Joulupukki näkee aattona monet erilaiset joulut ­– "Pukista on tullut semmoinen moniammatillinen auttaja"

JOULU Seinäjokelaispukille paras palkka aaton työstä on lapsen vilpitön hymy.

Joulupukki nähtiin Seinäjoella jo ennen joulua. Parran takana on Ari-Pekka Harju, joka on nähnyt kolmenkymmenen vuoden aikana monien perheiden joulut. Anna-Pia Ahola

anna-pia.ahola@media.fi

Seinäjoen joulupukit lienevät nyt jo ”loppuunmyytyjä”. Esimerkiksi Rasti-Jussien yhdeksän pukin reitit olivat viime viikolla jo pitkälti täynnä.

Omaa joulupukkipalvelua Seinäjoen alueella pyörittävä Ari-Pekka Harju kertoo, että hänelle ja ringissä mukana oleville kahdeksalle pukille on aattona tiedossa 110 pukkikeikkaa.

–Itselläni on ainakin 17 keikkaa. Onhan siinä tekemistä, Harju hymyilee.

Hän toteaa, että joulupukeille olisi alueella enemmänkin tilausta. Etenkin venäjää puhuvia pukkeja kaivattaisiin remmiin kovasti.

Harju on tavattu joulupukkina jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Viimeiset kymmenen vuotta hän on pyörittänyt joulupukkipalvelua.

–Se lähti silloin laajenemaan siten, että pyysin pari kaveria mukaan, kun kysyntää oli. Lupasin, että minun kauttani kotiin tulee hyvä pukki.

Harju onkin nähnyt vuosien saatossa monien perheiden joulut. Hän sanoo, että on ilo saada kokea erilaisia jouluja, mikä saa hänet tekemään pukin hommia vuodesta toiseen.

Aina ei ole kommelluksilta vältytty. Erään talon isäntä aikoinaan pyysi pukin jäämään kahville lahjojen jaon jälkeen.

–Siinä oli perheen pojalla ihmettelemistä, kun tuli keittiöön esittelemään joululahjojaan ja pöydän ääressä istui pukki ilman partaa, Harju naurahtaa.

Vuosien aikana Harju arvioi kiertäneensä jopa tuhannessa eri kodissa.

Hän kertoo, että kaksi "oharia" on tullut tehtyä, eli pukki unohti vierailla kahdessa kodissa. Määrä on pieni suhteutettuna keikkojen kokonaismäärään.

Näiden käyntien aikana Harju on nähnyt myös sen, mitä joulupukin työ voi ikävimmillään olla. Eräässä kodissa oli vastassa humalaiset vanhemmat. Joskus on sattunut haavereita, kun Harju on liukkaassa pihassa kaatunut.

–Nykyään vaadin tilaajilta, että he lukevat säännöt. Esimerkiksi pihan täytyy olla siinä kunnossa, että taloon pääsee kaatumatta.

Joulupukin asu on Harjun mukaan erittäin tärkeä. Viime jouluna tuli palautetta, kun tarkkaavainen lapsi oli huomannut kumilenksun parran takana.

–Kokonaisuus on tärkeä. Yhdellä pukeistani on tatuoidut kädet, joten hän pitää aina hanskoja.

Hyvä joulupukki on myös vuorovaikutuksessa lasten kanssa. Vanhemmat toivovat keskustelua ja usein myös muistutuksia huoneen siivoamisesta ja läksyjen tekemisestä.

–Vanhemmat kirjoittavat itse käsikirjoituksen, mitä toivovat joulupukilta. Sitä käsikirjoitusta sitten noudatetaan. Pukista on tullut semmoinen moniammatillinen auttaja.

Harju sanoo, että Seinäjoen seudulla pukista ollaan valmiita maksamaan noin 50 euroa. Saman verran pyytävät Rasti-Jussit ja yksityiset pukit.

Harjulle työ ei ole koskaan ollut varsinaisesti bisnestä, vaikka sanoo, että liiketoimintaa siitä saisi. Hänelle joulu on antamisen juhla, ja työn palkitsee lapsen vilpitön hymy. Aina hän ei edes ota maksua vastaan.

–Kaikilla perheillä ei olisi pukkiin varaa, mutta on upea nähdä, että niissäkin perheissä halutaan tehdä lapselle joulu.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.