Pääkirjastossa avattiin Apila-verstas, jossa voi 3D-tulostaa ja editoida vaikka koko päivän

VERSTAS Seinäjoen pääkirjastossa voi nyt 3D-tulostaa ja käyttää grafiikkatyöpistettä ajanvarauksella.

Seinäjoen pääkirjasto Apilassa on avattu uusi palvelu. Apila-verstaasta löytyy 3D-tulostin ja grafiikkatyöpiste, jotka ovat kaikkien käytettävissä.

Kirjastovirkailija Henna Pakkanen kertoo, että halutessaan asiakas voi varata joko 3D-tulostimen tai grafiikkatyöpisteen käyttöönsä, tai molemmat yhtä aikaa.

– Haluamme tarjota asiakkaille mahdollisuuden tutustua tähän teknologiaan. Samalla tästä toivotaan samoista asioista kiinnostuneiden kohtaamispaikkaa, jossa voi harjoittaa luovuuttaan.

3D-tulostus saattaa tuntua vieraalta, mutta Pakkanen toteaa, ettei se ole ydinfysiikkaa. Tulostettavat esineet voi mallintaa itse tai valmiin mallin voi hakea netistä.

– Mallin voi valita vaikka kotona. Tiedosto viedään täällä Cura-ohjelmaan, jossa valitaan asetukset tulostimeen sopivaksi, malli viedään muistitikulle ja sitten tulostimeen.

Verstaan hyllyiltä löytyy esimerkkitulosteita: eläinhahmoja, pieniä kulhoja, pyykkipoikia... Datanomiharjoittelija Tiia Korkiamäki Sedusta on ollut projektissa mukana. Hän valitsee muistitikulta pyykkipojan mallin ja aloittaa tulostuksen.

Muovinen pyykkipoika alkaa rakentua kerros kerrokselta. Tulostukseen kuluu aikaa noin puoli tuntia.

Jos verstaalla haluaa tulostaa itsenäisesti, täytyy käydä tunnin mittainen peruskurssi. Kursseja järjestetään 20.3., 27.3. ja 17.4. Muutoin tulostamaan pääsee henkilökunnan opastuksella keskiviikkoisin ja torstaisin kello 13-19.

Grafiikkatyöpisteeltä löytyy piirtonäyttö ja tietokoneelta Adobe Creative Cloud -ohjelmistopaketti. Grafiikkatyöpisteen käyttö on ilmaista, 3D-tulostus maksaa 50 senttiä alkavalta tunnilta.

– Kaikilla ei ole mahdollisuutta hankkia ohjelmia kotiinsa. Täällä voi varata itselleen vaikka koko päivän, jos on esimerkiksi työläs editointiprojekti, Pakkanen kertoo.

Uusi palvelu on Pakkasen mukaan herättänyt kiinnostusta. Hän toteaa, että Apila-verstas on avoin kaikille, oli sitten kyseessä yritys, yhdistys tai yksityishenkilö.

– Aloitteleva yritys voi täällä vaikka testata kehittämänsä mallin toimivuutta.

Avajaisviikolla verstas on auki tiistaista perjantaihin kello 13-19 ja lauantaina kello 9-15. Apila-verstaan käynnistämiseen on saatu valtionavustusta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta.