"Sinulla on kaunis hymy ja hiukset..." – Näin pedofiili saa alaikäisen seksiansaan netissä

Jari Pietiläinen

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö verkossa on vakava uhka, jota vastaan voi taistella. Tämän taistelun aluksi on hyvä tietää, miten pedofiili toimii, sillä hänellä on yleensä tietty toimintakaava.

Asiaa on selvitetty tietokirjailijaAri Haasion uunituoreessa kirjassa Verkkorikokset Teoksessa Haasio tekee selkoa pedofiilin tavoista toimia, jotta tämä saisi alaikäisen kiedottua hyväksikäytön seittiin.

Grooming eli verkossa tapahtuva alaikäisen seksuaalisen hyväksikäytön valmistelu on lain mukaan rangaistava teko. Se alkaa yleensä viattomalta tuntuvalta jutustelulta chatissa tai muulla somealustalla.

Pedofiili haluaa solmia aluksi "ystävyyssuhteen" lapseen."

– Hyväksikäyttäjä kirjoittaa aluksi lapsen kanssa aivan arkipäiväisistä asioista. Hän kyselee esimerkiksi harrastuksista ja musiikista. Tämän tarkoituksena on luoda turvallinen "ystävyyssuhde" lapseen, Haasio kertoo.

Tavallisesti pedofiili valehtelee ikänsä:viisikymppinen mies onkin yllättäen parikymppinen poika. Pieni ikäero voi tuntua lapsesta kiinnostavalta.

– Sitten pedofiili yleensä pyytää nähtäväkseen nuoren kuvaa. Kuvan saatuaan groomaaja alkaa ihastella kohteensa ulkonäköä, Haasio paljastaa.

– Pedofiili kehuu lapsen hymyä, hiuksia, vaatteita ja tuottaa näin lapselle hyvän olon tunteen. Kukapa ei kehuista pitäisi?

Groomaaja on ovela, sillä hän pyrkii luomaan ystävyyden kaltaisen luottamuksen lapseen.

Tämän jälkeen alkavat pedofiilin vaatimukset.Hän haluaa saada lapsen esimerkiksi Skype-yhteyteen – tässä kohtaa pedofiilin kamera ei tietenkään toimi, joten hänen ulkonäkönsä ei paljastu uhrille.

Groomaaja uhkaa kertoa lapsen vanhemmille."

Groomaajalla ei ole kiire, mutta jonkin ajan kuluttua hän pyytää lasta ottamaan paidan pois – ja hetken päästä enemmänkin. Jos lapsi ei suostu tähän, groomaaja kiristää uhriaan ja uhkaa kertoa lapsen vanhemmille.

Kiristys useimmiten toimii, sillä lapsi tietää tehneensä väärin suostuessaan seksuaalissävytteisiin puuhiin. Pelon kohteena on vanhempien antama rangaistus.

– Suostumalla pedofiilin uhriksi lapsi voi välttää vanhemmiltaan saamansa rangaistuksen, mutta sen sijaan pedofiilin aikaan saamat henkiset ja fyysiset arvet kulkevat mukana koko loppuelämän. Lapsi ei tätä vielä ymmärrä, Haasio muistuttaa.

Pedofiilin lopullisena tavoitteena on tietenkin tapaaminen lapsen kanssa – mieluiten tietenkin rauhallisessa ja salaisessa paikassa.

Haasio, Ari: Verkkorikokset. 107 sivua. Avain 2017.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.