2751 ja 3 513 e/kk – oletko tässä kunnan ja valtion palkkahaarukassa?

Viime vuonna yli puolet (57 prosenttia) kaikista kuntasektorin palkansaajista työskenteli terveys- ja sosiaalipalvelujen toimialalla, eli yhteensä 233 000 palkansaajaa. Yleisin ammattinimike on sairaanhoitaja. Jaana Kautto / arkisto

Jussi Vehkasalo

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna kuntasektorilla työskentelevän kokoaikaisen, täyttä palkkaa saaneen kuukausipalkkaisen säännöllisen työajan ansion mediaani oli 2751 euroa kuukaudessa.

Mediaani tarkoittaa järjestetyn ryhmän keskimmäistä. Mikäli palkansaajat järjestetään jonoon ansioiden suuruusjärjestyksessä, keskimmäisen palkansaajan palkka on mediaaniansio.

Yli puolet (56 prosenttia) kuntasektorilla työskentelevistä ansaitsi 2000–3 000 euroa kuukaudessa. Eniten palkansaajia oli 2300 eurosta 2400 euroon ansaitsevien palkkatasolla. Tähän ryhmään kuului muun muassa lastenhoitajia, lähihoitajia ja sihteereitä.

Yli puolet (57 prosenttia) kaikista kuntasektorin palkansaajista työskenteli terveys- ja sosiaalipalvelujen toimialalla, eli yhteensä 233000 palkansaajaa. Yleisin ammattinimike on sairaanhoitaja.

Valtiolla työskentelevien kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan ansion mediaani oli viime vuonna 3513 euroa kuukaudessa. Säännöllisen työajan ansioiden keskiarvo oli 3 806 euroa.

Säännöllisen työajan ansio sisältää tehtäväkohtaisen palkan ja henkilökohtaisten lisien lisäksi työaikalisät ja luontoisedut, mutta ei ylityöpalkkoja, lomarahoja tai tulospalkkioita.

Yleisin ansio valtiolla on 2600–2700 euroa kuukaudessa

Viime vuonna valtion budjettitalouden piirissä työskennelleiden palkansaajien palvelusvuosien mediaani oli 16 vuotta. Eli puolet valtion palkansaajista oli työskennellyt valtion palveluksessa 16 vuotta tai enemmän.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.