Putkonen: "Suoranaisia valheita levitään ihmisten palkoista"

Matti Putkosen (ps.) mukaan palkansaajien tilipussi ei juurikaan ohene, kun hallitus toteuttaa 1 miljardin euron veronkevennykset. Ari Peltonen / Arkistokuva

Mikko Välimaa

Perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkonen tyrmää Veronmaksajain keskusliiton arviot siitä, kuinka paljon palkansaajien ansiot heikkenevät kilpailukykysopimuksen ja hallituksen kehysriihipäätöksen seurauksena.

Putkosen mukaan kilpailukykysopimuksen vaikutuksesta reaaliansioihin levitetään "suoranaisia valheita".

–Tarkoitushakuisesti on unohdettu, että verovelvollisella on Suomessa oikeus vähentää ansiotuloistaan sekä työntekijän eläkemaksu että - työttömyysvakuutusmaksu. Kun tähän päälle huomioidaan miljardin verohelpotus, niin pieni- ja keskituloisille keskusjärjestöjen kilpailukykysopimuksen vaikutus nettotuloihin on käytännössä neutraali ja jopa positiivinen pienituloisimmilla, Putkonen sanoo.

Putkosen laskuopin mukaan 2 290 euroa kuussa tienaavan suomalaisen tilipussi on ohenemassa käytännössä vain 1,20 euroa kuussa.

–Jokainen työssä käyvä suomalainen voi uhraamalla kuukaudessa maitopurkin hinnan olla mukana luomassa Suomeen 35 000–45 000 uutta työpaikkaa.

Putkosen laskelma nojaa siihen, että hallitus toteuttaa lupaillut 1 miljardin veronkevennykset.

Se ei ole vielä varmaa ja hallituksen ministeritkin ovat kommentoineet verokevennyksiä ristiriitaisesti.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi maaliskuun puolivälissä Ylelle, että kilpailukykysopimuksen syntyminen tarjoaa "hyvät mahdollisuudet" päättää veronkevennyksistä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) oli sen sijaan varovaisempi. Stubb korosti Ylelle, että veronkevennysten määrä riippuu siitä, kuinka moni liitto lähtee mukaan keskusjärjestöjen sorvaamaan kiky-sopimukseen. Stubbin mukaan veronkevennyksistä voidaan päättää aikaisintaan kesällä, kun tiedetään, kuinka moni liitto on mukana sopimuksessa.

Matti Putkosen mukaan palkansaajien tilipussin yhteinen kohtalo on nyt kiky-sopimusta vastaanhangoittelevien työntekijäliittojen käsissä.

–Kysymys kuuluu, onko AKT sallimassa duunarille hallituksen lupaaman verohelpotuksen? Asia selviää kesäkuun alussa, kun neuvottelut on käyty ja sopimuksen kattavuus todetaan.

Suomessa ollaan nyt kiky-sopimuksen myötä ensi kertaa tekemässä sisäistä devalvaatiota, jota tarvitaan, koska yhteisvaluuttaeuron kurssi ei jousta. Putkosen mukaan toimeen ryhdytään neljä-viisivuotta myöhässä. Hän muistuttaa, että nimellispalkat pysyvät silti samana.

– Ensimmäinen sisäinen devalvaatio toteutuu SAK:n esityksen pohjalta syntymässä olevalla (kiky)sopimuksella, ja mikä tärkeintä, ilman nimellispalkkojen alennusta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.