Ruotsi taipuu ”ännu bättre” Seinäjoenkin sairaalassa

SOTE E-P:n sairaanhoitopiiri on alkanut kohottaa henkilöstön ruotsin kielen taitoja. Mahdollisuutta on myös hyödynnetty.

Asiakasvirtojen muutoksia ei vielä sote-uudistuksen tässä vaiheessa osata ennustaa, mutta E-P:llä varaudutaan myös ruotsinkielisen palveln kehittämiseen. Kuvituskuva Jorvin sairaalan opasteista Espoosta. Arkisto

Tuomas Rauhala

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ryhtynyt kohottamaan hoitohenkilöstönsä ruotsin kielen taitoa osana sote- ja päivystyssairaalauudistukseen varautumista.

– On jouduttu kiinnittämään huomiota ruotsin kielen taitoihin, miten esimerkiksi joillain erikoisaloilla pystytään palvelemaan. Kielikoulutukseen on lähdetty panostamaan ja sitä tarjotaan kattavasti koko hoitohenkilökunnalle, sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Kari Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan henkilöstö on myös hyödyntänyt mahdollisuutta. Hyvänä yhteistyökumppanina koulutuksen järjestämisessä on toiminut tien toisella puolella sijaitseva Sedun sosiaali- ja terveysalan yksikkö. Jokinen kertoo, että koulutus pyritään järjestämään ajallisesti niin, että se soveltuu työn ohella suoritettavaksi.

Osana sote-uudistusta valtioneuvosto linjasi, että vaativan sairaanhoidon ympärivuorokautinen hoito keskitetään 12 yliopistosairaalaan ja keskussairaalaan, joista Seinäjoen sairaala on yksi. Ruotsinkielistä rannikkoseutua palveleva Vaasan keskussairaala jäi esityksessä ilman laajaa päivystystä, mikä on herättänyt alueella voimakasta ärtymystä.

Jokisen mukaan Seinäjoella ruotsin kieleen panostaminen on osittain ennakoivaa – asiakasvirtojen muutoksia ei vielä uudistuksen tässä vaiheessa voi ennustaa.

– Jos ratkaisut johtavat esitettyyn malliin, on mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu.

Ruotsin kielen tämänhetkistä taitotasoa Seinäjoen sairaalassa Jokinen arvelee yleisesti ottaen keskiverroksi.

– Joukossa on varmasti erilaisia taitajia. Mutta ruotsille ei ole meidän sairaanhoitopiirissä ollut vielä erityistä tarvetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu