Houkuttaako lintulauta rottia? Ammattilainen kertoo vinkit talviruokintaan

Lintuja kannattaa ruokkia puuhun ripustettavalla laudalla. Sirpa Repo

Kaisa Estola-Haaranen

Oikealla tavalla toteutettu lintujen talviruokinta ei hyödytä rottia. Mikäli lintuja ruokitaan pääsääntöisesti roikkuvista ruokinta-automaateista, rotat eivät niihin pääse käsiksi, arvioi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristöasiantuntija Raimo Pakarinen

–Varsinaisia rottainvaasioita ei linturuokinnan takia ole Helsingissä ollut, mutta kyllähän rotat löytävät kaiken maahan pudonneen. Helsingissä on harrastettu jonkin verran lokkien ja varislintujen ruokkimista puistoissa tavalla, jossa leipäpaloja on heitelty kassista maahan. Sellainen menee usein suoraan rottien hyväksi, Pakarinen sanoo.

Puihin ripustettavia talipalloja ja ruokinta-automaatteja rotta ei samalla tavalla pysty hyödyntämään. Vaikka niistäkin putoaisi siemeniä maahan, haitta on silti Pakarisen mukaan vähäinen.

Ympäristökeskuksen mukaan yksittäisiä rottahavaintoja ei yleensä pidetä sellaisena terveyshaittana, joka aiheuttaisi toimenpiteitä.

Mikäli rottia on niin paljon, että niiden johdosta voi aiheutua terveyshaittaa, voi kunnan terveydensuojeluviranomainen määrätä tarpeellisista toimenpiteistä vahinkoeläinten hävittämiseksi.

Ympäristökeskus ei tee myrkytyksiä eikä neuvo myrkytyksen suorittamisessa. Rotan ja muiden tuhoeläinten hävittäminen kuuluu kiinteistönomistajan vastuulle, ja häneen kannattaakin olla ensin yhteydessä.

Mikäli rottia esiintyy, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan ulkotiloissa rottien torjuntaan saa käyttää myrkkyjä vain rakennusten välittömässä läheisyydessä. Myrkkyvalmisteet ovat myrkyllisiä myös ihmisille, erityisesti lapsille, sekä muille nisäkkäille ja linnuille. Myrkytys voi tapahtua paitsi suun kautta myös hengitysteitse tai ihon kautta.

Rottaongelman ennaltaehkäisyssä tärkeää onkin huolehtia siisteydestä, hävittää ravinnonlähteet ja estää rottien pääsy rakennuksiin. Rottien torjunta loukuilla on haastavaa, koska rotta on epäluuloinen ja eikä mene helposti loukkuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää