Kirjallisuuden Nobel meni nyt huippumuusikolle – Muistatko milloin näit hänet Suomessa?

Bob Dylan - Nobelin kirjallisuuspalkinnon suuri floppi 2016 vai menestyksensä ansainnut lyyrikko? Asiaa pohditaan tiistaina 19.9. Riihimäen kaupunginkirjastossa. Wikipedia/ Alberto Cabello / Vitoria Gasteiz

Jari Pietiläinen

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saa yhdysvaltalainen folk- ja rocklaulaja ja -lauluntekijä sekä elokuvanäyttelijä Bob Dylan, 75. Ruotsin Akatemia perusteli yllättävää valintaansa sillä, että "Dylan on luonut uutta runollista ilmaisua amerikkalaiseen lauluperinteeseen".

Dylanin palkitseminen rikkoo pitkän perinteen, sillä nyt kirjallisuuden Nobel jaetaan jollekin muulle kuin kirjailijalle, runoilijalle tai näytelmäkirjailijalle. Dylan on vilahdellut veikkausten kärkisijoilla aiemminkin, mutta valinta oli silti yllätys.

Palkittu Dylan on jäänyt folkin, bluesin, countryn, rockin ja gospelin historiaan lukuisilla yhteiskunnallisesti kantaa ottavilla lauluillaan. Etenkin uransa alkuvaiheissa hän otti kantaa yhteiskunnan ongelmiin pasifistisilla ja rasisminvastaisilla sanoituksillaan

Dylanin tunnetuimpia kappaleita ovat Blowin’ in the Wind, The Times They Are a-Changin’, Like a Rolling Stone, Knockin’ on Heaven’s Doorja Mr. Tambourine Man.

Vuodesta 1962 lähtien Dylan on julkaissut huikeat 53 albumia sekä esiintynyt pääosissa viidessä draama- tai dokumenttielokuvassa.

Bob Dylan on vieraillut maassamme peräti kahdeksan kertaa, ensimmäisen kerran vajaat 30 vuotta sitten. Tässä hänen kaikki Suomi-vierailunsa:

23.9.1987 – Helsingin jäähalli 30.5.1989 – Helsingin jäähalli 1.7.1990 – Turku, Ruisrock 21.7.1996 – Pori, Kirjurinluoto 16.5.2000 – Helsinki, Hartwall Areena 9.10.2003 – Helsinki, Hartwall Areena 1.6.2008 – Helsinki, Hartwall Areena 17.7.2014 – Pori, Kirjurinluoto

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.