Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vegaaninen vaihtoehto tuodaan nyt tarjottimella

KAUPUNKI Vegaaniliitto tuo maistettavaksi Lakeuden puistoon vegaanisia ruokia.

Samaan aikaan kun Seinäjoen Kauppatorille katetaan eteläpohjalaisen ruokaketjun ja lähialueiden ruokatuotannon puolesta kampanjoiva Ruokaprovinssi-tori, Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaa tarjoilee Lakeuden puistossa vegaanimaistiaisia.

– Ihmisiä on muutoinkin ruoan merkeissä liikkeellä, joten katsoimme, että nyt on sopiva ajankohta järjestää tapahtuma. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Seinäjoella järjestetään vegaanimaistatuksia, Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaan Nina Ilmaniemi kertoo.

Vegaanituotteiden kysynnän kasvu on todettu ruokakaupoissa viimeistään tänä vuonna.

S- ja K-ryhmät ovat molemmat ilmoittaneet kasviproteiinituotteiden suosion kasvaneen merkittävästi edellisvuodesta. Useissa tuoteryhmissä kasvu on ollut jopa 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Kesko esimerkiksi tiedotti myyneensä ei-maitopohjaisia juomia ja jogurtteja noin 30 prosenttia viime vuotta enemmän. Samoin tofu-tuotteiden ja quorn-sieniproteiinivalmisteen myynnin kasvu on ollut 30 prosentin luokkaa. Hummus- ja falafel-tuotteiden myynti on puolestaan kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

– Uskon, että trendin taustalla on montakin selittävää tekijää. Vaihtoehdoista on puhuttu paljon ja niitä on myös mainostettu. Ihmiset ovat samalla tulleet entistä tietoisemmaksi ilmastonmuutoksesta ja lihankulutuksen ekologisista vaikutuksista. Myös terveydelliset vaikutukset tiedostetaan, Ilmaniemi kuvailee.

– Sosiaalisen median vaikutusta ei voi myöskään väheksyä. Facebookin sipsi-kaljavegaanien ryhmä on esimerkiksi tuonut positiivisella tavalla vegaanisia vaihtoehtoja esille. Kokeilemisen jälkeen tuotteet saattavat jäädä pysyvästi ostoskorin valikoimaan.

Vegaaniliiton Etelä-Pohjanmaan alueosasto on tuore: aktiivit järjestäytyivät Ilmaniemen aloitteesta tänä keväänä.

Paikallisessa Facebook-ryhmässä on mukana 54 henkeä. Aktiivisia ihmisiä on kymmenkunta.

Keskeisenä tavoitteena Vegaaniliitolla on oikean ja asiallisen tiedon jakaminen vegaanisesta ruokavaliosta vaihtoehtona. Kulutustottumusten kyseenalaistamiseksi Vegaaniyhdistys töytäisee kevyesti ja positiivisella asenteella, Ilmaniemi lupaa.

– Tiedottaminen, positiiviset makuelämykset ja innostuminen. Elokuussa olemme järjestämässä myös luentoa vegaanisesta ravitsemustiedosta.

Valikoimien laajentamiseksi Ilmaniemi on ollut yhteydessä Seinäjoella ruokakauppoihin, ravintoloihin ja kahviloihin. Kauppoihin hän on järjestänyt ostoskierroksia.

Palaute yrityksiltä on ollut pääasiassa kiinnostunutta.

– Kaupat ovat suhtautuneet erittäin myötämielisesti, samoin kahvilat ja ravintolat. Yritykset ovat tuoneet hyvin valikoimiinsa vegaanisia vaihtoehtoja, Ilmaniemi kiittelee.

Lakeuden Puisto 6.8. klo 11 alkaen.