Maksuttomat kotipalvelut veteraaneille uhkaavat viivästyä – "Nyt olisi jo kiire"

Jari Pietiläinen

Suomen Sotaveteraaniliitto on huolissaan maksuttomille veteraaneille tarkoitettujen maksuttomien kotipalveluiden vesittymisestä.

Liiton valtuuston puheenjohtaja, sotaveteraani Sakari Sippola, 91, on sitä mieltä, että hallituksen lupaus on jäämässä toteutumatta.

– Palveluita järjestävät kunnat ja kuntayhtymät odottavat yhä ministeriöltä tietoja siitä, millaisin ehdoin veteraanien palveluita voidaan järjestää, paljonko määrärahaa on käytettävissä ja milloin se on käytettävissä. Ohjeilla on kiire, muistuttaa Sippola.

Sotaveteraaniliiton mielestä kotipalvelujen määrärahasta pitää maksaa kunnille heti tammikuun alussa ensimmäinen erä veteraanimäärän suhteessa. Sen jälkeen kunnat ilmoittavat määrärahatarpeen Valtiokonttorille.

– Kunnissa on hyvin erilaiset määrät veteraaneja laitoshoidossa tai tehostetussa palveluasumisessa. Mahdollisesti yli jääviä varoja ei palauteta, vaan ne käytetään veteraanien kotipalveluihin seuraavana vuonna. Näin byrokratia vähenee, liitto linjaa.

Liitto on kuntapäivillä tavannut kuntien työntekijöitä, esimiehiä, johtajia ja luottamushenkilöitä. Palautteen perusteella suurella osalla kunnista on halu ja valmius toteuttaa pääministerin antama lupaus veteraanien kotipalveluista itsenäisyyden juhlavuonna.

Mikäli määrärahat valtion talousarviossa vuodelle 2017 eivät riitä, valtuuston puheenjohtaja Sakari Sippola luottaa valtioneuvoston linjaukseen, että varoja veteraanien kuntoutukseen ja palveluihin löytyy Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.