"Isovanhempia tarvitaan entistä enemmän" – suosittu lastenkirjailija saa merkittävän tunnustuksen

Kirsi Kunnas Petteri Mäkinen

Riikka Jokinen

Lastenkirjailija, runoilija, akateemikko Kirsi Kunnakselle, 92, on myönnetty vuoden isovanhempi 2017 -tunnustus.

Tunnus jaetaan lokakuussa vietettävän isovanhempien päivän kunniaksi, ja sen myöntää Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry.

–Kirsi Kunnaksen elämäntyö liittyy vahvasti sukupolvien väliseen yhteyteen ja sen vahvistamiseen. Kunnaksen rakastettuja runoja on luettu sukupolvien ajan kodeissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Niiden äärellä on kohdannut lukematon joukko lapsia, vanhempia ja isovanhempia, toiminnanjohtaja Virpi Dufva Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:stä perustelee palkitsemista.

Kirsi Kunnaksen mielestä elämme nyt aikaa, jossa sukupolvien välisen yhteyden tarve korostuu.

–Maailma muuttuu niin nopeasti, että emme tiedä, millaiseen maailmaan lapsia kasvatamme. Isovanhemmat jarruttavat nopeaa kehitystä, vieraantumisen tunnetta, hän sanoo.

Kun mummo tai vaari lukee lapselle kirjaa, tapahtuu Kunnaksen mukaan jotain aivan erityistä.

–Pieni lapsi erottaa kielen sävyt ja tunnistaa, että mummo puhuu eri tavalla kuin äiti. Keskusteluyhteys siirtää kieltä ja vivahteita sukupolvien ja vuosikymmenien yli, Kunnas sanoo.

–Minusta aika on muuttunut niin, että isovanhempia tarvitaan entistä enemmän. Isovanhemmilla on tehtävä.

Isovanhempien päivää vietetään lokakuun kolmantena lauantaina, tänä vuonna 21. päivä. Merkkipäivää on vietetty vuodesta 1985. Päivän tavoitteena on kiinnittää huomiota isovanhempien merkitykseen lapsenlapsilleen, sekä isovanhempien arvostukseen koko yhteiskunnassa.

Vuoden isovanhempi

Tunnustuksen myöntää Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry.

Tunnustuksen saa vuosittain henkilö tai taho joka on myönteisellä tavalla edistänyt lasten ja isovanhempien suhteita ja isovanhempien arvostusta.

Aikaisempia palkittuja ovat muun muassa geriatrian professori Jaakko Valvanne, ikäihmisten tietotekniikkataitoja edistävä Enter ry, rap-mummo Eila Nevanranta, arkkiatri Risto Pelkonen, Monika-naisten liiton parivaljakko Celestine Vita-Buba ja Tiiu Holappa ja Pienperheyhdistyksen Mummila-toiminta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.