Rahapula vai raittius syynä? Tämä käppyrä romahti 1990-luvun laman tasolle

Suomalaisten alkoholinkulutus on laskenut jo 8 vuotta. THL

Mikko Välimaa

Suomalaisten alkoholinkulutus väheni viime vuonna selvästi, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Vuonna 2015 alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 10,8 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Kokonaiskulutus väheni 3,6 prosenttia toissa vuodesta.

Alkoholijuomien tilastoitu kulutus putosi 8,5 litraan. Määrään sisältyy Suomen Alkoissa ja kaupoissa myyty alkoholi. Tilastoitu myynti väheni kaikissa maakunnissa.

Tilastoimaton kulutus putosi sitäkin enemmän, arviolta 2,3 litraan henkeä kohden. Lukuun kuuluu muun muassa matkustajatuonti.

Alkoholinkulutus on ollut viimeksi yhtä vähäistä 1990-luvun lamavuosien jälkeen. Tutkijoiden mukaan kyse on tyypillisestä lamailmiöstä, kun ihmisillä ei ole varaa viinaksiin.

Toisaalta luvuissa voi näkyä tullin entistä tiukempi linja matkustajatuonnin valvonnassa sekäsuomalaisten juomatapojen siistiytyminen. Jälkimmäisestä on saatu merkkejä, kun nuoret ovat vähentäneet kännäämistään.

Alkoholinkulutus loikkasi nykylukemiin 1960-luvun lopussa ja 1970-luvulla. Suurimpana yksittäisenä syynä oli keskioluen vapauttaminen ruokakauppoihin 1969. Myös elintason jatkuva nousu lisäsi juomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu