Tutkimus vahvistaa: Ura voi tyssätä huonoon pärstäkertoimeen – "Yleisin syrjinnän muoto Suomessa"

TYÖELÄMÄ Syrjinnän muodoista kaikkein yleisimpiä ovat työpaikkojen suosikkijärjestelmät, tuore tutkimus kertoo.

Tutkimusta johtaneen sosiaalipolitiikan professori Jouko Nätin mukaan syrjintäperusteet vaihtelevat eri maiden välillä paljon. – Siinä, missä Suomessa korostuvat ikä- ja naisten sukupuolisyrjintä, on muualla kansallisuuteen tai etniseen taustaan liittyvä syrjintä voimakkaampaa. Tässä mielessä voi sanoa, että muissa maissa syrjintä kohdistuu tasaisemmin sekä miehiin että naisiin, hän sanoo.

Teija Varis

Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi on korkean työsyrjinnän maa, missä naiset kokevat kaikkia syrjinnän muotoja enemmän kuin miehet.

Euroopassa ja Suomea kulttuurisesti lähellä olevissa muissa Pohjoismaissa työsyrjintä on keskimäärin vähäisempää.

Tutkimusta johtaneen sosiaalipolitiikan professori Jouko Nätin mukaan syrjintäperusteet vaihtelevat eri maiden välillä paljon.

– Siinä, missä Suomessa korostuvat ikä- ja naisten sukupuolisyrjintä, on muualla kansallisuuteen tai etniseen taustaan liittyvä syrjintä voimakkaampaa. Tässä mielessä voi sanoa, että muissa maissa syrjintä kohdistuu tasaisemmin sekä miehiin että naisiin, hän sanoo.

Suomessa naiset kokevat kaikkia syrjintäperusteita jopa neljä kertaa useammin kuin miehet. Suurin ero koskee sukupuoleen kohdistuvaa syrjintää. Sitä naiset kokevat jopa kymmenkertaisesti miehiin nähden.

– Sukupuolisyrjinnän todennäköisyyttä varsinkin naisilla lisää korkeampi koulutus ja toimihenkilöasema sekä teollisuudessa työskentely.

Nätti pitää työelämässä vallitsevien voimakkaiden sukupuolijakojen purkamista tärkeänä.

– Suomalaisen työelämän voimakas sukupuolen mukainen eriytyminen on haitallista etenkin naisille, jotka työskentelevät miesvaltaisilla työpaikoilla. Tämän purkamiseksi pitää toimia. Olisi kannustettava käytäntöihin, jotka tukevat sukupuolten tasa-arvoa ja työn sekä perheen yhteensovittamista, hän sanoo.

Ikäsyrjintää kokevat eniten nuoret ja ikääntyvät."

Tutkimuksen mukaan selvästi vähäisintä on miessukupuoleen perustuva syrjintä.

Syrjinnän muodoista kaikkein yleisimpiä ovat työpaikkojen suosikkijärjestelmät.

– Tätäkin syrjintää naiset kokevat enemmän kuin miehet: naisista kymmenen, miehistä noin kuusi prosenttia.

Yleistä on niin ikään työsuhteen tyyppiin (osa- ja määräaikaisuus) sekä ikään kohdistuva syrjintä.

– Ikäsyrjintää kokevat eniten nuoret ja ikääntyvät, jälleen naiset selvästi miehiä useammin. Myönteinen havainto on kuitenkin se, että ikääntyneiden kokema ikäsyrjintä on 1990-luvulta lähtien vähentynyt.

Työpaikan syrjintätilanteet liittyvät usein tiedon saantiin, muiden työntekijöiden asenteisiin ja arvostuksiin.

Yleisiä ovat myös palkkaukseen, työvuorojen jakoon, etenemismahdollisuuksiin ja koulutukseen pääsyyn liittyvät syrjintätilanteet.

– Kaikkein vähiten syrjintää koetaan työsuhde-etuihin ja työhönottoon liittyen.

Työsyrjinnän vähentäminen ja ennaltaehkäisy edellyttävät Nätin mukaan poliittista keskustelua ja yhteiskunnallisia tukitoimia. Työsyrjintään liittyvä tutkimus ja tieto ovat tärkeitä, mutta eivät yksistään riittäviä.

– Tarvitaan toimintaa, joka on emotionaalisesti koskettavaa niin henkilökohtaisesti kuin kollektiivisesti. Tällaista toimintaa voisi synnyttää enemmän tutkijoiden ja viestinnän, ja jopa taiteen alan toimijoiden yhteistyöllä, Nätti sanoo.

Hän pitää oleellisena, että tietoisuutta syrjintäilmiöstä ja sen seurauksista lisätään. Asenteisiin voidaan vaikuttaa muun muassa yleisillä kampanjoilla.

– Esimerkkeinä voisi mainita tasa-arvovaltuutetun raskaussyrjintäkampanjan ja #metoo -kampanjan, hän sanoo.

Avoimuus palkkauksessa, uralla etenemisessä ja etuisuuksien jakautumisessa ehkäisevät syrjintää. Tärkeätä on myös esimieheltä saatava tuki, joka on syrjinnältä suojaava tekijä.

– Mutta ohjeita siitä, miten työntekijän pitäisi toimia tilanteissa, joissa syrjintää harjoittaakin oma esimies, tarvitaan lisää.

Nätin mukaan ohjeita oikeusturvakeinoista ja tahoista, joihin ottaa yhteyttä, tarvitaan kaiken kaikkiaan lisää. Nykyisiä käytäntöjä ei pidetä kaikilta osin tarpeeksi tehokkaina.

– Syrjinnästä valittamisen reitit koetaan tutkimuksemme mukaan jossain määrin puutteellisiksi ja viranomaistahot tehottomiksi. Siksi syrjintään puuttumisen keinoja ja syrjinnän sanktioita tulee kehittää, hän summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Komea feikkimies houkuttaa keski-ikäistä, yksinäistä naista netissä – "Sotilas, lääkäri, insinööri tai esimerkiksi öljynporauslautalla työskentelevä"
 2. Tässäkö Suomen rauhallisin torikamera? – "Tänään meni yksi kuorma-auto"
 3. Aaron puuttuvat miljoonat
 4. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"
 5. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 6. Osa pettyy linssileikkaukseen – Silmälaseista ei välttämättä pääsekään kokonaan eroon
 7. Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"
 8. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 9. IL: Matti Nykänen haudataan synnyinkaupunkiinsa – Pia-leskellä ei tietoa valtiollisista hautajaisista
 10. Alko, Wish, Varusteleka vai Verkkokauppa.com? – Näistä nettikaupoista suomalaiset pitävät eniten
 11. Väestöliiton Heli Vaaranen: ”Suhdetta ei voi aina korjata toimivaksi”
 12. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 13. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 14. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 15. Syöpään kuollut Sari Seppälä sai koskettavat jäähyväiset – työkaverit siteeraavat Erinin riipaisevaa kappaletta

Näytä lisää