Sinilevä tappaa koiria vuosittain – tästä tunnistat oireet

Jos koiralla ilmenee rantapäivän jälkeen oksentelua ja ripulia, saattaa olla syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Koirien sinilevämyrkytys ei onneksi ole kovin yleinen, mutta muutamia koiria menehtyy vuosittain sen seurauksena.

–Sinilevä aiheuttaa koirille samantyyppisiä oireita kuin ihmisille, eläinlääkäri Katariin Thomson Yliopistollisesesta eläinsairaalasta.

– Lievemmissä tapauksissa sinilevämyrkytys aiheuttaa oksentelua ja ripulia. Sinilevä aiheuttaa myös neurologisia oireita, kuten kramppeja, kouristuksia ja levottomuutta. Suurissa määrin nautittuna sinilevä saattaa aiheuttaa akuutin maksan ja munuaisten vajaatoiminnan.

Thomsonin mukaan oireet ilmenevät yleensä nopeasti sinilevälle altistumisen jälkeen.

–Oireet ilmenevät yleensä muutamien tuntien tai ensimmäisen vuorokauden aikana. Jos oireita ilmenee viikon päästä, kyse on jo jostain muusta.

Jos koira on vain uinut vedessä, jossa on sinilevää, koiran huolellinen peseminen riittää.

–Monet koirat kuitenkin juovat vettä samalla kun uivat. Koiran suuhun menee myös helposti vettä leluja vedestä hakiessa. Jos huomaa että vedessä on sinilevää ja koira on sitä juonut, kannattaa toki lähteä saman tien eläinlääkäriin.

Thomson muistuttaa, että paras tapa välttyä myrkytykseltä on olla päästämättä uimaan tai juomaan vettä, jossa on sinilevää. Myrkyllinen annos sinilevää riippuu koiran koosta.

Jos myrkytys on tapahtunut, oikea osoite on suoraan eläinlääkäriin. Esimerkiksi koiran oksettamisesta on harvoin hyötyä.

–Vesi imeytyy niin nopeasti, että oksettamisesta harvemmin on hyötyä. Varsinaista vastalääkettäkään ei ole, vaan hoitona toimii suonensisäinen nesteytys, jolla pyritään suojelemaan maksaa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat