Leijonatädit lähtivät leikkiin mukaan

LAPSET Uudet yhteistyökumppanit tuovat uusia ideoita ja tarinoita kaupungin tarjoamaan maksuttomaan leikkitoimintaan.

Ritva Poikolainen opetti lapsia pääsiäiskoristelun saloihin Lions-naisten järjestämässä leikkitoimintatuokiossa. Tuomas Rauhala

Tuomas Rauhala

Suuren pöydän ympärillä on kotoisa tunnelma: lapset askartelevat pääsiäiskoristeita tätien ohjaamina ja vanhemmat saavat juoda rauhassa kahvit leikkejä katsellen.

Kuva voisi olla pysäytys suvun juhlavalmisteluista, mutta lapset tapaavat Ritva-tädin vasta toista kertaa eivätkä ryhmää muutenkaan yhdistä sukulaisuussuhteet vaan yhteinen tilanne.

Ritva Poikolainen ja Arja Kanto kuuluvat Lions Club Seinäjoki Aaltoon. Järjestön hyväntekeväisyystyön kohteena on tällä kertaa Seinäjoen kaupungin varhaiskasvatus, ja tarkemmin sanottuna sen avoimien palveluiden maksuton leikkitoiminta Kasperissa. Leijonanaiset ovat sopineet järjestävänsä ohjelmaa neljänä kertana Kasperissa kokoontuvalle vanhempi–lapsi-ryhmälle, johon vanhemmat voivat osallistua sellaisten 2–5-vuotiaiden lastensa kanssa, jotka eivät ole kunnallisessa päivähoidossa.

– Tällainen leikkitoiminta on ihana ja tärkeä asia. Tulee vanhemmille henkireikä siihen päivään, kun he ja lapset saavat olla yhdessä toisten kanssa. Jos on 24 tuntia vuorokaudessa kotona lasten kanssa, niin tiedän itse millaista se on. Minulla oli kolme lasta ja kyllä oli joskus vitsit vähissä, lähemmäksi lastenlastaan Raahesta muuttanut Ritva Poikolainen kertoo muistoistaan kotiäitinä.

Lapsille tekemistä ideoinut Poikolainen tutustutti ensimmäisellä kerralla Lappiin neljän tuulen hatun avulla. Toisella kerralla olivat vuorossa pääsiäisaskartelut. Kolmannen kerran teemaksi Poikolainen oli ideoinut kohteliaisuutta.

– Otan mukaan ison pussillisen vaatteita ja heittelen ne ympäriinsä, hän visioi johdantoaan aiheeseen.

Kahden lapsensa kanssa ryhmään osallistuva isä kiittelee leikkitoimintaa ja sen vierailevia ohjaajia.

– Hieno mahdollisuus, kun on seuraa ja vaihtelevaa tekemistä.

Kasperin vanhempi–lapsi-ryhmästä vastaava päiväkodinopettaja Johanna Saarikoski kuvaa rikkaudeksi sitä, että leikkitoiminnan avuksi on halukkaita yhteistyökumppaneita.

– On aivan ihanaa. Meillä käy opiskelijoitakin ohjaamassa erilaista toimintaa lapsille. Olemme avoimia ja teemme mielellään tällaista yhteistyötä.

Saarikosken mukaan vierailijat tuovat ryhmään aina erilaisia ideoita ja erilaista toimintaan. Siihen soveltuvat hänen mukaansa myös hyvät ja toimivat sisätilat. Toimintaan kuuluu myös ulkoilua ja erilaisia retkiä.

Saarikoski kertoo, että kaupungin tarjoaman maksuttoman leikkitoiminnan tarve kumpuaa uudesta varhaiskasvatuslaista. Elokuun alussa voimaan astuvassa laissa on muun muassa jokaiselle lapselle määritetty oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Määrärahojen leikkausten kanssa kunnat joutuvat pähkäilemään, miten ne pystyvät tarjoamaan uuden lain edellyttämät palvelut.

Leikkitoiminnalla kaupunki haluaa tarjota vaihtoehdon sellaisille, joilla hoidon tarve on viikkotasolla pienempi.

– Porkkanana tässä on maksuttomuus ja se, että on oikeutettu saamaan kodinhoidontukea. Jos lapsen vie vaikka kahtena päivänä viikossa päiväkotiin tai perhepäivähoitoon, kodinhoidontukea ei saa, Saarikoski avaa.

Avoimet varhaiskasvatuspalvelut

Seinäjoen kaupunki tarjoaa maksutonta varhaiskasvatusta leikki- ja leikkikenttätoimintana.

Leikkitoiminta on tarkoitettu 2-5-vuotiaille lapsille, jotka eivät käytä muita varhaiskasvatuspalveluja.

Ryhmät toimivat arkipäivisin. Hakea voi joko aamupäivä- tai iltapäiväryhmään. Ryhmät kokoontuvat 1-2 kertaa viikossa kolme tuntia kerrallaan. Leikkitoiminnassa ei ruokailla eikä syödä eväitä.

Joissain leikkitoiminnan tiloissa järjestetään aikuinen-lapsi ryhmiä kerran viikossa tai useammin. Lapsi voi olla ryhmässä oman vanhempansa tai muun tutun aikuisen kanssa.

Ryhmiin haetaan päivähoitohakemuksella. Seinäjoella toimii kuusi leikkitoiminnan ryhmää.

Kesä-heinäkuussa järjestetään leikkikenttätoimintaa usealla eri leikkikentällä arkipäivisin klo 10–15. Toiminta on tarkoitettu 4–10-vuotiaille lapsille. Ruokailua ei ole järjestetty.

Leikkikentille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan ilmoittautuminen tapahtuu paikanpäällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 2. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 3. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 4. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 5. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 6. Anu ja Laura kertovat: Tältä tuntuu, kun oma koira menehtyy tulipalossa – "Itkin ja silitin sylissäni kuollutta pentua"
 7. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 8. Vaasan Oy lopettaa leipomotoiminnan Seinäjoella, Tampereella ja Kuopiossa
 9. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 10. Etelä-Pohjanmaan syyhyepidemia taittumassa
 11. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 12. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
 13. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa
 14. Aaron puuttuvat miljoonat
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää