Kuudes kertako toden sanoo? – Sauli Niinistölle jälleen tohtorinhattu

Jari Pietiläinen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tänään vihitty Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kunniatohtoriksi. Kunniatohtorin arvo on Niinistölle jo kuudes.

Kauppakorkeakoulun juhlallisessa maisteri- ja tohtoripromootiossa promovoitiin vuoden 2011 promootion jälkeen valmistuneita maistereita ja tohtoreita.

Presidentti Sauli Niinistön lisäksi promootiossa vihittiin yhdeksän uutta kunniatohtoria.

– Sauli Niinistöllä on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan ja talouselämään hänen toimiessaan kansanedustajana, ministerinä, eduskunnan puhemiehenä ja tasavallan presidenttinä, Aalto-yliopisto arvioi.

– Hän vaikutti ministerinä Suomen EU-jäsenyyden alkuvuosina Suomen aseman vahvistumiseen Euroopan unionissa, ja hänellä oli merkittävä rooli euroalueen syntymisessä. Euroopan investointipankin johtokunnassa Niinistö vaikutti Euroopan talouden kehittämiseen.

Presidenttinä Niinistö on puolestaan myötävaikuttanut muun muassa yritysten vientiponnisteluihin sekä Suomeen suuntautuvien investointien edistämiseen.

Tätä aiemmin Niinistö on promovoitu Helsingin yliopiston eläinlääketieteen kunniatohtoriksi, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden kunniatohtoriksi, Budapestin ELTE-yliopiston oikeustieteen kunniatohtoriksi, Turun yliopiston oikeustieteen kunniatohtoriksi sekä Tampereen yliopiston hallintotieteiden kunniatohtoriksi.

Kauppakorkeakoulun juhlallisilla promootioilla on pitkät perinteet. Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 70 vuotta ensimmäisestä kauppatieteiden promootiosta, joka järjestettiin vuonna 1946.

Promootio on yliopiston arvokkain juhlatilaisuus. Promootiossa vihitään eli promovoidaan eri tieteenalojen tohtoreita ja kunniatohtoreita ja osassa yliopistoja myös maistereita. Ajatuksena on, että tutkinnon suorittaneet otetaan promootiossa tiedeyhteisönsä täysivaltaisiksi jäseniksi ja esitellään yhteisölle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.