Seinäjokelaisen klassikon viimeinen viikonloppu: Ringin kilometrit on ajettu loppuun

KAUPUNKI Seinäjoella on ajettu korttelirallia vuosikymmenien ajan. Nyt Ringin varrella liikenne pysähtyy, kun Keskustorin maanalaisen pysäköintilaitoksen rakennustyöt sulkevat liikenteen.

Jari Ala-Hakkola ja Jani Sillanpää ajoivat kavereidensa kanssa Seinäjoen Rinkiä keskiviikkoiltana. Kello 23.00 jälkeen liikenne hiljeni. Viikonloppuisin Rinkiä ajetaan myöhään aamuyöhön saakka. Matias Helinko

Matias Helinko

Käännös oikealle, ei vilkkua. Kiihdytys. Jarrutus.

– Amatöörin, ulkopaikkakuntalaisen tai vasta kortin saaneen teinin tuntee siitä, että vilkkua näytetään jo suoran puolivälissä, Kansaneläkelaitoksen parkkipaikalta keskiviikkoiltana tavoitetut parikymppiset seinäjokelaisautoilijat avaavat.

Koodivirheen taustalta löytyy syy: Kortteliralli, Rinki, Pilluralli. Rinkiläinen ei näytä vilkkua kääntyessään.

– No onhan se nyt yksinkertaisesti helvetin tympeetä näyttää vilkkua, kun sitä kuitenkin tulee oikealta ja kääntyy oikealle, selitys kuuluu.

Pikkukaupunkien ja taajamien keskustoille tyypillistä korttelirallia on Seinäjoen keskustassa ajettu vuosikymmenien ajan. Entisten seinäjokelaisnuorten muistikuvien mukaan Rinkiä olisi ajettu 1960-luvun vaihteesta alkaen.

– "Niin sanottua Pillurinkiä alettiin ajaa 60-luvulla. Keskustan asukkaat valittelivat pöhinän aiheuttamaa häiriötä. Tänään valitellaan pöhinän puutetta ja sitä on alettu suunnitella lisää."

Koulukatu–Kalevankatu–Työväenkatu–Keskuskatu-keskustaneliö on muodostanut suljetun kokonaisuuden, jonka äärellä autot ovat ajaneet myötäpäivään, ilman päämäärää.

Mäikkärin parkki, Kelan ylä- ja alaparkit, Ärränsuoran parkki, Nordean parkki, X-Mealin parkki ja Vaasantalon parkki.

Sukupolvi toisensa jälkeen on käyttänyt samoja nimityksiä Ringin varrella sijaitsevista parkkipaikoista, ja uusia nimiä on annettu sitä mukaan kun kaupunki on muuttunut. Näillä parkkipaikoilla on kuunneltu musiikkia, tuhlattu tupakkaa ja päihdytty. Tärkeintä on kuitenkin ollut ystävien tapaaminen, uusien tuttavuuksien luominen sekä "muhinointi".

– "Mäikkärin (elokuvateatteri Marilyn) parkkiin pysähdyttiin aina välillä, mieluiten tietä lähinnä olevaan riviin, josta tutuille räpäytettiin valoja. Takarivissä muhinoitiin. Muhinoimassa käytiin myös hautuumaan parkkipaikalla."

Seinäjoen perinteisen Ringin kilometrit on nyt kuitenkin ajettu loppuun.

Keskustorin maanalaisen pysäköintilaitoksen rakennustyöt sulkevat korttelin liikenteen viikonlopun jälkeen. Liikenne ei palaa nykyiselleen edes uuden torikannen valmistuttua, sillä keskusta uusitaan kävelypainotteiseksi.

Ensi viikosta alkaen kortteliralli joko pysähtyy tai etsii uuden reitin. Samalla osa seinäjokelaista kaupunki-, nuoriso- ja autoilukulttuuria kuolee – tai vähintään muuttaa muotoaan.

Millaisia toimenpiteitä Ringin sulkeminen aiheuttaa? Onko vuosikymmenien perinne uhattuna?

Seinäjokelaisautoilijoiden ryhmä uskoo, että Rinki tulee siirtymään Torikeskuksen ympärille. Korttelia ajetaan vastaisuudessa Kauppakatu–Koulukatu–Torikatu–Alvar Aallon katu-akselilla.

– Ei me nyt pelkästään Anttilaakaan viitsitä kiertää, kuuluu ryhmän vastaus.

Syyt tähän ovat rinkiläisten mukaan käytännölliset: Torikeskusta reunustavien yksisuuntaisten katujen vuoksi korttelia voi edelleen kiertää myötäpäivään, ja risteysalueilla ei ole liikennevaloja hidastamassa.

– Toisaalta, niitä Kauppakadun hidasteita voisi hieman madaltaa.

Sen sijaan parkkipaikat tulevat ryhmän mukaan todennäköisesti säilymään ennallaan. Tämä tietäisi Porvarinkadun asukkaille ikäviä uutisia: liikennöinti on katuosuudella virallisesti kielletty ilta-aikaan, mutta luonnolliset siirtymät Alvar Aallon kadulta parkkipaikoille kulkevat Porvarinkadun kautta.

Korttelirallia on ilmiönä selitetty kaupungistumisen, uuden nuorisokulttuurin ja autoistumisen seurannaisena. Ensimmäisellä sukupolvella, joka synnytti varsinaisen nuorisokultturin, ei kuitenkaan ollut nykyisen kaltaisia nuorisotiloja, ja ravintolakulttuuri oli vielä ohutta. Autot, parkkipaikat ja huoltoasemat olivat tapaamispaikkoja.

– "Välillä käytiin Joupissa Eiran grillillä hampurilaisilla ja Nurmon Essolla kahvilla. Jostain syystä, jota en muista, viimeisinä Seinäjoen vuosinani (lähdin -84 opiskelemaan) Nurmon Essolla ei enää käyty, vaan alettiin käydä Joupin Kesoililla, mutta tunnelma ei todellakaan ollut enää sama."

Syyt ajaa ympyrää ovat edelleen sosiaaliset: nuorten seinäjokelaisautoilijoiden mukaan Ringillä tapaa lähes aina tuttuja. Tapaamisia ei edes välttämättä tarvitse sopia ennakkoon.

– Me laitetaan koneet kiinni ja lähdetään kylälle. Tietokonepojat ovat erikseen.

– Aina tällä joku tuttu on. Viimeistään aamuyöstä jostain pusikosta kaivautuu joku, joka tarvitsee kyytiä.

Varsinainen Ringin kiertäminen on tunnelmalaji. Kierrosmääriä ei ole ennalta määrätty, eikä niitä lasketa.

– Riippuu paljolti siitä, onko tuttuja paikalla. Jos on hyvä meininki, niin annetaan palaa: ajetaan yleensä niin kauan kun bensa riittää.

Seinäjoki, vielä yksi kierros.

Haastatellun ryhmän sitaatit: Joni Sillanpää, Jari Ala-Hakkola, Tuukka Nikkari, Ella Rintamäki, Tero Kirkkomäki, Markus Laitila.Korjattu Ala-Hakkolan nimi 1.11.2016 Kursivoidut sitaatit: Facebook-ryhmästä kootut muistot. Lähetä muistosi tai kuvasi toimitukseen: sjk.toimitus@seinajoensanomat.fi

Kommentoi