Näissä kaupungeissa asuvat sairaimmat suomalaiset

Sairastavuusindeksi: Kaupunkilaisten terveys paranee – paitsi Kuopiossa

Isoimpien kaupunkien sairastavuusindeksi. Lähde: THL

Pasi Natunen

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen, eli THL:n tuore sairastavuusindeksi kertoo, että terveimmät suomalaiset asuvat etelän suurissa kaupungeissa (Espoo, Helsinki, Vantaa), ja sairaimmat idässä ja pohjoisessa (Kuopio, Kotka, Oulu, Joensuu). Väestön terveys on ilahduttavasti parantunut yli 50 000 asukkaan kaupungeissa Kuopiota lukuunottamatta.

–Jostain syystä Kuopiossa sairastavuus on säilynyt suurempana kuin muissa väkirikkaissa kaupungeissa, ja erityisesti mielenterveysindeksi kulkee siellä omilla korkeuksillaan. Muissa suurissa kaupungeissa kehitys on ollut pääosin myönteisempää, eli sairastavuuden trendi on alaspäin, sanoo tutkimusprofessori Seppo Koskinen THL:sta.

Sairastavuusindeksissä suurimman painon saavat mielenterveysongelmat sekä tuki-ja liikuntaelinsairaudet. Kuopion mielenterveysindeksi on 161, mikä on kymmeniä yksikköjä korkeampi kuin muissa isoissa kaupungeissa. Kuopiossa korkeamman sairastavuuden taustalla ovat etenkin mielenterveyden ongelmat, tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja sepelvaltimotauti.

Vertailuluvut ovat ikävakioituja, mikä tarkoittaa, että kuntien erilaisten ikärakenteiden vaikutus tuloksiin on poistettu.

–Mitä pidemmälle koilliseen mennään, sitä enemmän sairastetaan. Asetelma on ollut sama toistasataa vuotta. Sairastavuuden erojen taustalla on elinoloihin, elintapoihin, perinnöllisiin tekijöihin ja terveydenhuollon toimintaan liittyviä syitä, Seppo Koskinen toteaa.

Joissakin maakunnissa kuntien väliset sairastavuuserot ovat huomattavat, vaikka maantieteellisesti etäisyyttä olisi vähän. Esimerkiksi Keski-Suomessa Muuramen asukkaat ovat keskimääräistä terveempiä (sairastavuusindeksi 78), kun taas parin tunnin ajomatkan päässä kivijärveläiset sairastavat paljon (147).

–Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa maakuntien on huolehdittava, että palvelut löytyvät niitä tarvitsevien asiakkaiden läheltä. Sairastavuusindeksi näyttää suuntaa myös terveyden edistämistyölle, Koskinen neuvoo hyödyntämään sairastavuusindeksiä.

Tuloksia nähtävänä muun muassa verkkosivulla: http://www.terveytemme.fi/sairastavuusindeksi/

Mikä sairastavuusindeksi?

Indeksi kokoaa tiedot seitsemästä vakavasta sairausryhmästä. Nämä ovat syövät, sepelvaltimotauti, aivoverisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, mielenterveyden häiriöt, tapaturmat sekä dementia.

Koko maan sairastavuusindeksi on sata. Mitä pienempi luku on, sitä terveempi väestö.

Sairastavuusindeksistä julkaistaan sekä ikävakioitu että -vakioimaton versio. Tässä tiedotteessa esitetyt ikävakioidut tulokset häivyttävät ikärakenteiden vaikutukset, joten tulokset soveltuvat alueiden väliseen vertailuun. Ikävakioimaton indeksi puolestaan kuvaa alueen todellista sairaustaakkaa, sillä se huomioi ikääntyneiden määrän.

Nyt päivitetty sairastavuusindeksi perustuu vuosien 2000–2015 tietoihin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.