Taukojumpalla tarmokkuutta työntekoon – "Jumpan jälkeen ajatus kulkee paremmin ja pystyy keskittymään paremmin työhön"

TYÖ Tuoreen tutkimuksen mukaan parin minuutin minitauot maksavat itsensä takaisin työtehossa.

Epecin työntekijät taukojumppasivat ennen ohjaajan johdolla, mutta nykyään ohjaajana toimii tietokoneohjelma. Kuvassa toimistoassistentti Mari Lehtinen (vasemmalla), osastopäällikkö Jussi-Petteri Lehto ja henkilöstöpäällikkö Riikka Rajala. Marjut Kriikku

toimitus

"Jumppa alkaa hetken kuluttua, varaa itsellesi noin kolme minuuttia aikaa", muistuttaa Petra-taukojumppaohjelma tietokoneella työskentelijää. Teknologiayritys Epec Oy on ottanut ohjelman käyttöön halukkaille työntekijöilleen vuosi sitten syksyllä.

– Ensin kokeilimme taukojumppaa siten, että täällä kävi ohjaaja kahvitunnilla pitämässä taukojumpan. Sitten hankimme Petra-taukojumppaohjelman halukkaille. Noin 35 työntekijää 120:stä latasi ohjelman, kertoo yrityksen henkilöstöpäällikkö Riikka Rajala

Ohjelman hinta on vajaat neljäkymmentä euroa työntekijää kohti.

Epecillä kaikki työskentelevät tehtävästä riippuen enemmän tai vähemmän tietokoneilla. Taukojumppaohjelmaan voi määritellä, miten usein haluaa jumpata ja millä liikkeillä.

Toimistoassistentti Mari Lehtinen latasi taukojumppaohjelman koneelleen niska- ja hartiavaivojen vuoksi. Ohjelma hyppää ruudulle kahden tunnin välein eli kolme kertaa päivässä.

– Kun tekee jumppaliikkeitä aktiivisesti, niin niska ja hartiat eivät ole niin jumissa. Jumpan jälkeen ajatus kulkee paremmin ja pystyy keskittymään paremmin työhön, Lehtinen kertoo.

Osastopäällikkö Jussi-Petteri Lehtoa eivät selkä- tai hartiaongelmat ole vaivanneet, mutta hän halusi ladata taukojumppaohjelman vaivoja ennaltaehkäistäkseen.

– Jumpalla on virkistävä vaikutus. Joskus olemme palaverissakin tehneet taukojumpan kun se on tullut ruudulle. Usein tuntuu, että taukojumppa alkaa huonoon aikaan ja tulee klikattua se pois. Ohjelma kuitenkin muistuttaa säännöllisesti myös ryhdistä, mikä on ehdottomasti hyvä, Lehto kertoo.

Vuosi sitten Pohjanmaan liikunta ja urheilu -yhdistys vinkkasi Epecille Kunnossa kaiken ikää -ohjelmasta. Epec haki ohjelmalta tukea ”Lisää Liikettä Epec” -kampanjaansa, jonka puitteissa henkilöstölle tarjottiin keväällä viikoittain liikuntamahdollisuuksia eri lajien parissa. Ohjelmassa oli muun muassa joogaa, kuntosaliharjoittelua, frisbee-golfia, salibandya ja vesiliikuntaa.

– Haluamme pitää hyvän huolen työntekijöistämme sekä kannustaa heitä monipuoliseen liikuntaan ja terveellisiin elintapoihin. Kaikenlainen liikunta ja terveelliset ruokailutottumukset lisäävät terveyttä ja hyvinvointia, mikä vaikuttaa työkykyyn, Rajala perustelee.

Lisäksi Epecillä järjestettiin ”suurin pudottaja” -kisa, johon osallistuneet 40 työntekijää pudottivat painoa yhteensä 355 kiloa. Lehto pudotti kilpailussa 22 kiloa ja tuli kisan kolmanneksi.

Tällä hetkellä meneillään on kisa, jonka voittaa se, joka onnistuu jouluun mennessä kasvattamaan kehonsa lihasmassaa prosentuaalisesti eniten.

– Suurin pudottaja -kisan aikana tuli kiinnitettyä paljon huomiota ruokavalioon ja terveellisistä ruokailutottumuksista pidän jatkossakin kiinni. Nyt keskityn siihen, että syön tarpeeksi – lihaskunnon kasvattamista ajatellen, Lehtinen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nostot, panot, saldot... – HS: Tätä kaikkea Kela, verottaja ja ulosottomies pääsevät pian kurkkimaan suomalaisten pankkitileiltä
 2. Ulkopaikkakuntalainen mies yritti varastaa Hyllykallion Prismasta yli tuhannella eurolla tavaraa
 3. Syntyvyyden lasku jyrkkeni: Sekä isät että äidit ovat yhä vanhempia – Espoo, Seinäjoki ja Porvoo kaupunkien valopilkut
 4. Jori Lehterä selittää kokaiinijutussa juoksupojan tulleen "pihahommiin" – IS: Tuomiopäivä siirtyy
 5. Kaljuuntumiseen tepsivä lääke – HS: Tämä pilleri tehoaa miehillä
 6. Lidlin 0,99 euron uutuusoluesta tuli kuin tulikin hitti – "Päässyt loppumaan hetkellisesti"
 7. Ystävä: Michael Schumacherin toipuminen edennyt – katsoivat Saksan GP-kisan yhdessä televisiosta
 8. Krampit ja lihasnykinät alkavat 40-vuotiaana – uusi parantumaton tauti löytyi
 9. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 10. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 11. Ilkka: Vaasassa haisee kakka - hajun lähde on epäselvä
 12. Hankkeen päättyminen lopettaa Etelä-Pohjanmaan KRIS ry:ltä vankilatyön
 13. Ruotsalaislehti: Porvoon ampujat soittivat itse poliisille ja ampuivat väijyksistä – "Poliisi paikansi epäillyt Tampereelle teletietojen avulla"
 14. Miksi kuoleminen maksaa Suomessa jopa 5000 euroa? Selvitimme, mistä kallis hinta syntyy
 15. Tangojuniorista kasvoi tangokuningatar - videolla Aino Niemen tyylinäyte vuodelta 2013

Näytä lisää