LEMMIKIT Usein koiran huono käytös pistetään sen luonteen piikkiin. On kuitenkin paljon yleisempää, että syy on jossain muualla.
Edellisessä lehdessä tutustuimme kauhavalaiseen Satumarja Stenmaniin Hän työskentelee husky-koirien kanssa safariyrittäjänä, mutta on myös virallisen ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja. Stenmanilla on kuuden vuoden kokemus ongelmakoirien kouluttamisesta.
– Teen koulutusta mielelläni yksi koira kerrallaan. Ryhmässä sama tapa ei aina toimi kaikilla. Pelkästään koiran palkitsemisessa on useita erilaisia tapoja ja vahvisteita voi olla monia muitakin kuin makupalat. Urani aikana on ollut ainoastaan yksi tapaus, jonka kanssa emme saaneet käytöstä muuttumaan. Koiralla oli taustalla trauma, mikä oli liian vahva, kertoo Stenman.
Stenman tulee ensimmäiselle käynnille koiran kotiin, jolloin asiakkaat voivat arvioida onko hän heille sopiva kouluttaja. Samalla hän näkee, minkälainen ympäristö koiralla on. Käynnin jälkeen koiran omistaja voi tehdä päätöksen jatketaanko prosessia.
– Koira on perheenjäsen ja rakas lemmikki, joten molemminpuolinen luottamus on tärkeää, kertoo Stenman.
Syynä koiran huonoon käytökseen voivat olla ihan arkiset tavat, mitä omistaja huomaamattaan vahvistaa käytöksellään.
– Kotona voidaan puolihuolimattomasti tehdä jotain sellaista, mikä vahvistaa koiran ongelmakäyttäytymistä. Esimerkiksi haukkumiseen reagoidaan katsomalla koiraan, jolloin se kokee saavansa käytöksellään huomiota, ja se saattaa lisätä koiran haukkumista. Pienet signaalit vahvistavat koiran huonoa käytöstä, kertoo Stenman.
Koirien kanssa eläessä voi joko vahvistaa koiraa tai olla huomioimatta koiran tekemistä. Stenman korostaa, että koiralle pitää uskaltaa sanoa myös ei. Kun koira käy ylikierroksilla, omistajan tulee osata tunnistaa merkit ja rauhoittaa tilanne.
– On tärkeää saada koirien stressi laskemaan, varsinkin laumassa kun tekijöitä on enemmän. Stressi voi siirtyä helposti yksilöstä toiseen. Nään tätä päivittäin, koska työskentelen ison koiralauman kanssa. Jos koira on oppinut pentuna, että käsillä leikitään, se ei ehkä tajua vanhempana miksi niitä ei enää saa näykkiä. Siksi on hyvä puuttua käytökseen heti, toteaa Stenman.
Aina käytöksen takana ei ole välttämättä opittu ongelma, vaan se voi johtua myös koiran fysiologiasta.
– Joskus näen, että koira kävelee hassusti, jolloin passitan sen koirien osteopaatille. Esimerkiksi jalka- ja selkävaivat voivat aiheuttaa huonoa käytöstä, kun koira reagoi kipuun, toteaa Stenman.
Koiran kouluttamiseen löytyy paljon ohjeita ja se on eräänlainen trendi. Joskus taitavakin kouluttaja voi joutua niin ison esteen eteen, ettei saa ratkaistua sitä yksin. Ongelmien ratkaisuissa teen yhteistyötä eläinlääkäreiden, koiraosteopaatien ja muiden ammattilaisten kanssa. Moni jää ongelmakäytöksisen koiran kanssa yksin ja välttää sen kanssa liikkumista, mutta Stenman kehottaa rohkeasti hakemaan ulkopuolista apua.
– Koiran kanssa, joka on hallussa, on aivan mahtava liikkua. Se vaatii ison työn, mutta vahvistaa myös omistajan ja koiran välistä suhdetta, toteaa Stenman.