Seinäjoen uusi turvakoti avaa ovensa vielä huhtikuun aikana Simunassa

KAUPUNKI Seinäjoen Simunan kaupunginosassa avataan turvakoti pitkän odotuksen jälkeen. Kodissa on seitsemän asuntoa.

Pitkällä käytävällä kymmenkunta käsiparia kantaa vauhdilla tavaroita paikoilleen. Kun tilojen saneeraus on vasta saatu valmiiksi ja avaimet käteen ainoastaan muutama tunti aikaisemmin, on ymmärrettävää, että patjat, vuodevaatteet, potat ja kattilat ovat välillä kateissa.

Henkilökunta valmisti vielä pääsiäisen alla huoneita tuleville asiakkaille.

– Paljon olemme saaneet tavaroita lahjoituksena, Etelä-Pohjanmaan Ensi- ja turvakotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Tumelius kertoo kiitollisena.

Huhtikuussa päättyy siis vuosien odotus, kun Etelä-Pohjanmaan Ensi- ja turvakotiyhdistys avaa Seinäjoella uuden turvakodin Simunan kaupunginosaan. Seitsemän perhehuoneen turvakotia on valmisteltu kevään aikana lastensuojeluyksikkö Fieteriltä vapautuneisiin tiloihin.

– Aivan loistavaa! Tumelius kuvaa ytimekkäästi yhdistyksen tunnelmia.

Myös kaikki yhdistyksen yhteistyökumppanit ovat olleet erittäin tyytyväisiä, sillä turvakodin tarve on pitkään ollut todellinen. Muun muassa sosiaalipäivystyksen, rikosuhripäivystyksen ja poliisin on nyt helpompaa ohjata apua tarvitsevat oikeaa osoitteeseen.

Turvakodin sijainnilla on yhdistyksen mukaan suuri merkitys. Apua on helpompi lähteä hakemaan, kun sitä saa läheltä.

– Kun lähellä on paikka, mihin ohjata, on myös realistisempaa lähteä hakemaan apua, kun tietää, että sitä on saatavilla, vastaavan sosiaalityöntekijän Hanna Annola toteaa.

– Tänne saa tulla rohkeasti. Nimenomaan saa tulla, sillä lähetettä ei tarvita. Ei tarvitse jäädä yksin, Annola toivoo ja ohjeistaa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Raija Kuusisto kuvaa turvakodin perustamisen operaation olleen pitkä. Oikeastaan turvakodin saaminen on ollut yhdistyksen historian mittainen projekti.

– Yhdistys on perustettu vuonna 2003. Oikeastaan siitä lähtien turvakodin perustamisesta on käyty keskusteluja. Joten voisi sanoa, että saimme 15-vuotislahjaksi rahoituksen, Tumelius jatkaa.

Rahoituksella Tumelius viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime marraskuussa tekemään rahoituspäätökseen, jossa toiminnan Etelä-Pohjanmaan Ensi- ja turvakotiyhdistykselle myönnettiin 650 000 euroa toiminnan aloittamiseen. Rahoitus sisältää yhden sosiaalityöntekijän ja kuuden sosiaaliohjaajan palkkauksen.

Valtion budjetista osoitettiin turvakotipalveluihin yhteensä neljän miljoonan lisärahoitus. Määrärahalla perustettiin neljä uutta turvakotia koko maassa.

”Neljä uutta turvakotia avataan kipeään tarpeeseen”, Ensi- ja turvakotien liitto tiedotti päätösten varmistuttua. Tarve lisäpaikoille nähtiin liitossa suurimmaksi isoissa kaupungeissa, joissa paikallisyhdistykset olivat kertoneet, että jopa puolet apua hakevista olisi jäänyt ilman turvakotipaikkaa.

Ennen oman turvakodin saamista, Seinäjoelta katsoen lähimmät turvakodit ovat sijainneet Vaasassa ja Kokkolassa. Kauhajoella alueellisella yhdistyksellä on ollut turva-asunto.

Annola kertoo, että turvakodin keskeinen ero turva-asuntoon verrattuna liittyy henkilökunnan läsnäoloon. Korkeasti koulutettu ja kokenut henkilökunta tekee päivystystä kolmessa vuorossa ympäri vuorokauden. Myös turvallisuusnäkökulmat on huomioitu turva-asuntoa laajemmin.

Turvakodit

Etelä-Pohjanmaan Ensi- ja turvakotiyhdistyksen turvakoti sijaitsee osoitteessa Simunantie 10.

Kriisiapua perhe- ja lähisuhteessa väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille: kaikenikäisille naisille, miehille, lapsille ja yksin saapuville.

Akuuttiin tilanteeseen liittyvää tukea, neuvontaa ja ohjausta väkivallasta selviämiseen sekä suojan väkivallalta.

Kodinomaisessa paikassa henkilökunta on läsnä ympäri vuorokauden.

Turvakotiin voi aina ottaa yhteyttä ja tulla yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Turvakotiin voi myös soittaa, jos haluaa lisätietoa tai tilanne mietityttää. Turvakodissa oleminen on asiakkaalle maksutonta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat