Onko koirallasi jo reilusti ikää? – Nämä viisi sairautta vaivaavat lemmikkejä eniten

Monen ikääntyneen koiran vaivoina voivat olla esimerkiksi ongelmat hampaiden tai korvien kanssa. Myös kasvainten mahdollisuus kasvaa koiran iän myötä. Kuvakaappaus YouTubesta

Jari Pietiläinen

Vanhoilla koirilla monien sairauksien ja vaivojen riski on suurempi kuin nuorilla lemmikeillä. Eläinvakuutusyhtiö Agria on listannut viisi yleisintä ikäkoirien sairautta.

Monet yli 10-vuotiaat koirat kärsivät Agrian mukaan toisinaan ripulista tai oksentelusta Usein oksennus tai ripuli on oire jostain toisesta sairaudesta tai vaivasta, esimerkiksi sisäelinvaivoista tai, että koira on syönyt jotain sopimatonta.

Jos koira yleiskunto heikkenee, tulee koira viedä eläinlääkäriin. Jos koira on oksentelusta tai ripuloinnista huolimatta muuten hyvinvoiva, voit kokeilla rajoitettua ruokintaa – esimerkiksi keitettyä riisiä ja valkoista kalaa – muutaman päivän ajan. Kannattaa varmistaa myös, että koira juo tarpeeksi.

Monille koirille tulee vanhetessa ongelmia hampaiden kanssa Yleisimpiä vaivoja ovat hammaskivi ja hampaiden irtoaminen. Hammasvaivojen merkkejä ovat pahanhajuinen hengitys ja ärtyneet tai veriset ikenet.

Hammasvaivojen merkkejä ovat pahanhajuinen hengitys ja ärtyneet tai veriset ikenet."

Hammaskiven saa useimmiten poistettua eläinlääkärillä, mutta paras vaihtoehto on sen ennaltaehkäiseminen säännöllisen hampaiden harjauksen avulla.

Kasvaimia on hyvän- ja pahanlaatuisia. Laatu saadaan selville poistamalla ja sitten tutkimalla kasvain. Paranemisennuste on usein hyvä, jos kyseessä on hyvänlaatuinen kasvain. Samoin, jos kyseessä on hyvin aikaisessa vaiheessa löydetty ja poistettu pahanlaatuinen kasvain.

Vanha koira kannattaa siis tunnustella läpikotaisin, jotta mahdolliset kasvaimet löydetään ajoissa. Narttukoiran sterilointi nuorena auttaa ennaltaehkäisemään nisäkasvaimia.

Ihokasvainten riski kasvaa iän myötä. Tutki ja tarkkaile koiran ihoa ja mahdollisten muutosten tai epätavallisuuksien varalta. Pieni kyhmy miholla ei aina tarkoita, että kyseessä on kasvain – kyseessä voi olla rasvapatti tai syylä.

Jos taas kyseessä on jokin kyhmy, joka kasvaa tai muuttuu nopeasti, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Irtosolunäytteen avulla voidaan selvittää, onko kyseessä kasvain vai harmiton patti.

Pidä huoli vanhan koiran korvista, sillä korvatulehdukset ja muut korvavaivat ovat yleisiä vanhoilla koirilla. Hyvä tapa varmistaa, että koiran korvat voivat hyvin on haistaa ja katsoa korvaa. Terveen korvan ei tulisi haista pahalle.

Jos koiralla on toistuvasti korvatulehduksia, voi koira olla allerginen pölypunkeille, jollekin ruoka-aineelle tai siitepölylle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 4. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 7. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 8. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 11. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 12. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 13. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 14. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa
 15. Oma raha: Hotellihuoneita siivoava Riia Korhonen, 35, on monesti harkinnut alan vaihtoa kehnon palkan takia – "Vaikka rakastankin itse työtä, olen saanut tästä ammatista monta kertaa tarpeekseni"

Näytä lisää