Taukojumpalla tarmokkuutta työntekoon – "Jumpan jälkeen ajatus kulkee paremmin ja pystyy keskittymään paremmin työhön"

TYÖ Tuoreen tutkimuksen mukaan parin minuutin minitauot maksavat itsensä takaisin työtehossa.

Epecin työntekijät taukojumppasivat ennen ohjaajan johdolla, mutta nykyään ohjaajana toimii tietokoneohjelma. Kuvassa toimistoassistentti Mari Lehtinen (vasemmalla), osastopäällikkö Jussi-Petteri Lehto ja henkilöstöpäällikkö Riikka Rajala. Marjut Kriikku

toimitus

"Jumppa alkaa hetken kuluttua, varaa itsellesi noin kolme minuuttia aikaa", muistuttaa Petra-taukojumppaohjelma tietokoneella työskentelijää. Teknologiayritys Epec Oy on ottanut ohjelman käyttöön halukkaille työntekijöilleen vuosi sitten syksyllä.

– Ensin kokeilimme taukojumppaa siten, että täällä kävi ohjaaja kahvitunnilla pitämässä taukojumpan. Sitten hankimme Petra-taukojumppaohjelman halukkaille. Noin 35 työntekijää 120:stä latasi ohjelman, kertoo yrityksen henkilöstöpäällikkö Riikka Rajala

Ohjelman hinta on vajaat neljäkymmentä euroa työntekijää kohti.

Epecillä kaikki työskentelevät tehtävästä riippuen enemmän tai vähemmän tietokoneilla. Taukojumppaohjelmaan voi määritellä, miten usein haluaa jumpata ja millä liikkeillä.

Toimistoassistentti Mari Lehtinen latasi taukojumppaohjelman koneelleen niska- ja hartiavaivojen vuoksi. Ohjelma hyppää ruudulle kahden tunnin välein eli kolme kertaa päivässä.

– Kun tekee jumppaliikkeitä aktiivisesti, niin niska ja hartiat eivät ole niin jumissa. Jumpan jälkeen ajatus kulkee paremmin ja pystyy keskittymään paremmin työhön, Lehtinen kertoo.

Osastopäällikkö Jussi-Petteri Lehtoa eivät selkä- tai hartiaongelmat ole vaivanneet, mutta hän halusi ladata taukojumppaohjelman vaivoja ennaltaehkäistäkseen.

– Jumpalla on virkistävä vaikutus. Joskus olemme palaverissakin tehneet taukojumpan kun se on tullut ruudulle. Usein tuntuu, että taukojumppa alkaa huonoon aikaan ja tulee klikattua se pois. Ohjelma kuitenkin muistuttaa säännöllisesti myös ryhdistä, mikä on ehdottomasti hyvä, Lehto kertoo.

Vuosi sitten Pohjanmaan liikunta ja urheilu -yhdistys vinkkasi Epecille Kunnossa kaiken ikää -ohjelmasta. Epec haki ohjelmalta tukea ”Lisää Liikettä Epec” -kampanjaansa, jonka puitteissa henkilöstölle tarjottiin keväällä viikoittain liikuntamahdollisuuksia eri lajien parissa. Ohjelmassa oli muun muassa joogaa, kuntosaliharjoittelua, frisbee-golfia, salibandya ja vesiliikuntaa.

– Haluamme pitää hyvän huolen työntekijöistämme sekä kannustaa heitä monipuoliseen liikuntaan ja terveellisiin elintapoihin. Kaikenlainen liikunta ja terveelliset ruokailutottumukset lisäävät terveyttä ja hyvinvointia, mikä vaikuttaa työkykyyn, Rajala perustelee.

Lisäksi Epecillä järjestettiin ”suurin pudottaja” -kisa, johon osallistuneet 40 työntekijää pudottivat painoa yhteensä 355 kiloa. Lehto pudotti kilpailussa 22 kiloa ja tuli kisan kolmanneksi.

Tällä hetkellä meneillään on kisa, jonka voittaa se, joka onnistuu jouluun mennessä kasvattamaan kehonsa lihasmassaa prosentuaalisesti eniten.

– Suurin pudottaja -kisan aikana tuli kiinnitettyä paljon huomiota ruokavalioon ja terveellisistä ruokailutottumuksista pidän jatkossakin kiinni. Nyt keskityn siihen, että syön tarpeeksi – lihaskunnon kasvattamista ajatellen, Lehtinen toteaa.

Kommentoi