SJK:lta mittava panostus e-urheiluun – perustaa joukkueen ja kehittää stadionista eSports-keskusta

SJK:n eSports-joukkueen pelaajarekrytoinnista vastaava Matteus Markko, manageri Pekka Riihimaa ja e-urheilutapahtumien tuottaja Mikko Jokipii asettauivat SJK:n mediatiimin Lari Paskin kuvattavaksi joukkueen julkistusta varten. Tuomas Rauhala

Tuomas Rauhala

Seinäjoen Jalkapallokerho ei vielä pysty haastamaan kentällä Euroopan huippuseuroja, mutta tekee sen pian e-urheilussa.

SJK laajentaa toimintaansa elektroniseen urheiluun rytinällä, sillä oman eSports-joukkueen perustamisen lisäksi OmaSp Stadionista tulee areena kilpapelaamiselle tapahtumineen.

Elektroninen urheilu on eurooppalaisessa jalkapallossa nouseva trendi. Aiemmin omat joukkueensa ovat perustaneet muun muassa Paris Saint-Germain, Manchester City, Galatasaray, Schalke 04 ja FC Kööpenhamina.

– SJK on noussut kymmenessä vuodessa Kakkosesta Euroopan kentille ja olemme voittaneet Suomessa tähän mennessä kaiken mahdollisen. eSports-joukkueen lanseeraaminen vahvistaa seuran asemaa suomalaisen jalkapallon ja kilpaurheilun edelläkävijänä, seuran urheilutoimenjohtaja Janne Kotamäki kertoo.

SJK:n eSports-joukkue pelaa päälajinaan konsolipelien klassikkoa, jalkapallopeli FIFAa. Joukkue pelaa SJK:n väreissä ja logolla kilpapelaamisen kansainvälisissä sarjoissa sekä turnauksissa. FIFAn lisäksi joukkueen pelivalikoimaan kuuluu tulevaisuudessa mahdollisesti Overwatch, joka on yksi myydyimmistä ja kilpapelaamisessa suosiotaan nopeimmin kasvattavista peleistä.

SJK:n e-joukkueen ensimmäinen pelaaja julkistetaan ensi viikolla. Muutkin pelaajat tuodaan julki alkutalven aikana.

– Mukaan on saatu pelaajia maailman huipulta sekä aivan Suomen kirkkaimmasta kärjestä.

Idean ja joukkueen takaa löytyy rutkasti paikallista pelialan osaamista. Joukkueen managerina toimii Rynnäkköviikset-nimellä tunnetun peliorganisaation Pekka Riihimaa Pelaajarekrytoinnista vastaa ammattilaisenaEnglannissa pelannut Matteus Markko Stadionin eSports-tapahtumista tuottajana vastaa kulttuurin ja tapahtumien moniottelijana tunnettu Mikko Jokipii

– Kesäkaudella stadion täyttyy jalkapallofaneista, ja talvikaudella visioimme Suomen ja jopa pohjoismaiden johtavasta eSports-keskuksesta. Jos Seinäjoki tähän asti on tunnettu vaikkapa rytmimusiikkikaupunkina, voin nähdä meidät parin vuoden sisällä eräänlaisena eSportsin mekkana. Tarkoituksena on tarjota pelikokemuksia niin ammattilaisille kuin harrastelijoillekin, Jokipii kertoo.

– Yksi merkittävä tekijä kokonaisuudessa on, että tällainen toiminta yhdistää kaikkia ihmisryhmiä ja ikäluokkia, joita klassinen kilpaurheilu ei välttämättä tavoita. Tavoitteenamme on yhteistoiminnan kautta nuorten aktivointi ja täten esimerkiksi syrjäytymisen ehkäiseminen, Markko jatkaa.

Rynnäkköviikset toimii jatkossa akatemiajoukkueena, joka kokoaa ja voi nostaa pelaajia edustusjoukkueeseen asti. SJK tulee myös järjestämään try out -tapahtumia, joissa kuka tahansa voi osoittaa kykynsä konsolpelaamisen saralla.

SJK:ssa uskotaan, että elektroninen urheilu tarjoaa lisää mahdollisuuksia myös kansainväliseen näkyvyyteen.

– Uskoaksemme pystymme tällä tavalla myös vahvistamaan käsitystä siitä, että Seinäjoella uskalletaan tehdä asioita. Laajennettavan toiminnan potentiaali on valtava myös seuran yhteistyökumppaneille. SJK eSports tulee tuomaan seuralle uusia partnereita ja tuomaan mukaan uusia, monipuolisempia intressiryhmiä jo olemassaoleville kumppaneille, SJK:n myyntipäällikkö Jussi Kankaanpää sanoo.

– Toivomme, että eSports-joukkueen lanseeraamisen avulla pystymme tavoittamaan henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin seuranneet suomalaista huippujalkapalloa. Konsolipelaaminen (FIFA) ja jalkapallo ovat vastoin yleistä käsitystä paljon lähempänä toisiaan ja uskoakseni molempien lajien edustajat voivat oppia toisiltaan. Tietysti tavoitteemme on lisätä myös e-urheilun tunnettuutta sekä alueellisesti että kansallisesti, hän jatkaa.

Elektroninen urheilu

Elektroninen urheilu (eng. eSports tai e-sports) on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilua. Elektronista urheilua harrastetaan niin joukkue- kuin yksilömuodossakin riippuen pelistä ja pelimuodosta. Tavallisimmat eSports-pelit ovat tietokoneella tai konsolilla toimivia viihdepelejä, jotka jakautuvat useampaan alalajiin.

Kansainvälisesti suosittu viihdemuoto, jossa parhaiden pelaajien palkkiot liikkuvat miljoonaluokassa.

Tunnettuja suomalaisia pelaajia ovat muun muassa JerAx, MATUMBAMAN (Dota 2), Taimou (Overwatch), Allu (CS:GO) sekä Seinäjoelta lähtöisin oleva Hearthstone-ammattilainen Janne Mikkonen eli Savjz.

Suomalaisista seuroista jääkiekkoseura Helsingin IFK laajensi marraskuussa e-urheiluun. Helsinki REDS -nimen alla toimiva kuusihenkinen joukkue pelaa Overwatch-peliä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää