Onko koirallasi jo reilusti ikää? – Nämä viisi sairautta vaivaavat lemmikkejä eniten

Monen ikääntyneen koiran vaivoina voivat olla esimerkiksi ongelmat hampaiden tai korvien kanssa. Myös kasvainten mahdollisuus kasvaa koiran iän myötä. Kuvakaappaus YouTubesta

Jari Pietiläinen

Vanhoilla koirilla monien sairauksien ja vaivojen riski on suurempi kuin nuorilla lemmikeillä. Eläinvakuutusyhtiö Agria on listannut viisi yleisintä ikäkoirien sairautta.

Monet yli 10-vuotiaat koirat kärsivät Agrian mukaan toisinaan ripulista tai oksentelusta Usein oksennus tai ripuli on oire jostain toisesta sairaudesta tai vaivasta, esimerkiksi sisäelinvaivoista tai, että koira on syönyt jotain sopimatonta.

Jos koira yleiskunto heikkenee, tulee koira viedä eläinlääkäriin. Jos koira on oksentelusta tai ripuloinnista huolimatta muuten hyvinvoiva, voit kokeilla rajoitettua ruokintaa – esimerkiksi keitettyä riisiä ja valkoista kalaa – muutaman päivän ajan. Kannattaa varmistaa myös, että koira juo tarpeeksi.

Monille koirille tulee vanhetessa ongelmia hampaiden kanssa Yleisimpiä vaivoja ovat hammaskivi ja hampaiden irtoaminen. Hammasvaivojen merkkejä ovat pahanhajuinen hengitys ja ärtyneet tai veriset ikenet.

Hammasvaivojen merkkejä ovat pahanhajuinen hengitys ja ärtyneet tai veriset ikenet."

Hammaskiven saa useimmiten poistettua eläinlääkärillä, mutta paras vaihtoehto on sen ennaltaehkäiseminen säännöllisen hampaiden harjauksen avulla.

Kasvaimia on hyvän- ja pahanlaatuisia. Laatu saadaan selville poistamalla ja sitten tutkimalla kasvain. Paranemisennuste on usein hyvä, jos kyseessä on hyvänlaatuinen kasvain. Samoin, jos kyseessä on hyvin aikaisessa vaiheessa löydetty ja poistettu pahanlaatuinen kasvain.

Vanha koira kannattaa siis tunnustella läpikotaisin, jotta mahdolliset kasvaimet löydetään ajoissa. Narttukoiran sterilointi nuorena auttaa ennaltaehkäisemään nisäkasvaimia.

Ihokasvainten riski kasvaa iän myötä. Tutki ja tarkkaile koiran ihoa ja mahdollisten muutosten tai epätavallisuuksien varalta. Pieni kyhmy miholla ei aina tarkoita, että kyseessä on kasvain – kyseessä voi olla rasvapatti tai syylä.

Jos taas kyseessä on jokin kyhmy, joka kasvaa tai muuttuu nopeasti, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Irtosolunäytteen avulla voidaan selvittää, onko kyseessä kasvain vai harmiton patti.

Pidä huoli vanhan koiran korvista, sillä korvatulehdukset ja muut korvavaivat ovat yleisiä vanhoilla koirilla. Hyvä tapa varmistaa, että koiran korvat voivat hyvin on haistaa ja katsoa korvaa. Terveen korvan ei tulisi haista pahalle.

Jos koiralla on toistuvasti korvatulehduksia, voi koira olla allerginen pölypunkeille, jollekin ruoka-aineelle tai siitepölylle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää