Pääkirjastossa avattiin Apila-verstas, jossa voi 3D-tulostaa ja editoida vaikka koko päivän

VERSTAS Seinäjoen pääkirjastossa voi nyt 3D-tulostaa ja käyttää grafiikkatyöpistettä ajanvarauksella.

Datanomiharjoittelija Tiia Korkiamäki irrottaa valmista 3D-tulostettua pyykkipoikaa. Anna-Pia Ahola

anna-pia.ahola@media.fi

Seinäjoen pääkirjasto Apilassa on avattu uusi palvelu. Apila-verstaasta löytyy 3D-tulostin ja grafiikkatyöpiste, jotka ovat kaikkien käytettävissä.

Kirjastovirkailija Henna Pakkanen kertoo, että halutessaan asiakas voi varata joko 3D-tulostimen tai grafiikkatyöpisteen käyttöönsä, tai molemmat yhtä aikaa.

– Haluamme tarjota asiakkaille mahdollisuuden tutustua tähän teknologiaan. Samalla tästä toivotaan samoista asioista kiinnostuneiden kohtaamispaikkaa, jossa voi harjoittaa luovuuttaan.

3D-tulostus saattaa tuntua vieraalta, mutta Pakkanen toteaa, ettei se ole ydinfysiikkaa. Tulostettavat esineet voi mallintaa itse tai valmiin mallin voi hakea netistä.

– Mallin voi valita vaikka kotona. Tiedosto viedään täällä Cura-ohjelmaan, jossa valitaan asetukset tulostimeen sopivaksi, malli viedään muistitikulle ja sitten tulostimeen.

Verstaan hyllyiltä löytyy esimerkkitulosteita: eläinhahmoja, pieniä kulhoja, pyykkipoikia... Datanomiharjoittelija Tiia Korkiamäki Sedusta on ollut projektissa mukana. Hän valitsee muistitikulta pyykkipojan mallin ja aloittaa tulostuksen.

Muovinen pyykkipoika alkaa rakentua kerros kerrokselta. Tulostukseen kuluu aikaa noin puoli tuntia.

Jos verstaalla haluaa tulostaa itsenäisesti, täytyy käydä tunnin mittainen peruskurssi. Kursseja järjestetään 20.3., 27.3. ja 17.4. Muutoin tulostamaan pääsee henkilökunnan opastuksella keskiviikkoisin ja torstaisin kello 13-19.

Grafiikkatyöpisteeltä löytyy piirtonäyttö ja tietokoneelta Adobe Creative Cloud -ohjelmistopaketti. Grafiikkatyöpisteen käyttö on ilmaista, 3D-tulostus maksaa 50 senttiä alkavalta tunnilta.

– Kaikilla ei ole mahdollisuutta hankkia ohjelmia kotiinsa. Täällä voi varata itselleen vaikka koko päivän, jos on esimerkiksi työläs editointiprojekti, Pakkanen kertoo.

Uusi palvelu on Pakkasen mukaan herättänyt kiinnostusta. Hän toteaa, että Apila-verstas on avoin kaikille, oli sitten kyseessä yritys, yhdistys tai yksityishenkilö.

– Aloitteleva yritys voi täällä vaikka testata kehittämänsä mallin toimivuutta.

Avajaisviikolla verstas on auki tiistaista perjantaihin kello 13-19 ja lauantaina kello 9-15. Apila-verstaan käynnistämiseen on saatu valtionavustusta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää