Koululaiset julistivat Seinäjoki Areenalla koulurauhan koko Suomeen

KOULU Koulurauha julistettiin nyt ensimmäistä kertaa Etelä-Pohjanmaalla. Koulurauhan julistus muistuttaa, että jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja viihtyisään kouluun.

Tapahtuman avasi koululaisten toive-esiintyjä Benjamin. Marjut Kriikku

Seinäjoen Sanomat toimitus

Valtakunnallinen Koulurauha lukuvuodelle 2016–2017 julistettiin 26. kerran Suomen kouluihin tänään Seinäjoella. Julistuksen voi lukea kokonaisuudessaan artikkelin lopusta. Vuoden teema ”jokainen on arvokas” kannustaa kouluja kiusaamisen ja syrjinnän vastaiseen työhön. Julistustilaisuutta tähdittivät Benjamin sekä Duudsoneiden HP Parviainen ja Jarppi Leppälä. Tilaisuuteen osallistui 5500 Seinäjoen alueen koululaista opettajineen.

Ammuttuaan toisiaan kuminauhoilla kasvoihin, heitettyään tikkaa Jarpin mahaan piirrettyyn tikkatauluun ja hypättyään nastoja täynnä olevalle trampoliinille selälleen, vakavoituivat Duudsoneiden HP ja Jarppi puhumaan kiusaamisesta.

– Kiusaamisesta ei hyödy kiusattu eikä kiusaajakaan. Kiusaamisella ei saavuta yhtään mitään, Jarppi herätteli koululaisia.

– Muutettuaan Härmästä Seinäjoelle Jukka päätti, ettei jää kenenkään jalkoihin. Tavalla, jolla hän raivasi itselleen tilaa, jäivät kuitenkin pienemmät ja heikommat jalkoihin. Hän tuli kuitenkin järkiinsä ja kävi vielä pyytämässä anteeksi kiusaamiltaan henkilöiltä, kertoi HP.

– Jarnoa kiusattiin koulussa. Oli tönimistä, nimittelyä, pipon heittämistä hankeen ja porukan ulkopuolelle jättämistä. Kun puhuimme muutama vuosi sitten aiheesta, Jarno muisteli omia 25 vuoden takaisia kiusaamiskokemuksiaan – ja alkoi itkemään. Koska niin paljon edelleen muistot kiusaamisesta satuttavat, Jarppi tarinoi.

Kun Seinäjoen lyseon tuoreilta seitsemäsluokkalaisilta Henriina Harjulalta, Veera Väisäseltä ja Jenna Mäkelältä kysyy, aikovatko he kiusata, vastaus on yhteenääneen lausuttu napakka "ei". Tytöt toteavat kiusaamisen olevan "ihan tyhmää".

– Kiusatulle tulee paha mieli ja hän alkaa ajatella, että se on totta mitä kiusaajat sanovat. Jos haukkuu vaikka rumaksi, niin hän alkaa itsekin ajatella niin, Väisänen perustelee.

– Niin ja tulee huono itsetunto, Mäkelä lisää.

He kertovat nähneensä koulussa nimittelyä ja syrjimistä. Kiusaamiseen kolmikko haluaisi puuttua olemalla kiusatun puolella tai ottamalla yksinäisen mukaan porukkaan. Tytöt arvioivat ala-asteella olevan enemmän kiusaamista kuin yläasteella.

– Ala-astelaisena ei tajua miltä se tuntuu, jos vähän nimittelee tai ei ota mukaan. Yläasteella on jo isompi ja fiksumpi, Mäkelä pohtii.

Koulurauhan julistus lukuvuodelle 2016–2017: "Onko joku parempi kuin muut, jos hänellä on kalliimmat vaatteet? Onko joku parempi jos hän on suosittu tai jos hän saa koulussa parempia arvosanoja? Onko kukaan edes täydellinen? Ei, sillä jokainen on yhtä arvokas. Tämän vuoden Koulurauha-teema on "Jokainen on arvokas". Se tarkoittaa sitä, että kunnioitetaan erilaisuutta eikä ketään saa syrjiä koulussa minkään syyn takia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tämä lukuvuoden aikana kouluissa tullaan toteuttamaan teemapäiviä ja tapahtumia, jotka parantavat yhteishenkeä. Jos jokainen oppilas pyrkisi olemaan rehellinen, auttavainen, reilu, kuunteleva, rakastava, mukava ja luotettava, kouluista tulisi parempia paikkoja ja jokainen saisi tuntea olevansa arvokas. Jos jokainen pitää huolta siitä, ettei itse kiusaa muita niin kiusaamista ei olisi. Kaikkia pitäisi kohdella samalla tavalla äidinkielestä tai ihonväristä riippumatta. Ketään ei saisi syrjiä erilaisuudesta. Eli siis ottakaa kaikki mukaan leikkiin. Muistakaa puuttua asiaan, jos kaveria kiusataan! Jokainen on arvokas!"

Teksti ja kuvat:Marjut Kriikkumarjut.kriikku@seinajoensanomat.fi

Koulurauha

Koulurauha on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Folkhälsanin, Opetushallituksen, poliisin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma. Myös päiväkodit ja esikoulut järjestävät omia päiväkoti- ja eskarirauhan julistustapahtumia. Seinäjoella päiväkotien esiopetusryhmät järjestivät Eskarirauha-tapahtuman, johon osallistui yli 100 esikoululaista.

Julistuksen lisäksi Koulurauhaan liittyy vuosisuunnitelma, jolla tuetaan koulujen yhteisöllisyyttä muun muassa yhteiseen tekemiseen kannustavilla leikeillä ja kilpailuilla.

Vuoden 2016–2017 Seinäjoen Koulurauha-työryhmään ovat kuuluneet Seinäjoen Lyseo, Hyllykallion koulu, Isokylän koulu, Kouran koulu, Kirja-Matin koulu, Marttilan koulu, Seinäjoen seurakunta, Seinäjoen kaupunki, Seinäjoen Lyseo, Seinäjoen nuorisopalvelut, SPR:n Länsi-Suomen piiri, Tegengrenskolan, Vöyri sekä Pohjanmaan poliisilaitos. Työryhmän työtä on koordinoinut Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjanmaan piiri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää