Seinäjokelaisessa keittiömyymälässä omaan uuteen keittiöön pääsee jo ennen remonttia – "Tässä digitaalisuus tulee hyvin perinteiselle kaupan alalle"

 KAUPPA Virtuaalitodellisuus helpottaa remontin suunnittelua ja päätöksen tekoa.

Teija Keltikangas näkee tv-näytön kuvan kolmiulotteisena virtuaalilaseilla. Anna-Pia Ahola

anna-pia.ahola@media.fi

Virtuaalitodellisuus alkaa tulla osaksi kaupankäyntiä. Nyt esimerkiksi Seinäjoella on avattu keittiömyymälä, johon ei ole pystytetty yhtäkään näytekeittiötä; vain pari näytekaapistoa.

– Tulee uusia malleja ja toiset vanhenevat, joten näyteratkaisuja täytyy pystyttää ja purkaa aika tiheään. Virtuaalilaseilla tämä ongelma poistuu, toteaa Domus Yhtiöt Oy:n liiketoiminnan kehittämisen johtaja Piia Savolainen

Näytekeittiöitä ei tarvitse pystyttää, joten virtuaaliteknologialla varustetut myymälät voivat toimia tavallista pienemmissä tiloissa.

– Kyllähän se ehdottomasti vaikuttaa myös kustannustehokkuuteen.

Seinäjoen Domus-myymälässä asiakas pääsee siis kokeilemaan erilaisia keittiövaihtoehtoja virtuaalilaseilla. Virtuaalipisteen keittiömyyjä Teija Keltikangas kertoo, että suunnitteluprosessi etenee perinteisesti asiakkaan tarvekartoituksella.

Sen jälkeen asiakas pukee virtuaalilasit päähänsä ja pääsee kulkemaan omassa keittiössään, jonka mittasuhteet ovat samat kuin todellisuudessa. Näin voi testata ergonomisuutta ja vertailla esimerkiksi värejä.

– Olemme kokeilleet tätä Lahden myymälässä ja saaneet hyvää palautetta. Kolmiulotteisessa virtuaalitodellisuudessa pääsee hahmottamaan kokonaisuuden, Savolainen sanoo.

Nähtäväksi jää, miten eteläpohjalaiset ottavat uuden keittiökaupan mallin vastaan. Keltikangas kertoo, että kiinnostuneita asiakkaita on jo jonossa.

– Tässä digitaalisuus tulee hyvin perinteiselle kaupan alalle, toteaa Savolainen.

myymälä muutettiin uuden konseptin mukaiseksi ensimmäisenä pohjalaismaakunnissa. Seuraava muutettava myymälä on Helsingissä.

Savolainen on luottavainen virtuaalikonseptin toimivuudesta.

– Minulla ja yhtiöllä on vahva usko siihen, että tällä tapaa kauppaa käydään tulevaisuudessa.

Domus kehittää toimintaa yhdessä Revulonin kanssa, joka kehittää virtuaalielämyksiä yritysten ja yhteisöjen tarpeisiin. Domus hyödyntää virtuaalikeittiömaailmansa HTC Vive:n tekniikkaa.

Ohjelmaa pyörittää raskas pelitietokone ja 3D-malleista on tehty virtuaalimaailma pelimoottorin päälle, samoin kuin tietokonepelejä tehdessä. Laitteet mukautuvat käyttäjän liikkeisiin ja näin voidaan luoda todentuntuisia kokemuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu