Paapan talo palvelee nyt matkailijoita

MATKAILU Aamiaismajoitus Tapanila avasi tammikuussa Nurmossa. Ikiaikainen majoituskonsepti nostaa suosiotaan Suomessakin, mutta on vielä pienessä roolissa matkailumarkkinoilla.

Marjo-Riitta Lyyluoma perusti aamiaismaijoitus Tapanilan isoisänsä rakentamaan taloon lähellä Nurmon keskustaa. Kymmenen yösijan lisäksi talossa on erilaisia tiloja muun muassa juhlien järjestämiseen. Tuomas Rauhala

Tuomas Rauhala

Marjo-Riitta Lyyluoma ryhtyi rohkeasti alalle, jossa uusia yrittäjiä ei ole jonoksi asti.

Hän avasi tammikuussa aamiaismajoitus Tapanilan lähellä Nurmon keskustaa sijaitsevaan omakotitaloon. Lähisuvun kotipaikasta ja suuresta pihapiiristä sukeutui remontin jälkeen tukikohta matkailijoille ja tiloja erilaisiin juhliin.

– Paappa on sodasta palattuaan saanut seurakunnalta tontin ja rakentanut perheelleen kodin. Tämä on siis isäni ja hänen sisaruksiensa synnyinkoti, Lyyluoma kertoo.

Idea aamiaismajoituksen järjestämisestä syntyi hänen mukaansa sattumusten summana. Välillä vuokralla muun muassa kaupungin kotisairaanhoidolla ollut talo siirtyi Lyyluomalle, mutta perhe ei halunnut muuttaa siihen omasta talostaan. Käyttötarkoitusvaihtoehdot raksuttivat taloa kierrellessä. Ideointiin osallistuivat myös tutut.

– Joku vinkkasi toista, joku toinen taas toista. Ja itse hoksasin jotain. Syksyllä olisi pitänyt palata päivätöihin ja virisi ajatus, että nyt tai ei koskaan on kokeiltava, kaupungin keittiöllä ja ystävänsä pitopalvelun apuna työskennellyt yrittäjä nauraa.

Remontin jälkeen taloon saatiin yöpymispaikat kymmenelle ja monikäyttöisiä tiloja. Uusien kalusteiden rinnalle löytyi myös paloja talon historiaa. Toisessa yläkerran makuuhuoneessa on talon rakentaneen Lyyluoman isoisän tekemä pinnasänky.

Yrittäjä uskoo, että matkailijat kaipaavat hotellien lisäksi myös kodinomaisia vaihtoehtoja. Majoituspaikoista on Seinäjoen seudulla kysyntää varsinkin kesäisin, kun tapahtumat täyttävät nopeasti kaupungin hotellit. Kesän kysyntäpiikki ei tosin ollut päällimmäisenä mielessä Lyyluoman ryhtyessä yrittäjäksi.

– Havahdus tuli siinä tehdessä, että kun kesäksi on majoitustilasta pulaa niin tämähän auttaa siihenkin.

Majatalo- tai aamiaismajoitustoiminta on ikiaikaisesta historiastaan huolimatta suhteellisen pienessä roolissa suomalaisessa matkailutarjonnassa. Kansainvälisesti Bed & Breakfast -nimellä tunnettu majoituskonsepti alkoi järjestäytyä Suomessa vuonna 1987, kun Lomarengas Oy käynnisti alasta selvitystyön nimellä Vuode ja aamiainen.

Suomessa aamiaismajoitukseen on kiinteästi liittynyt maatilamatkailu. Etelä-Pohjanmaalla matkailumaatilojen lisäksi on kuitenkin tullut tarjolle jonkun verran erilaisia yksityiskoteja muun muassa suositun verkkopalvelu Airbnb:n kautta.

Paula Kuhalampi Etelä-Pohjanmaan Matkailusta arvelee, että aamiaismajoituksen vaisu suosio Suomessa voi liittyä ajatukseemme kodista ja toisaalta mielenlaatuumme. Hänen mukaansa suomalaiset lähestyvät matkailua enimmäkseen hotellilähtöisesti.

– Aamiasmajoituspaikat ovat usein jonkun koteja ja sillä lailla intiimimpiä paikkoja. Voi olla, ettei se sovi niin hyvin suomalaiselle mentaliteetille. Mutta tämä on ihan omaa mutua, hän tähdentää.

Aamiaismajoitus

Aamiaismajoituksella tarkoitetaan yöpymisen ja aamiaisen sisältävää majoituspalvelua. Tunnetaan kansainvälisesti termillä Bed & Breakfast.

Mielletään usein kodinomaiseksi ja edulliseksi majoitusvaihtoehdoksi.

Airbnb-verkkopalvelu on lisännyt yksityismajoituksen suosiota myös Suomessa.

Aamiaismajoitusta Etelä-Pohjanmaalla:

Maatilamatkailu Välimaa, Peräseinäjoki

Maatilamatkailu Ilomäki, Peräseinäjoki

Maatilamatkailu Koivusalo, Ylistaro

Aamiaismajoitus Tapanila, Nurmo

Takalan maatilamatkailu, Ylistaro

Matkailumaatila Ala-Kihniän torppa, Peräseinäjoki

Kesti-Iivarin majatalo, Ylistaro

Kesti-Iivarin kantrimajoitus, Ylistaro

Airbnb-palvelusta löytyy Seinäjoki-haulla toistakymmentä paikkaa niin keskustasta kuin lähiseuduilta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.