Paavo Väyrynen romahti viime vaaleista, mutta katsoi voittaneensa – "Tulokseni on loistava"

Paavo Väyrynen Johanna Erjonsalo / Arkisto

Mikko Välimaa

Kansanliikkeen presidenttiehdokkaan Paavo Väyrysen äänisaalis jää sunnuntain vaaleissa selvästi pienemmäksi kuin keskustan presidenttiehdokkaan Paavo Väyrysen äänipotti vuoden 2012 vaalissa.

Väyrynen oli saamassa sunnuntaina 6,2prosentin äänisaaliin, kun 99,6prosenttia äänistä oli laskettu.

Vuoden2012 presidentinvaaleissa Väyrysen ääniosuus oli huimat 17,5 prosenttia, jolla hän hävisi vain niukasti vihreiden Pekka Haavistolle

Presidentinvaalien asetelma poikkesi tällä kertaa melkoisesti viime vaaleista. Sauli Niinistön ylivoima vei ääniä kaikilta ehdokkailta.

Väyrysellä ei ollut liioin takanaan keskustan isoa vaaliorganisaatiota. Hänen kanssaan samojen äänestäjien kannatuksesta kamppaili tällä kertaa myös Laura Huhtasaari (ps.)

– Oma tulokseni on loistava, sillä se tehtiin hyvin pienellä organisaatiolla, Väyrynen vakuutti sunnuntai-iltana.

Tästä näkökulmasta tulos mairitteleekin pitkän linjan poliitikkoa, joka ehätti mukaan vaaliin vasta aivan viime hetkillä saatuaan kokoon vaaditut 20 000 kannattajakorttia.

Parhaiten Väyrynen menestyi pohjoisessa. Hän vei toisen sijan kahdessa vaalipiirissä: Lapissa ja Oulussa.

Lapissa Väyrynen oli saamassa 16,1 prosenttia, kun äänistä oli laskettu 95,5 prosenttia. Selvä ykkönen oli Lapissa Sauli Niinistö 54,7 prosentin kannatuksella.

Oulussa Väyrynen oli keräämässä 10,4 prosentin saaliin, kun 88,1 prosenttia äänistä oli laskettu.

Merkille pantavaa on, että Väyrynen löi Oulussa keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen, jonka puolesta Oulun vaalipiiristä kotoisin oleva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kampanjoi voimallisesti.