Savolainen metsänneito sai paikan Etelä-Pohjanmaalta

METSÄSTYS Naisten metsästysharrastus tulee vuosi vuodelta näkyvämmäksi. Blogissaan harrastusta tunnetuksi tehnyt Riikka Hurskainen sai unelmoimansa jäsenyyden Kouran metsästysseuraan.

Naisten osuus metsästäjistä on noin seitsemän kahdeksan prosenttia, mutta kasvanut huomattavasti 2000-luvun aikana. Suomen riistakeskuksen tilastojen mukaan noin joka neljäs uuden metsästysluvan saajista on nainen. Naisten osuus riistanhoitomaksun maksaneista metsästäjistä on vuosien 2005–2015 aikana kasvanut yli 60 prosentilla.

Naisten kasvanut kiinnostus harrastusta kohtaan on tuttua myös monille eteläpohjalaisille seuroille. Esimerkiksi Kouran metsästysseura hyväksyi juuri viime viikolla jäsenikseen kaksi naista: 2000-luvulla syntyneen nuoren sekä Metsänneito-blogissaan harrastusta naisnäkökulmasta esittelevän Riikka Hurskaisen

Hurskainen on espoolaistunut savolainen, mutta menettänyt sydämensä pohjalaisiin metsiin.

–Olen aikoinani opiskellut Seinäjoen ammattikorkeakoulussa metsätalousinsinööriksi. Asuin Seinäjoella joitakin vuosia ja alue on sinänsä minulle tuttu. Myös pala sydämestäni jäi aikoinaan Pohjanmaalle, nimittäin rakastan maisemaa, jossa näkee kauas, hän kertoo.

Kouran metsästysseuraan ja sen maastoihin Hurskainen tutustui ja ihastui eräällä metsästysreissulla tapaamansa seinäjokelaislähtöisen miehen kautta.

–Näin matkani suuntautuivat useammin sinne kulmille. Päätettiin kokeilla, josko yksi aktiivinen 400 kilometrin päästä metsälle intopinkeenä tuleva mahtuisi joukkoon. Hyvin kävi. Olisihan se ollut mukava päästä seuraan lähemmäksi kotia, jotta metsästysaikaan viikollakin pääsisi metsälle ja erityisesti pienpetopyyntiin. Kouran metsästysseuran jäsenyys oli minulle kuitenkin parempi kuin lottovoitto ja porukka on loistava, hän iloitsee ”irtolaisuuden päättymisestä”.

Kouran metsästysseuran aktiivi Aleksi Ristilä kertoo, että Hurskaisen jäsenyys nähtiin erityisen positiivisena myös seurassa. Hänen mukaansa jäsenhakemuksia tarkastellaan tapauskohtaisesti.

–Kriteereinä voi myös olla, kuinka aktiivisesti on mukana ja onko avuksi seuralle. Tämä koettiin molemmin puolin positiivisena, Ristilä sanoo.

Metsäluonto on aina ollut Riikka Hurskaiselle läheinen.

–Aina olen ollut luonnonlapsi. Kai se luonnossa touhuaminen on minun persoonassakin. Metsä on minulle tärkeä paikka ja sen monimuotoinen käyttö on luonnollinen osa elämää.

Hän alkoi metsästää neljä vuotta vanhemman veljensä jalanjäljissä eikä sinänsä pidä naisten metsästysharrastuksen esiinmarssia kovin ihmeellisenä. Hurskainen muistuttaa muun muassa sota-ajoista, jolloin naisten metsästystaidot perheen ruokkimiseksi olivat hyvin tärkeitä.

–Naisia on kyllä aina ollut. Ne eivät vain ole aiemmin pitäneet ääntä omasta elämäntavastaan tai uskaltaneet innostua, vaikka kipinää olisikin ollut. Liekö ajatusmaailma, että metsästys olisi vain miesten hommaa, tehnyt jotain klikkiä siihen etteivät naiset uskaltaneet jossain vaiheessa laajemmin lähteä metsälle. Sama muutos tapahtui aikoinaan metsäammattilaisten keskuudessa. Nykyään ammattitaitoisia naisia on paljonkin metsäalalla, Hurskainen pohtii.

Syitä naisten metsästysharrastukselle on hänen mukaansa yhtä monta kuin on harrastajaakin. Toisia koirat innostavat lajin pariin, toisia luonto, toisia perhe- ja sukutausta. Hurskaisen mukaan ammuntaharrastuskin herättää monen mielenkiinnon metsästämistä kohtaan.

–Olen perustanut pääkaupunkiseudulla toimivan naisten haulikkoammuntaa edistävän yhdistyksen Haulikkohelmet Ry:n parin muun naisen kanssa. Yhdistyksessä on 100 jäsentä. Sen ja blogin myötä olen huomannut, että kiinnostus on usein myös omatahtoista ja ihan normaalia samanhenkisten ihmisten joukkoon hakeutumista, kun vain on olemassa yhteisö, johon on helppo liittyä.

Sopivan yhteisön löytymiseen ja asenteiden muuttumiseen Hurskainen näkee suuren vaikutuksen myös sosiaalisella medialla.

–Uskon myös että naispuolisten metsästäjien esillä oleminen sosiaalisessa mediassa niin maailmalla kuin Suomessakin on yksi iso tekijä, joka innostaa ja rohkaisee. Kun aloin kirjoittamaan vuonna 2010 niin muita naispuolisia metsästysbloggaajia tai somepersoonia ei liiemmin ollut. Tavallaan siinä olen saanut olla esimerkkinä, vaikka en ehkä sitä niin ole koskaan ajatellut. Nykyään Instagramissa on paljon upeita naisia, jotka kertovat metsästysharrastuksestaan avoimesti. Se on huikeaa ja iso harppaus on seitsemässä vuodessa tapahtunut. Erityisen onnellinen ja iloinen olen nuorten naisten suosiosta erityisesti Instagramissa. Tähän kategoriaan lisäisin myös kalastavat naiset. Kannattaa tutustua myös heihin, huikeita tyyppejä!, hän suosittelee.

Riikka Hurskaisen Metsänneito - naisellinen blogi metsästyksestä löytyy Metsästys ja Kalastus -lehden sivuilta osoitteesta www.eraverkko.fi/blogit/metsanneito