Sauna Moulin Rougen takapihalla on nyt kuuma juttu Pariisissa

SUOMI100 Seinäjokelaislähtöisen Sandra Rantasen idea toteutui historialliseen miljööseen baarin terassille.

Sandra Rantanen (vas.) ja muut Sauna100-projektin aktiivit kantavat paitoja, joissa lukee: ”En pääse, mulla on sauna”, ”Metroon, duuniin, saunaan”, ”Hulluja nuo suomalaiset”. Sandra Rantanen

Tuomas Rauhala

Maailmankuulun pariisilaiskabaree Moulin Rougen takapihalla on kuka tahansa voinut saunoa lauantaista lähtien. Supisuomalainen hirsipaneloitu saunamökki palvelee halukkaita löylyttelijöitä punaisen myllyn pihapiirissä sijaitsevan Bar à Bullesin terassilla.

– Palaute on ollut positiivista ja saunan saama huomio on yllättänyt meidät ihan täysin. Huhtikuun saunavuorot varattiin hetkessä, ja koko ajan tulee kyselyitä kuinka saunaa voisi varata. Sauna on auki huhtikuun ja toukokuun aina keskiviikkoisin ja lauantaisin ja saunavuoron voi kuka tahansa täysi-ikäinen netistä varata. Toukokuun vuorot avataan varattaviksi 14. huhtikuuta, Ranskalais-suomalaisen nuorkauppakamarin seinäjokelaislähtöinen puheenjohtaja Sandra Rantanen kertoo avajaisviikonlopun jälkeen.

Rantanen kertoo saaneensa idean saunasta suomalaisten toimijoiden tilaisuudessa.

– Mietin silloin, että mitä täältä puuttuu. Täältä puuttuu sauna! Siis oikea, suomalainen sauna, jossa ei ole löylynheitto kielletty tai muita vastaavia vieraita sääntöjä. Ajateltiin sitten, että hyvä tapa juhlia Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä on kutsua ihmisiä saunomaan. Tavoitteena on järjestää 100 saunavuoroa Pariisissa ja saunottaa mahdollisimman monia.

Kökkäprojektiin ryhtyivät nuorkauppakamari ja Ranskan suomalainen osakunta. Saunan toimittajaksi löytyi torniolainen yritys Keisus, joka valmistaa erikoisia saunoja erikoisiin paikkoihin ja lupasi sopivan saunan lainaksi.

Paikkaa sille etsitiin Rantasen mukaan melko kauan. Historiallisessa miljöössä sijaitseva baari löytyi lopulta kuin tilauksesta.

– He tekevät yhteistyötä Pohjoismaisia artisteja Pariisiin tuovan Polar-festivaalin kanssa, ja Polar kiinnostui saunan saamisesta osaksi festarin ohjelmaa. Festivaalin järjestäjien ja baarin kanssa sovittiin sitten että tuodaan sauna tänne. Sauna on nyt osa festivaalin ohjelmaa 19.-29. huhtikuuta. Saunasta ulos tullessa näkyy Moulin Rougen myllyn lavat, joten paikkana se on ehkä aika eksoottinen saunalle, ja siksikin siitä on kiva puhua.

Saunassa kulttuurit sekoittuvat hauskasti, ja suomalaisuutta on ollut Rantasen mukaan kiva esitellä. Avajaispäivänä saunassa oli suomalaisten ja ranskalaisten lisäksi muun muassa kolumbialainen.

– Hankalinta on ehkä ollut antaa realistinen kuva siitä, mitä suomalainen saunominen on. Kyllä, suomalaiset saunovat kaikkialla, arkena ja juhlana, miehet ja naiset ja tutut ja tuntemattomat sekaisin.

Hankkeen osapuolille saunan pystyttäminen on ollut kaikkiaan opettavainen kokemus.

– Esimerkiksi paperityöt kuten vakuutukset ovat olleet aikamoista uuden opettelua jokaiselle hankkeen osapuolelle. Baarin väkikään kun ei ole koskaan ennen joutunut miettimään, mitä vakuutuksia terassisaunaa varten pitäisi ottaa.

Kommentoi