten kulttuurin arvostaminen merkittävänä hyvinvointitekijänä näkyy kaikessa päätöksenteossa” ja ”haluamme luoda puitteet, missä jokaisella ihmisellä on mahdollisuus saada kulttuurikosketuksia”. Maakuntatalo vastaisi täydellisesti kysyntään.

Kulttuuriyhdistykset kansanliikkeen takana

Eteläpohjalaisen elokuvan edistämisyhdistys ry

Etelä-Pohjanmaan elokuvakeskus ry

Etelä-Pohjanmaan Estradi ry

Kulttuuriyhdistys Koho ry

Seinäjoen elokuvakerho Raina ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää